Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«Інсульт – тяжкий небезпечний стан, ризики виникнення якого у змозі мінімізувати кожна людина», – Валентина Гінзбург (+відео)

29 жовтня 2018 року, 17:25

Інсульт – вкрай небезпечний стан, при якому з тих чи інших причин порушується кровопостачання окремих ділянок головного мозку. Це захворювання виникає раптово, може стати причиною інвалідності та навіть призвести до смерті. Про це розповіла директор Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона повідомила, що кожного року від інсультів потерпає близько 9 тисяч киян, із них приблизно 2 тисячам медики безсилі допомогти.

«Проте мінімізувати ризик виникнення цієї тяжкої хвороби може кожна людина. І все що для цього треба – бути обізнаним щодо методів та способів профілактики», – зазначила Валентина Гінзбург.

І на першому місці, за її словами, – здоровий спосіб життя та регулярне контрольоване лікування хронічних хвороб (особливо гіпертонії, цукрового діабету), які є основними чинниками, що викликають інсульти.

Для збільшення можливостей вчасного виявлення таких хвороб на виконання заходів міської цільової програми «Здоров’я киян на 2017-2019 роки», Департаментом охорони здоров’я закуплено тест-смужки для експрес-діагностики цукрового діабету та визначення рівня холестерину.

Минулого року у Києві започатковано та успішно реалізовано унікальний для України проект «Лікар у Вашому домі». Так, упродовж 2018 року кожен охочий може безкоштовно пройти медичні обстеження у пунктах Проекту, що за графіком розміщуються у багатолюдних місцях у всьому місті. Зокрема, можна отримати первинні консультації щодо стану здоров’я, пройти експрес-тестування на неінфекційні захворювання, перевірити рівень цукру та холестерину у крові, виміряти артеріальний тиск, визначити індекс маси тіла.

За словами Валентини Гінзбург, загалом від початку дії проекту проведено понад 40 тисяч обстежень. Більш ніж 30% обстежених мають надмірну вагу, у 40% виявлено підвищений артеріальний тиск, у 7% – високий рівень цукру, у 12% – високий рівень холестерину.

«Дуже сподіваюся, що всі, хто дізнався про проблеми зі здоров’ям у рамках Проекту чи під час інших численних профілактичних акцій, які проводить Департамент охорони здоров’я, прислухалися до порад медиків, дообстежилися і сьогодні отримують адекватне лікування, а тож – зможуть уникнути інсульту, інфаркту та інших небезпечних станів», – висловила надію Валентина Гінзбург.

Для доступності медикаментозного лікування хронічних хвороб, зокрема, основного «провокатора» інсульту – артеріальної гіпертензії, у столиці успішно реалізується Урядова програма «Доступні ліки». Завдяки тому, що кількість аптек учасників наразі понад 600 (удвічі більше, ніж минулого року) доступність медичних препаратів, які допомагають тримати під контролем гіпертонію, астму та діабет сьогодні не лише цінова, а й крокова, що важливо, коли йдеться, наприклад, про людей похилого віку.

«Якщо інсульт вже стався у вас, чи у вашого близького (перші ознаки – за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=qlbU6MewrzQ), негайно телефонуйте «103». Із першого вересня цей номер єдиний для виклику невідкладної та екстреної допомоги. Диспетчер впродовж кількох секунд зорієнтується у ситуації, направить бригаду, яка буде точно знати куди везти хворого для вчасної діагностики та госпіталізації. До речі, у м. Києві КТ/МРТ на сьогодні виконуються у 7 клінічних лікарнях міста, у 3-х із них у щоденному цілодобовому режимі», – підкреслила Валентина Гінзбург.

За її словами, лікування хворих на порушення мозкового кровообігу здійснюється у 19 неврологічних відділеннях, у тому числі Олександрівської клінічної лікарні і Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги.

«В Олександрівській лікарні минулого року встановлено сучасне агіографічне обладнання. У Київській міській клінічній лікарні № 1 вже завершуються ремонтні роботи приміщень під монтаж стаціонарної ангіографічної системи. Це дозволить здійснювати екстрену діагностику та сучасне оперативне лікування пацієнтів із мозково-судинними захворюваннями», – розповіла Валентина Гінзбург.

Вона повідомила про розширення на додаткові стаціонарні ліжка Міського центру нейрореабілітації, який функціє на базі Київської міської клінічної лікарні № 18.

«Та, незважаючи на те, що наразі до послуг киян така потужна лікувально-діагностична база, ще раз наголошую: інсульт тяжкий стан, який можна та потрібно попереджати! І для цього, перш за все, слід усвідомити, що у багатьох випадках це –хвороба, яка провокується шкідливими звичками та нездоровим способом життя і, до того ж, залежить від супутніх захворювань. Страждаєте на хронічні серцево-судинні захворювання, артеріальну гіпертензію, сахарний діабет, маєте надмірну вагу, підвищений рівень холестерину крові, палите, зловживаєте алкоголем – зверніть на це увагу! Відвідайте лікаря та отримайте консультацію щодо лікування хронічних захворювань. Позбавтеся шкідливих звичок. Контролюйте артеріальний тиск та стан серця. Регулярно приймайте необхідні медичні препарати, якщо маєте відповідні призначення… Повірте, ці нескладні кроки напрочуд ефективні у попереджені інсультів!» – підсумувала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]