Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Інвестиційний форум міста Києва – 2023: міжнародна платформа підтримки та розвитку української столиці в самому серці Європи

20 листопада 2023 року, 17:27

Інвестиційний форум міста Києва – 2023: «Брюссельська платформа: стале відродження Великого Києва» був присвячений відновленню та післявоєнному розвитку столиці Україні. Цьогорічний форум став логічним продовженням співпраці та діалогу між містами, що об’єднались у так звану Брюссельську платформу, започатковану на Інвестиційному форумі у 2022 році. Про це повідомляє організатор заходу Департамент економіки та інвестицій КМДА.

Через війну в Україні на запрошення та за активного сприяння мера Брюсселя Філіпа Клоза Інвестиційний форум Києва вже другий рік поспіль відбувається у бельгійській столиці. У заході взяли участь понад 500 учасників з усього світу, серед яких очільники та представники європейських муніципалітетів, посли та члени дипломатичних місій, керівники міжнародних компаній та фінансових організацій, відомі європейські політики. Окрім того, понад 2 000 учасників приєдналися до форуму через онлайн-трансляцію.

Інвестиційний форум Києва відкрила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка привітала відеозверненням учасників форуму.

«Київ – на передовій боротьби за побудову кращого майбутнього для України. Я на власні очі бачила, як це місто переосмислює себе як динамічну, зелену та інклюзивну столицю. Київ може бути прикладом для інших українських міст, а також для міст ЄС. Ми маємо багато чому навчитися одне в одного та солідаризуватися. Зокрема через «платформу мерів», якій дав життя цей форум минулого року», – зазначила президентка Єврокомісії.

Під час форуму відбулось підписання угоди про двосторонню співпрацю між Брюсселем і Києвом, а також меморандуму про співпрацю між Київською торгово-промисловою палатою та Торгово-промисловою палатою BEСI-Brussels.

Мер Брюсселя Філіп Клоз, наголошуючи на важливості підписаних документів, підкреслив:

«Брюссель – непохитний союзник шановного Віталія Кличка та стійкого народу України. Стільки, скільки це буде потрібно, як ми і обіцяли. Міста Європи об’єднуються та зміцнюють зв’язки, чим роблять наше спільне європейське майбутнє стійкішим. Інвестиційний форум – це не лише про майбутнє Києва. Це спільні роздуми про майбутнє України та спільну долю європейських націй».

У межах Форуму до Брюссельської платформи – спільної декларації мерів щодо співпраці між містами заради сприяння відновленню та розвитку Києва, доєднались ще три європейських міста – Барселона, Тірана та Метрополія Великого Парижа.

Мер Києва Віталій Кличко висловив глибоку вдячність за підтримку та підкреслив важливість стратегічного партнерства з Брюсселем.

«Для відбудови і відновлення української столиці та реалізації важливих для Києва проєктів дуже важлива міжнародна підтримка. Минулого року на Форумі у Брюсселі мери, представники 15 європейських міст домовились про об’єднання зусиль для допомоги у відбудові Великого Києва. І створили Брюссельську платформу, яка дала старт активним процесам у важливих для Києва проєктах: зі створення сучасного реабілітаційного центру для військових, з облаштування лабораторії з виробництва інноваційних біомедичних продуктів, з оновлення рухомого складу міського транспорту, проєктів із соціальної підтримки. Ми співпрацюємо з європейськими муніципалітетами, які комунікують з місцевими бізнесами, шукають можливості для реалізації пріоритетних для нас проєктів», – зауважив Віталій Кличко.

Під час Інвестиційного форуму Києва був підписаний ще один важливий для столиці документ. Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та місто Київ, ґрунтуючись на багаторічному та успішному партнерстві, підписали нову угоду про співпрацю. У межах цієї угоди українська столиця отримає стратегічні консультаційні послуги, щоб трансформувати систему міського електротранспорту. Також угодою передбачається підготовка масштабних інвестицій для модернізації рухомого складу метрополітену, що дозволить позбутися залежності від російських запчастин та обладнання. Це нове партнерство, що включає як консультаційні послуги, так і підготовчу роботу, буде підтримано грантом технічної допомоги у розмірі 480 тис. євро з Трастового фонду технічної допомоги Східного партнерства (EPTATF), яким керує ЄІБ.

Основні панельні дискусії Інвестиційного форуму міста Києва – 2023 були зосереджені на інвестиційному потенціалі української столиці, його ролі в міцності регіональної та європейської економік, на важливості залучення міжнародної допомоги та пошуку шляхів об’єднання всіх можливостей для сталого економічного розвитку Київської агломерації. Йшлося, зокрема, про інвестиції в інфраструктуру, розвиток технологій і людський капітал. Також приділили увагу новим підходам до системи освіти, соціальної мобільності та інклюзивності в усіх сферах життєдіяльності міста.

Крім того, Форум представив концепцію співпраці між різними секторами – державним, приватним і громадянським суспільством – для створення міцної економічної екосистеми. Мета такого підходу – створити середовище, у якому підприємства будь-якої величини можуть процвітати, сприяючи економіці міста.

Окремо зупинилися на децентралізації, стійкості громад і важливості залучення їхніх мешканців до процесів прийняття рішень, а також прозорості та ефективному управлінню залученими інвестиціями. Йшлося також про особливу роль жінок та їхній внесок у розширення економічних можливостей регіону.

Інвестиційний форум міста Києва – 2023 став не лише платформою для залучення міжнародної підтримки, але і представив Київ на міжнародній арені як мегаполіс можливостей для інвестицій та зростання, а також як місто, готове до економічної трансформації, до партнерства заради спільного процвітання та розвитку європейської спільноти та поза її межами.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]