Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київрада звернеться до парламенту з проханням внести зміни до законодавства для забезпечення житлових прав мешканців гуртожитків

10 листопада 2022 року, 16:25

Київська міська рада звернеться до Верховної Ради України з проханням внести зміни до законодавства, щоб надати право передавати до комунальної власності територіальних громад частини гуртожитків, кімнат, блоків для подальшої їх приватизації мешканцями гуртожитку. Відповідне рішення сьогодні прийняла Київрада.

Таке звернення до парламенту має на меті створити спрощену процедуру приватизації займаних житлових кімнат у гуртожитках, що забезпечить реалізацію житлових прав мешканців гуртожитків.

У разі відсутності волевиявлення власників гуртожитків, включених до статутних капіталів товариств, щодо передачі комунальної власності територіальної громади міста Києва, передача таких гуртожитків на безкомпенсаційній основі неможлива.

Власники гуртожитку використовують приміщення гурткожитків для інших цілей із метою отримання прибутку. Натомість площа (кількість кімнат) будівлі гуртожитків коридорного типу, в яких постійно проживають мешканці гуртожитку, котрі мають право на приватизацію, сягає приблизно 60 відсотків від загальної площі будівлі.

Визначений законодавством підхід щодо реалізації права на приватизацію кімнат у гуртожитку лише після передачі всієї будівлі гуртожитку до комунальної власності призводить до неспівмірного обмеження права на приватизацію щодо процедури приватизації квартир або кімнат у комунальних квартирах.

Забезпечення права на приватизацію мешканцям гуртожитків, які було включено у статутні капітали товариств та перебувають у приватній власності, може бути досягнута шляхом передачі до комунальної власності тих частин (кімнат, житлових блоків у гуртожитку), які займають мешканці, котрі мають право на приватизацію кімнат. Приватизацію таких кімнат можна здійснювати за аналогом до приватизації кімнат у комунальних квартирах.

Нагадаємо, що Конституційний Суд України прийняв рішення № 7-р(ІІ)/2021 від 20.10.2021 у справі № 3-181/2020 визнав підпункт «б» пункту 1 частини третьої статті 14 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» неконституційним.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]