Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ і Литва впроваджуватимуть спільні освітні проекти

05 березня 2019 року, 17:34

У рамках офіційного візиту в Україну у березні 2019 року представники Литовської Республіки проведуть низку консультацій із Київською міською державною адміністрацією щодо подальшої співпраці та впровадження спільних освітніх проектів у Києві. Про це йшлося під час візиту представників Департаменту освіти і науки Київської міської державної адміністрації до Вільнюсу з метою вивчення досвіду литовських колег у сфері загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти.

Зокрема, як повідомили в Управлінні міжнародних зв’язків, киянам презентували систему освіти Литви, систему електронного запису дітей у заклади освіти, міський портал освітніх послуг, а також державну інформаційну систему «Айкос», що дає можливість відслідковувати міграційні процеси і фіксувати зарахування та відрахування у закладах освіти, реалізовувати програму «Гроші ходять за дитиною» (гроші виділяються на одного учня за визначеним коефіцієнтом, що залежить від типу, розміру і місця розташування школи, кількості учнів, уроків у школі), фіксувати кількість отриманих освітніх послуг та компенсацій за них тощо.

Так, литовські заклади освіти підпорядковані місту, але мають фінансову незалежність та самостійно обирають інформаційні системи для менеджменту освітнього процесу. У школах Литви відсутня паперова документація, вся інформація ведеться в електронному вигляді та централізовано передається місту. Програмою «Гроші ходять за дитиною» передбачено, що кошти в галузі «Освіта» розподіляються за однаковим принципом, ефективно використовуються, що підвищує конкуренцію закладів освіти усіх типів та форм власності.

За результатами ділового візиту Департамент освіти і науки КМДА розроблятиме кроки з удосконалення та розширення функціональності реєстру дітей Києва з урахуванням досвіду функціонування аналогічного продукту у Вільнюсі при впровадження моделі фінансування позашкільної (неформальної) освіти за принципом «Гроші ходять за дитиною» у Києві. Буде розроблено спільний з литовськими партнерами проект з питань превенції булінгу в закладах освіти. Використовуючи кращі психолого-педагогічні практики та ініціативи Києва та Вільнюса, Департамент освіти і науки КМДА застосовуватиме практичний досвід функціонування подібного механізму у Литві. Також буде підготовлено спільні заходи щодо співпраці Києва та Вільнюса у сфері освіти на період до 2021 року за участю представників Європейської асоціації установ неформальної освіти та Посольства Литовської Республіки в Україні.

Нагадаємо, у 2019 році у Києві почала працювати програма «Гроші ходять за дитиною», яка передбачає компенсацію містом певних витрат у садочках будь-якої форми власності. У столиці вже укладено перший договір про співпрацю з приватним освітнім дошкільним закладом, і батьки відчули на собі працездатність програми «Гроші ходять за дитиною». Мова йде про компенсацію базового фінансового нормативу, визначеного на рівні 2500 грн.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]