Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київрада затвердила Програму моніторингу атмосферного повітря

08 грудня 2022 року, 15:22

Депутати Київради підтримали рішення про затвердження Програми державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря агломерації міста Києва. Прийняття Програми дозволить розширити наявну мережу моніторингу атмосферного повітря у столиці та напрацювати низку заходів для поліпшення стану якості повітря у майбутньому. Про це повідомив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

«Програма передбачає поступове збільшення кількості референтних пунктів моніторингу атмосферного повітря від 5 до 17 упродовж чотирьох років. Таким чином з’явиться можливість рівномірно розподілити пункти спостережень територією всього міста та на постійній основі отримувати комплексну інформацію про стан атмосферного повітря у Києві», – зазначив Олександр Возний.

Прийняття Програми, зокрема, забезпечить:

  • збирання, оброблення, збереження та проведення аналізу інформації про якість атмосферного повітря, оцінювання та прогнозування змін і ступеня небезпечності для довкілля;
  • виявлення районів/місць забруднення атмосферного повітря;
  • розроблення та впровадження місцевих планів поліпшення якості атмосферного повітря;
  • удосконалення інформування населення про якість атмосферного повітря у столиці.

Начальник управління також додав, що Програма розроблена на виконання постанови Кабінету Міністрів № 827 та відповідного розпорядження КМДА. Вона повністю узгоджена з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України.

Нагадаємо, зараз у Києві діє мережа із 5 референтних (високоточних) пунктів спостережень за станом атмосферного повітря європейського зразка. Системи з аналогічним принципом роботи працюють у Лондоні, Парижі, Мюнхені та інших європейських містах. На пунктах в автоматичному режимі вимірюється пил у трьох фракціях (РМ1.0, PM2.5 та PM10), діоксид азоту, діоксид сірки, оксид вуглецю, аміак, приземний озон, сірководень та формальдегід, а також метеорологічні показники. Всі дані фіксуються щохвилини, зберігаються на сервері та виводяться у зручному для користувачів форматі на сайті: asm.kyivcity.gov.ua. 

На додачу до референтних пунктів наприкінці 2021 року у всіх районах столиці були розміщенні понад 40 індикативних. Встановлені містом пункти є сертифікованими і відповідають євростандартам. Вони аналізують повітря за такими показниками як пил (РМ1.0, PM 2,5 і PM10), діоксид сірки, оксид азоту, озон, сірководень, летючі органічні речовини. Дані з обох видів пунктів моніторингу доступні користувачам застосунку «Київ Цифровий».

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]