Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київрада затвердила Рамкову антикорупційну програму

08 грудня 2016 року, 16:11

Київська міська рада затвердила Рамкову програму управлінських реформ та впровадження заходів із запобігання корупції для міста Києва.

За прийняття відповідного рішення проголосували 80 депутатів, при мінімально необхідних 61.

«Цей проект народжувався спільно з антикорупційними активістами, з Антикорупційною радою при Київському міському голові за участю громадської платформи «Реанімаційний пакет реформ» за підтримки проекту «Консультаційний фонд впровадження реформ», що реалізується федеральною компанією GIZ. Я би хотів подякувати депутатському корпусу – 9 комісій розглянули та погодили документ. Рамкова програма – це спільний продукт депутатського корпусу, виконавчого органу та громадськості», – доповів заступник голови КМДА Олексій Резніков.

Він наголосив, що документ не є програмою про боротьбу з корупцією – це програма впровадження нових принципів управління містом, які мінімізують корупційні ризики.

«Корупцію неможливо перемогти – можливим є тільки знищення джерел її існування. Сьогодні ми пропонуємо затвердити план управлінської революції. Адже у разі прийняття та впровадження програми, через два роки ми побачимо змінене місто. Мова і про те, що нова структура КМДА базуватиметься на принципах управління, яка виключає дублювання функцій, а чиновники і громадяни розумітимуть, хто за що відповідає і чим займається в місті. Будь-яка інформація – від розміщення рекламних носіїв до переліку всього комунального майна, буде доступною в зручній формі на єдиному інтернет порталі», – повідомив доповідач.

Олексій Резніков розповів, що кількість КП буде мінімізована і всі вони мають бути прибутковими, а більшість функцій – передані на аутсорсінг, виконавці яких обиратимуться відповідно до конкурсних процедур.

«Думаю, шок сьогодні буде й у багатьох керівників підприємств із комунальною долею в статуті, бенефіціари яких вважають, що це є кишенькові підприємства, а також у керівників безпосередньо КП, які думають так само», – додав заступник голови КМДА.

Нагадаємо, в рамках реалізації програми запланована розробка за участю громадськості та внесення змін та доповнень до Порядку розроблення, затвердження та виконання міських цільових програм у місті Києві, в тому числі й щодо оприлюднення та звітування за цими програми, а також буде здійснюватися публікація в інформаційній системі Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА даних про кінцевих бенефіціарів юридичних осіб-переможців конкурсів на постачання товарів та послуг.

Також буде розроблено порядок звітування Київського міського голови, виборних посадових осіб Київради, органів місцевого самоврядування, посадових осіб КМДА, РДА перед територіальною громадою м. Києва, з визначенням обов’язкових вимог  до структури та змісту таких звітів.

Передбачається розробка нових структур КМДА, секретаріату Київради на основі проведеного аналізу функцій, корупційних ризиків, а також у відповідності зі стандартами ISO 9001; розробка та запровадження механізму щорічного вимірювання прогнозних та реальних результатів діяльності апарату, структурних підрозділів КМДА, РДА, секретаріату Київради; із залученням  депутатів Київради, представників КМДА, секретаріату Київради, Антикорупційної ради при Київському міському голові, експертів, представників громадських об’єднань, журналістів, інших зацікавлених сторін буде розроблений комплекс заходів з удосконалення механізму доступу  до публічної інформації.

У частині спрощення адмінпроцедур, що створюють передумови для корупції заплановані: розробка порядку розгляду відмов, порушення строків надання адміністративних послуг, та аналізу причин, що їх породжують, який передбачатиме обов’язковий звіт керівника суб’єкта надання адміністративних послуг про вжиті заходи, а також визначити у положеннях (посадових інструкціях) уповноважених підрозділів (уповноважених осіб) з питань запобігання та виявлення корупції апарату та структурних підрозділів КМДА, РДА, секретаріату Київради, функцію аналізу причин відмов та порушення строків надання адміністративних послуг. Окрім того, буде запроваджено механізм надання найбільш затребуваних адміністративних послуг в електронній формі.

У рамках реалізації програми передбачено впровадження механізмів контролю за діяльністю юридичних осіб, що засновані на комунальній власності територіальної громади м. Києва. Серед них і використання системи публічних закупівель ProZorro.

Буде також розроблена та впроваджена єдина система оцінки якості послуг у житлово-комунальній сфері, проведена інвентаризація зелених насаджень та створити їх відкритий реєстр, запроваджені побудинковий облік споживання житлово-комунальних послуг та відеозвітування  про знесення незаконно збудованих/встановлених споруд та малих архітектурних форм, а також під час виконання «прихованих» робіт на об’єктах благоустрою населених пунктів. Також запровадять GPS-контроль за роботою міського транспорту та комунального спецтранспорту (сміттєвози, аварійний транспорт, похоронний транспорт, інший обслуговуючий транспорт).

Рамковою програмою передбачено впровадження ефективних механізмів внутрішнього і зовнішнього контролю, одержання та аналізу повідомлень про факти корупції, посилення взаємодії з правоохоронними органами, доведення справ до суду та їх належне супроводження; формування інституційного середовища у м. Києві, що забезпечить зниження корупційних ризиків на всіх стадіях закупівель за бюджетні кошти та створення механізмів упередження корупційних ризиків в рамках бюджетного процесу, планування і виконання МЦП та бюджетних програм тощо.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]