Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Стан повітря в Києві у 2023 році: переважну більшість часу рівень забрудненості повітря був низьким або дуже низьким

14 лютого 2024 року, 13:50

Упродовж 2023 року майже 90% часу загальний рівень збрудненості повітря в Києві був низький або дуже низький. Про це повідомив заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Володимир Прокопів під час круглого столу, присвяченому результатам роботи міської системи моніторингу повітря минулого року.

«Здоров’я та безпека киян є пріоритетом для міської влади. Відповідно місто приділяє багато уваги моніторингу навколишнього середовища, зокрема якості повітря, яким дихають кияни. У нашому місті функціонує найбільша в Україні автоматична система моніторингу якості повітря – її роботу забезпечують 53 пункти спостережень європейського зразка. За результатами роботи системи можемо констатувати, що в минулому році переважну більшість часу індекс якості повітря, а отже і рівень забрудненості, був низьким або дуже низьким», – сказав Володимир Прокопів.

Як уточнив директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний, торік індекс якості повітря показав наступні результати: 25,8% часу індекс був дуже низьким, 61,6% – низьким, 11,2% – середнім, 1,2% – високим, 0,2% – дуже високим. Він нагадав, що загальний індекс якості повітря формується автоматично на основі показників кількох основних забруднювачів: PM2.5 і PM10 (частки пилу), SO2 (діоксид сірки), NO2 (діоксид азоту), ОЗ (приземний озон), CO (оксид вуглецю). Чим нижчий показник CAQI, тим краща якість повітря.

«Маємо дійсно позитивні новини щодо індексу якості повітря в Києві. Зважаючи на те, що йдеться про мегаполіс, у якому щодня на дорогах майже один мільйон автомобілів, загальні результати системи моніторингу за минулий рік обнадійливі. Водночас маємо певні виклики, пов’язані з окремими речовинами, такими як приземний озон та сірководень, перевищення за якими система фіксувала впродовж року. Наразі ми збираємо і синхронізуємо данні для того, щоб в майбутньому використати їх для напрацювання програми покращення якості повітря у столиці», – зазначив Олександр Возний.

На круглому столі, присвяченому результатам роботи міської системи моніторингу повітря у 2023 році, також взяли участь представники громадських організацій «ЛУН Місто» та «SaveDnipro», КНУ імені Тараса Шевченка, НУБіП України, Державної екологічної інспекції Столичного округу, Головного управління ДСНС України у місті Києві та інші.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]