Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Інформація щодо врегулювання питання заборгованості перед НАК «Нафтогаз» та умов постачання комерційного газу на ТЕЦ-5

03 серпня 2018 року, 10:57

Інформуємо, що для врегулювання питання заборгованості перед НАК «Нафтогаз» за спожитий природний газ, що виникла за період дії угоди міста і ПАТ «Київенерго», тривають багатосторонні переговори за участю представників уряду, Київської міської державної адміністрації, НАК «Нафтогаз» та ПАТ «Київенерго».

У ході цієї роботи напрацьовується «дорожня карта» щодо визначення структури боргу, механізму погашення, долі нарахованих штрафних санкцій та пені. Про остаточно прийняті рішення поки не йдеться.

Інформуємо, що 30 липня 2018 року під головуванням Першого Віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва проведена нарада, під час якої КП «Київтеплоенерго» доручено вжити заходів щодо забезпечення сталої роботи ТЕЦ-5, зокрема, шляхом закупівлі природного газу на ринку та формування запасів резервного палива.

31 липня під час комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнано потенційну загрозу виникнення порушення режиму роботи окремої частини енергетичної системи України у м. Києві. Для недопущення цієї загрози комісія доручила КП «Київтеплоенерго» в установленому порядку вжити заходів із закупівлі природного газу на ринку.

Враховуючи вищезазначені доручення та з метою забезпечення стабільної роботи ТЕЦ, «Київтеплоенерго» тимчасово уклало угоду на закупівлю природного газу за комерційною ціною. Це дозволило уникнути зупинки ТЕЦ та наслідків, що могли виникнути, зокрема, застосування графіків аварійних відключень електроенергії.

Звертаємо увагу, що «Київтеплоенерго» уклало угоду з компанією «Укрнафтобуріння» (УНБ) на постачання 18 млн куб. м за ціною 10,2 тис. грн за тисячу кубометрів. Угоду з УНБ укладено, виходячи з ціни на газ, наявності необхідного ресурсу та заведення номінацій, тобто обсягів газу.

Ціна УНБ нижча порівняно з ринковою ціною газу НАК «Нафтогаз», яка становить 11,083 тис. грн за тисячу кубометрів з ПДВ http://www.naftogaz.com/www/3/nakweb.nsf/0/486E117B34CF13EEC2257BCE0041B995?OpenDocument. Однак ціна УНБ вища, ніж ціна постачання газу «Нафтогазом» за умовами, затверджених Кабміном покладених спеціальних обов’язків (ПСО) на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]