Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Київська влада опрацьовує питання інвестування у видобуток українського газу, що дешевший порівняно з імпортованим, для спрямування його на виробництво тепла для населення

28 вересня 2021 року, 9:55

Київська міська державна адміністрація опрацьовує можливість інвестувати у видобуток українського природного газу, що буде спрямований підприємством теплокомуненерго у виробництво теплової енергії для споживачів. Саме використання газу вітчизняного видобутку, вартість якого є суттєво нижчою порівняно з вартістю імпортованого, дозволить зменшити витрати підприємства, які напряму впливають на тариф. Із відповідним листом міська влада звернулась до НАК «Нафтогаз України».

Зокрема, місто пропонує створити робочу групу, в межах якої відбулося б фахове обговорення ініціативи та підготовка відповідного проекту.

Рішення міської влади Києва щодо необхідності інвестування у вітчизняний видобуток газу продиктоване низкою факторів. Насамперед, необхідністю подолання кризи в теплопостачанні, необхідності забезпечити надійні та якісні послуги за цінами, які б враховували платоспроможність населення. Адже сьогодні фіксується тенденція стрімкого зростання ціни на природний газ на світовому та європейському ринках. Прогноз вартості свідчить, що теплокомуненерго країни вимушені будуть купувати природний газ для виробництва теплової енергії для окремих категорій споживачів за цінами, що у 3-4 рази перевищують ті, що закладені в тариф.

Дані офіційних джерел свідчать про те, що за останні роки обсяги власного видобутку природного газу в Україні зменшуються. При тому, що в Уряді наголошують на стратегічній необхідності пошуку нових родовищ та збільшенні обсягів вітчизняного видобування.

Зазначимо, що київські теплоенергетики є одними з найбільших споживачів природного газу в Україні. Орієнтовний обсяг використання газу комунальним підприємством «Київтеплоенерго» для забезпечення централізованого теплопостачання та виробництва електричної енергії становить 2,3 млрд куб. А вартість цього енергоресурсу є базовим фактором при розрахунку тарифів. Тому міська влада, враховуючи лист «Київтеплоенерго», готова розпочати роботу в напрямку інвестування у вітчизняний видобуток газу як один зі шляхів стримування ціни на теплову енергію.

Станом на сьогодні міська влада не отримала заперечень з боку НАК «Нафтогаз» і готова до більш детального опрацювання, зокрема, у рамках Українського інвестиційного газового конгресу, який відбудеться 20-22 жовтня цього року у столиці.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]