Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київрада звернулася до Кабміну щодо забезпечення права дітей із особливими освітніми потребами на психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги в інклюзивно-ресурсних центрах

21 жовтня 2021 року, 12:45

Київська міська рада звернулася до Кабінету Міністрів України щодо забезпечення права дітей із особливими освітніми потребами на психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги в інклюзивно-ресурсних центрах. Таке рішення було прийнято сьогодні, 21 жовтня, на пленарному засіданні II сесії Київської міської ради. Рішення підтримали 76 депутатів.

За словами депутатки Київради, голови постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики Марини Порошенко, у липні 2021 року набрали чинності зміни до Положення про інклюзивно-ресурсний центр, згідно з якими із завдань виключено надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг для учнів інклюзивних шкіл та вихованців інклюзивних груп дитячих садочків.

«Необхідно забезпечити реалізацію права дітей із особливими освітніми потребами на психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги в інклюзивно-ресурсному центрі. Адже в результаті внесених змін до Положення про інклюзивно-ресурсний центр, діти, які навчаються в інклюзивних закладах освіти, не зможуть отримати якісну та кваліфіковану допомогу від працівників ІРЦ. Ці зміни створюють несприятливе середовище – діти будуть змушені повернутись до індивідуальної форми навчання та не матимуть можливості для соціалізації, а відповідно і спілкування з однолітками», – зазначила Марина Порошенко.

Депутатка підкреслила, що згідно з головними принципами діяльності ІРЦ відбувся перехід від медичної до соціальної моделі надання послуг, і працівники центру не мали права вимагати інформацію про стан здоров’я дитини, а тим більше – орієнтуватись на її діагноз. Згідно з новим положенням були скасовані ці норми.

«Наразі працівники інклюзивно-ресурсного центру мають право проводити додаткову медичну діагностику для комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини. Ці процеси потребують залучення додаткових ресурсів і займають багато часу, тому неможливо оперативно розпочати надання комплексної допомоги для дітей», – розповіла Марина Порошенко.

Депутатка додала, що метою прийняття цього рішення є скасування змін, прийнятих Постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо організації навчання осіб з особливими освітніми потребами» від 21 липня 2021 року.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]