Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ ініціює прискорення передачі до комунальної власності освітніх, культурних і спортивних закладів

27 червня 2018 року, 14:21

Столична влада посилює співпрацю із профільними міністерствами та іншими державними органами для прискорення процедури передачі до комунальної власності низки важливих будівель і споруд. Таке рішення ухвалено сьогодні на розширеному засіданні Колегії виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), що відбулось під головуванням першого заступника голови КМДА Миколи Поворозника.

За інформацією директора Департаменту комунальної власності Андрія Гудзя, на території Києва знаходяться об’єкти, що мають важливе значення для розвитку міста, однак вони перебувають в аварійному стані або не використовуються за призначенням. Тож доцільно передати їх до комунальної власності столиці.

Як наголосив Микола Поворозник, особливої уваги потребують обʼєкти освіти і культури, які з різних причин наразі перебувають у підпорядкуванні Києва, але досі не перейшли до комунальної власності.

Як повідомила голова постійної комісії Київради з питань освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Ганна Старостенко, стратегічного рішення потребує прийняття на баланс міста дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Вона акцентувала увагу, що «поки ці школи не стануть комунальними, не можливо розвивати їх повною мірою».

За інформацією директора Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Олени Фіданян, наразі оформлюються документи на прийняття до власності столичної громади 23 професійно-технічних закладів, а також вищих навчальних закладів.

Директор Департаменту культури Діана Попова додала, що наприкінці минулого року Київрада ухвалила рішення про прийняття до комунальної власності 9 закладів культури, проте відповідного акту Кабміну щодо передачі з державної власності досі немає.

Крім того, наразі Департамент комунальної власності спільно з іншими структурними підрозділами КМДА працює над прийняттям до комунальної власності наступних об’єктів:

  • будівлі Гостинного двору на Контрактовій площі, 4;
  • комплексу будівель і споруд на вул. Глибочицькій, 58;
  • стадіону «Спартак» на вул. Кирилівській (Фрунзе), 105;
  • спортивного комплексу «Стадіон «Старт» на вул. Шолуденка, 26-28/4;
  • спортивного комплексу «Схід» на вул. Бориспільській, 8;
  • будинку культури і техніки «Дніпро» на вул. Бориспільській, 10;
  • стадіону «Схід» на вул. Привокзальній, 12-А тощо.

За пропозицією Ганни Старостенко, до цього переліку буде додано Національний центр народної культури – музей Івана Гончара, приміщення якого передано місту в тимчасове користування. Але для збереження споруди він потребує значних капітальних вкладень, що не можливо без його передачі у комунальну власність.

«Використання окремих об’єктів культури та історичної спадщини у силу деяких обставин достатнім чином не контролюється. Здебільшого це – об’єкти, які лишились на балансах приватизованих підприємств і державою здані в оренду чи користування цим підприємствам. Причому умови такого використання не забезпечують повну схоронність об’єкта, його цілісність та призначення», – наголосив Андрій Гудзь.

За інформацією першого заступника голови КМДА, наступного тижня із представниками Міністерства оборони України запланована спільна нарада щодо передачі київській громаді будинку Сікорського. За словами Миколи Поворозника, тоді столична влада зможе не лише врятувати цю будівлю, а і створити там музей авіації, як і пропонує, зокрема, світова спільнота.

Учбово-спортивна база «Спартак» потребує капітального ремонту басейну, спортивних залів, трибун та підтрибунних приміщень, придбання сучасного спортивного обладнання. Власник – Федерація професійних профспілок України – не оновлював матеріально-технічне оснащення цієї бази через відсутність коштів. У зв’язку із цим Київська міська державна адміністрація у травні цього року звернулась до Уряду із проханням передати зазначений об’єкт до сфери управління столиці.

Також підготовлено проект рішення Київради про надання згоди на безоплатне прийняття до комунальної власності Києва обʼєктів нерухомості: адміністративно-виробничого корпусу, будівлі компресорної, будівлі котельні, ангару, які розташовані на вул. Глибочицькій, 58 загальною площею 9625,70 кв. м. Ці споруди зможуть забезпечити Державний архів м. Києва приміщеннями для архівосховищ, читальних залів і реставраційних майстерень.

Таким чином, для прискорення передачі споруд із державної до комунальної власності, профільні структури столичної адміністрації посилять роботу із Фондом державного майна України, Мінекономрозвитку, Мінсоцполітики, Мінфіном, Мін’юстом та Київським міським центром зайнятості. Крім того, здійснюватиметься постійний моніторинг погодження відповідних проектів розпоряджень Кабінету Міністрів України.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]