Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київрада розгляне узгоджений проект рішення щодо збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі

19 червня 2018 року, 6:20

Київрада на своєму засіданні у четвер, 21 червня, розгляне узгоджений проект рішення щодо збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко.

Після консультацій між ним та головою фракції «Об’єднання «Самопоміч» у Київраді Сергієм Гусовським стосовно ситуації, яка склалася з археологічними розкопками на Поштовій площі, було напрацьовано спільний проект рішення. Мета документу – збереження артефактів, знайдених під час розкопок, продовження археологічних робіт та організація на цьому місці суспільного простору. Співавторами проекту рішення «Про організаційно-правові заходи щодо збереження пам’ятки археології місцевого значення «Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (ХІ-ХІХ ст.) на Поштовій площі в місті Києві» та музеєфікації об’єктів культурної спадщини»  міський голова та голова фракції «Обʼєднання «Самопоміч» закликали виступити усі 5 фракцій у Київраді.

«Це рішення дозволить винятково в рамках закону продовжити археологічні дослідження з подальшою музеєфікацією знахідок на Поштовій площі, аби зберегти знайдені археологічні артефакти для майбутніх поколінь», – зазначив Віталій Кличко.

Сергій Гусовський заявив, що напрацьований документ має об’єднати сесійну залу Київради, а його ухвалення – зрушити питання з мертвої точки.

«Цей документ містить  важливі для створення майбутнього музею пункти, тож ми маємо все для того, аби нарешті ухвалити доленосне для Києва і країни рішення», – підкреслив голова фракції «Самопоміч».

Проектом рішення пропонується залучити міжнародних експертів і фахівців з археології та консервації до проведення археологічних розкопок та визначити об’єкти культурної спадщини, які підлягають відповідній консервації та музеєфікації на місці. А також провести відкритий міжнародний конкурс з музеєфікації артефактів та організації публічного простору на Поштовій площі. Згодом же – прийняти до комунальної власності столиці майно, що знаходиться на вказаній земельній ділянці.

Також до завершення конкурсу з музеєфікації та організації публічного простору Київська міська рада утримується від ухвалення рішень щодо подальшої зміни цільового призначення, зміни власника та/або землекористувача земельної ділянки, на якій здійснюються археологічні розкопки.

Виходячи з того, що на сьогодні в Україні немає спеціальних установ та можливостей для здійснення кваліфікованої консервації та музеєфікації знахідок на Поштовій площі, проект рішення передбачає створення у сфері управління КМДА комунального закладу «Центр консервації предметів археології».

Разом з тим міський голова зауважив, що на сьогодні існує низка проблем, які перешкоджають проведенню подальших розкопок. Однією з них є необхідність розробки альтернативного проекту укріплення Поштової площі.

«Існуючі конструкції мають бути зміцнені, оскільки є реальна небезпека не тільки для археологів, а й для киян, які приходять відпочивати на Поштову площу. У зв’язку з цим управлінням збереження історичного середовища та охорони об’єктів культурної спадщини Департаменту культури Київської міської державної адміністрації внесено припис про припинення виконання будь-яких робіт на вказаній пам’ятці», – додав він.

Проектом рішення пропонується внести зміни до проекту «Реконструкція транспортної розв’язки на Поштовій площі у Подільському районі». А головне – розпочати створення альтернативного проекту укріплення об’єкту розкопок задля забезпечення проведення подальших археологічних досліджень.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]