Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

«Київтеплоенерго» запроваджує новий програмний комплекс SCADA, який дозволить підвищити ефективність обладнання теплового комплексу столиці

29 березня 2019 року, 15:24

Новий програмно-апаратний комплекс SCADA забезпечить високий контроль роботи обладнання всього теплового комплексу Києва. Окрім того, значно підвищить якість теплопостачання киянам, у рази скоротить час пошуку та ліквідації пошкоджень, знизить рівень тепловтрат та витрати на ремонт обладнання. SCADA – один із проектів, які планується реалізовувати за фінансової підтримки ЄБРР. Наразі спеціалісти КП «Київтеплоенерго» завершують підготовку технічного завдання для впровадження SCADA на підприємстві. Запустити комплекс у роботу планують до кінця 2020 року.

SCADA забезпечить диспетчерам КП «Київтеплоенерго» єдиний онлайн-канал обміну оперативною інформацією між усіма виробничими підрозділами підприємства: тепловими мережами, ТЕЦ, заводом «Енергія», підрозділом по роботі зі споживачами — «Енергозбут».

«SCADA дозволить працівникам КП «Київтеплоенерго» у режимі реального часу стежити за технічними параметрами роботи обладнання на всіх виробничих об’єктах, навіть на найвіддаленіших: ТЕЦ, котельні, станції теплопостачання, насосні станції чи теплові камери. На екрани моніторів диспетчерів виводитимуться усі параметри теплоносія: тиск, температура, витрата, а також стан запірної арматури, спрацювання аварійно-попереджувальної та охоронної сигналізації віддалених об’єктів теплових мереж. Програмний комплекс дозволить збирати, обробляти, аналізувати і зберігати інформацію з усіх об’єктів разом. Тож ми зможемо централізовано контролювати роботу всього теплового комплексу міста» – розповів начальник управління технологічних систем КП «Київтеплоенерго» Ігор Стовбун.

Важливо, що SCADA може забезпечити обмін інформацією з іншими автоматизованими системами диспетчерського управління. Так, у майбутньому енергетики планують, що SCADA взаємодіятиме з ГІС (геоінформаційною системою), яку підприємство планує встановити в майбутньому. Але якщо ГІС буде показувати де відбулося аварійне пошкодження на карті міста, то SCADA допомагатиме зрозуміти, у чому проблема.

Сьогодні ж на підприємстві діють лише окремі розрізнені локальні системи, які охоплюють диспетчеризацію невеликої кількості об’єктів теплових мереж та джерел, решта об’єктів обслуговується вручну, за допомогою оперативного персоналу. Тож для створення єдиного циклу диспетчеризації, програмний комплекс потрібно впровадити ще на понад 1000 об’єктах. Зокрема це: ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6, завод «Енергія», 15 великих і 167 малих котелень, 21 насосна станція, теплові павільйони, теплові пункти, вузли обліку енергоресурсів.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]