Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київ відшкодовуватиме мешканцям 30% вартості кредиту на термомодернізацію будинків

07 липня 2016 року, 16:45

Сьогодні Київська міська рада більшістю голосів підтримала рішення про затвердження положення про стимулювання впровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках шляхом відшкодування частини кредитів.

Це положення закладає механізм для відшкодування з міського бюджету 30% тіла кредитів на проведення термомодернізації і утеплення багатоквартирних будинків. Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, презентуючи проект рішення.

Запровадження механізму здешевлення кредитів із місцевого бюджету передбачено Меморандумом про партнерство між містом Києвом та Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження.

«Ті умови, які сьогодні мають київські ОСББ та ЖБК можна назвати кращими в Україні. Адже сьогодні об’єднання та кооперативи ОСББ мають змогу здійснювати реновацію своїх будинків на умовах співвфінансування. А сьогодні ми приймаємо рішення про те, що тіло кредиту, який візьмуть люди на термомодернізацію, буде повернуте на 60-70%. Програма передбачає, що 40% кредиту в частині вартості матеріалів та обладнання  відшкодовує Держагентство з енергоефективності, а місто Київ – 30% тіла кредиту. Тобто на кожну 1 гривню з місцевого бюджету залучається 1 гривня з державного бюджету та 1,5 гривень коштів самих мешканців. Граничний розмір відшкодування з міського бюджету становить 14 тисяч гривень у розрахунку на одну квартиру в рік», – зазначив Петро Пантелеєв.

Положення розроблено в рамках виконання Комплексної цільової програми підвищення енергоефективності та розвитку житлово-комунальної інфраструктури міста Києва на 2016-2020 роки. Цією Програмою передбачається, що у 2016 - 2020 роках щорічно буде виділення фінансування з місцевого бюджету в сумі не менше 4 млн грн.

«Сьогодні ми повинні зламати стереотип, що після створення ОСББ влада забуває про ці багатоквартирні будинки. Навпаки, Київ підтверджує на ділі підтримку й захист багатоповерхівок, де є кооперація людей. Якщо минулого року лише 9 київських ОСББ наважилося взяти кредит, то цього року, з урахуванням міської підтримки – ця цифра зросте. Адже термомодернізація житла швидко окуповується та дає мешканцям реальну економію», – пояснив Петро Пантелеєв. – Важливою перевагою механізму є його простота та прозорість. Підрядника для конкретного ОСББ ніхто не нав’язує, мешканці самі обирають з ким укласти договір», – підкреслив він.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]