Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київрада закликає парламент врегулювати функціонування української жестової мови

12 листопада 2019 року

Київрада закликає парламент врегулювати функціонування української жестової мови 

Сьогодні на пленарному засіданні Київської міської ради депутати звернулися до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Міністерства культури України щодо необхідності врегулювання питання функціонування української жестової мови.

Зокрема, депутати Київради закликають парламент якомога швидше прийняти Закон України «Про українську жестову мову». Це підвищить її статус як повноцінного засобу спілкування. Адже на сьогодні чинним законодавством не визначені основні засади функціонування української жестової мови. Також  залишаються незакріпленими необхідні умови, які дозволять особам, що використовують жестову мову, на рівні з іншими реалізовувати всі свої права.

«Люди, які користуються жестовою мовою, не завжди вільно можуть спілкуватися нею в побуті, громадському чи політичному житті і бути почутими. Звичайно, це обмежує їхні права та можливості у навчанні, комунікації, доступі до послуг. Саме тому жестова мова потребує підтримки на законодавчому рівні. Держава повинна включати в суспільне життя ту частину своїх громадян, які спілкуються жестами», - наголошує ініціатор  звернення, депутат Київради Вадим Сторожук.

Рішення підтримали 85 депутатів Київради.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]