Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Ізраїльські колеги навчають київських лікарів навичкам психологічної самодопомоги і наданню першої психологічної допомоги пацієнтам – Валентина Гінзбург

14 лютого 2024 року, 15:16

Фахівці Ізраїльської коаліції травми (Israel Trauma Coalition) навчають київських лікарів навичкам психологічної самодопомоги та наданню першої психологічної допомоги пацієнтам. Про це розповіла директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

За її словами, таку співпрацю за сприяння Центру стресостійкості Києва розпочато у травні 2023 року в межах меморандуму, який Київ підписав з Israel Trauma Coalition.

«Колеги з Ізраїлю допомагають нашим медикам опанувати теоретичні та практичні знання. Вони дозволять глибше зрозуміти природу стресу та види протидії йому, навчитися практичних прийомів і методик, що розраховані на самодопомогу та надання першої психологічної допомоги пацієнтам під час травматичних подій», – зазначила Валентина Гінзбург.

Вона також зауважила, що на початку співпраці заняття проходили лише в онлайн-форматі. Лікарі вивчали питання профілактики професійного вигорання; відновлення резильєнтності, протидії кризовим і надзвичайним ситуаціям; роботу з мотивацією пацієнта та подолання опору до призначеного лікування; способи повідомлення «гіркої звістки». Також медики опановують прийоми поведінки з нестабільними, агресивними пацієнтами, знайомляться із профілактикою суїцидальних ризиків, протоколами реагування в екстрених ситуаціях тощо.

Згодом, коли організатори навчання отримали позитивний зворотній зв’язок від лікарів, які пройшли тренінг, відбулася робоча онлайн-зустріч директорки Департаменту з керівництвом Ізраїльської коаліції травми. За її результатами вирішили провести офлайн-тренінг для бригад «швидких». Фахівці коаліції приїхали до столиці, щоб пропрацювати з медиками Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф – тими, хто завжди першими опиняються біля постраждалих у найнебезпечніших умовах, зокрема під час ворожих повітряних атак. Таких триденних інтенсивів наразі відбулося вже два.

Валентина Гінзбург додала, що в київських лікарнях тренінги також проводять психологи Київського центру стресостійкості. Заняття вже відбулися в Київських міських клінічних лікарнях №№ 1, 3, 4, 6 та в лікарні швидкої медичної допомоги.

«У січні ми обговорили перспективи подальшої співпраці з директором освітніх програм Ізраїльської коаліції травми Олександром Гершановим під час його візиту до Києва. Розуміючи актуальний запит наших медиків, я запропонувала розглянути питання підготовки тренерів зі складу спеціалістів самих закладів. Таким чином, у медустановах завжди буде людина, яка зможе проводити заняття для своїх колег у будь-який зручний час, без відриву від роботи», – сказала Валентина Гінзбург.

За її словами, колеги з коаліції ідею підтримали. Наразі питання опрацьовується, адже ця ініціатива потребує серйозного підходу. Навчити допомагати собі можна і необхідно буквально кожного. Утім, стати по-справжньому ефективним тренером для інших може лише людина, яка, окрім бажання, має ще й хист до цієї справи. Знайти таку людину, навчити її – все це потребує і зусиль, і часу.

«Упевнена, що наша співпраця з Ізраїльською коаліцією травми і потрібна, і на часі. Медики – люди, які обрали не просто професію, а долю – рятувати здоров’я та життя. Часто через необхідність піклуватися про інших власний стан відходить на другий план. Між тим, медичні працівники також потребують знань і навичок піклування про власне ментальне здоров’я. Адже від їхнього психологічного стану та рівня стресостійкості залежить, зокрема, і якість допомоги, яку вони зможуть надати своїм пацієнтам – нам із вами», – наголосила Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]