Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київрада звернулася до Мінкульту щодо передачі римо-католицькій громаді Костелу святого Миколая у Києві

21 жовтня 2021 року, 17:19

Київська міська рада звернулася до Міністерства культури та інформаційної політики України щодо підтримки вимоги представників римо-католицької громади в передачі їй Костелу святого Миколая у Києві. Таке рішення на пленарному засіданні Київради підтримали 83 депутати.

За словами депутата Київради, першого заступника голови постійної комісії з питань архітектури, містобудування та земельних відносин Григорія Маленка, у вересні цього року в Костелі святого Миколая у Києві була пожежа, вогонь майже повністю знищив унікальний орган та частково пошкодив внутрішнє оздоблення та вітражі костелу.

«Упродовж майже 30 років віряни зверталися з численними зверненнями щодо повернення костелу парафії римо-католицької церкви. Наразі, через пошкодження будівлі вогнем, парафіяни, віряни, а також духовенство римо-католицької церкви змушені проводити служби просто неба. Віряни не мають доступу і до підвалів костелу, де раніше проходили навчання у недільній школі. Враховуючи стан будівлі та нагальну необхідність у проведенні відновлювальних робіт, представники римо-католицької громади вчергове звертаються з вимогою передати костел парафіянам та релігійній громаді в постійне користування. Це рішення дасть змогу зберегти пам’ятку від подальшого руйнування», – зазначив Григорій Маленко.

Депутат додав, що у 2020 році вже було прийнято рішення про переміщення Національного будинку органної та камерної музики в окреме приміщення до 2023 року, після чого, відповідно, будівлю костелу громада римо-католицької церкви змогла б повноцінно використовувати для богослужінь, проте наразі орган знищений, релігійна громада переживає, що цей процес може затягнутись.

«Для забезпечення збереження пам’ятки – Костелу святого Миколая у Києві від подальшого руйнування та забезпечення повноцінного використання будівлі для богослужінь костел необхідно передати у постійне користування римо-католицькій громаді», – наголосив Григорій Маленко.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]