Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Господарський суд звертається до Верховного суду для опрацювання конституційності третьої частини статті 22 Закону України «Про теплопостачання»

25 липня 2018 року, 14:08

Господарський суд міста Києва звертається до Верховного Суду для вирішення питання конституційності норми закону, на якій базується вимога НАК «Нафтогаз» щодо визнання КП «Київтеплоенерго» правонаступником боргових зобов’язань ПАТ «Київенерго». Це зазначено у тексті ухвали Господарського суду міста Києва, у якій відмовлено замінити ПАТ «Київенерго» на КП «Київтеплоенерго» як правонаступника частини боргів.

Документ офіційно надійшов до КП «Київтеплоенерго».

Нагадаємо, із травня поточного року, після завершення угоди з ПАТ «Київенерго», виконавцем послуг гарячого водопостачання та централізованого опалення стало КП «Київтеплоенерго». НАК «Нафтогаз України» офіційно висловив відмову укладати угоду з новим підприємством, мотивуючи це тим, що «Київтеплоенерго» має перебрати на себе борги «Київенерго». Унаслідок цього без гарячої води опинилися понад три тисячі будинків і постала загроза повного відключення міста від гарячої води.

Місто звернулося до суду з вимогою визнати угоду на постачання газу укладеною та повернути споживачам послугу.

Так, 19 липня Господарський суд м. Києва відмовився замінити «Київенерго» на «Київтеплоенерго» як відповідача за частиною боргових зобов’язань «Київенерго». Одночасно із постановленим рішенням суд направляє відповідне звернення до Верховного суду для вирішення питання стосовно внесення до Конституційного суду України подання щодо конституційності ч. 3 ст. 22 Закону України «Про теплопостачання».

У тексті ухвали зазначається, що суд вважає за можливе та доцільне не застосовувати ч. 3 ст. 22 Закону України «Про теплопостачання» до зазначених правовідносин через суперечність нормам Конституції. Покладання обов’язку на орган місцевого самоврядування сплатити борг попереднього користувача містить ознаки дискримінаційного підходу і суперечить справедливому застосуванню норми права. У документі також зазначається, що правонаступництво, тобто перекладення боргових зобов’язань, утворених за період дії угоди з ПАТ «Київенерго», може виникати лише при реорганізації останнього.

У Київській міській державній адміністрації наполягають: вимоги НАК «Нафтогаз» суперечать як Конституції України, так і нормам міжнародного права. Вимоги НАК є несправедливими щодо громади Києва, адже коштами мешканців міста Києва змушують погасити борги, зокрема штрафи та пені, що нараховані іншій структурі і не мають джерела погашення.

Міська влада вимагає повернути газ на об’єкти теплогенерації, дозволивши відновити постачання гарячої води киянам. Питання боргів необхідно вирішувати в суді окремо, без впливу на життєдіяльність міста.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]