Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Віталій Кличко: «Найважливішим завданням місцевого самоврядування є ефективне використання бюджетних коштів»

19 червня 2018 року, 10:27

Сьогодні одним із найважливіших завдань для органів місцевого самоврядування є розробка ефективних інструментів використання бюджетних коштів. Про це заявив голова Асоціації міст України, мер Києва Віталій Кличко під час виступу на ХІV Українському муніципальному форумі, який триває в столиці.

За словами міського голови, це допоможе збільшити і додатковий прибуток місцевим громадам.

Також він наголосив, що сьогодні необхідно зосередитися на економічному розвитку територіальних громад.

«На сьогодні проведено фіскальну децентралізацію і органам місцевого самоврядування надали можливість отримання додаткових фінансових ресурсів. Але, зазначу, що позитивний ефект від зміни перерозподілу податків і зборів на користь місцевих бюджетів може закінчитись, якщо не відбуватиметься економічний розвиток територіальних громад», – наголосив голова АМУ.

Він також зазначив, що вкрай необхідно розробити ефективні програми використання бюджетних коштів, впроваджувати якісне стратегічне планування місцевого розвитку.

«Кожна розроблена стратегія має бути не шаблонною, а відображати потенціал і потреби кожної конкретної громади. І це є новим викликом для місцевого самоврядування. Багато громад не мають досвіду формування таких стратегічних документів та потребують сприяння і допомоги в їх розробленні. Також новим для органів місцевого самоврядування є інструмент брендування територій», – зазначив Віталій Кличко.

Він подякував іноземним партнерам, які діляться досвідом із столицею України. Зокрема Послу Канади, Федерації канадських муніципалітетів та проекту «ПРОМІС» за співпрацю, допомогу та системну підтримку.

Також Віталій Кличко наголосив на важливості питання збільшення власних доходів місцевих бюджетів через підвищення ролі місцевого самоврядування в адмініструванні місцевих податків та зборів. Це допоможе зменшити фінансову залежність органів місцевого самоврядування від трансфертів із державного бюджету.

За його словами, Асоціацією розроблено муніципальний фіскальний реєстр із метою наповнення Реєстру речових прав на нерухоме майно, обліку пільгових категорій громадян, оптимізації видаткової частини та наповнення дохідної частини місцевих бюджетів. «І сподіваємося на підтримку уряду в його впровадженні», – сказав Віталій Кличко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]