Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Кияни можуть вчасно діагностувати вірусні гепатити та якісно їх лікувати сучасними методами – Валентина Гінзбург

29 липня 2020 року, 16:23

Сьогодні кияни мають всі можливості для вчасної діагностики вірусних гепатитів та якісного лікування сучасними методами. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

За її інформацією, у перше півріччя 2020 року в столиці зареєстровано 327 випадків вірусних гепатитів. У порівнянні з відповідним періодом попереднього року спостерігається скорочення поширеності всіх вірусних гепатитів на 10%, а хронічних гепатитів на 30%.

Валентина Гінзбург висловила впевненість, що позитивна тенденція є результатом профілактичної роботи медиків, більш свідомого ставлення до свого здоров’я з боку киян, імунопрофілактикою (охоплення щепленнями новонароджених у 2019 році у місті Києві на рівні 90% від запланованих, та 85% повністю вакцинованих дітей до 1 року), а також збільшення доступності для мешканців столиці до діагностики та лікування

Вона зазначила, що вірусний гепатит – дуже серйозне захворювання. Особливо розповсюдженими серед небезпечних форм є гепатит В та С.

«Гепатити B і C передаються при порушенні цілісності шкірних покривів, під час пологів, статевим шляхом, при переливанні крові, хірургічних втручаннях, при використанні нестерильних інструментів під час пірсингу, татуювання, процедури манікюру-педикюру. Можна заразитися навіть, порушуючи правила особистої гігієни, користуючись чужою зубною щіткою, бритвою або ножицями. Тож зрозуміло, що значно знизити ризик захворювання можливо. Необхідно дотримуватися кількох порад», – розповіла Валентина Гінзбург.

Серед основних: не користуйтеся чужими предметами особистої гігієни – зубними щітками, бритвами, пилочками для нігтів тощо. Уникайте випадкових статевих контактів, обов’язково використовуйте презервативи. При проведенні татуювання, пірсингу або манікюру (педикюру) у косметичних салонах звертайте увагу, чи виконує майстер обов’язкову обробку рук антисептиком, чи працює він в одноразових рукавичках. Для всіх маніпуляцій має використовуватись одноразовий або стерильний багаторазовий інструментарій.

«Щодо симптомів захворювання, то зазвичай вони проявляються болем у правому підребер’ї, відчуттям важкості у цій ділянці, диспепсичними явищами, жовтяницею та свербінням шкіри, підвищенням температури тіла, нудотою, блювотою, потемнінням сечі та знебарвленням випорожнень, загальною слабкістю та зниженням працездатності», – розповіла очільниця Департаменту охорони здоров’я, зазначивши, що гепатит може перебігати безсимптомно або із слабко вираженою симптоматикою, тоді людина не підозрює про наявність у неї захворювання.

Статистика свідчить, що в середньому кожна 12-та людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C, проте рівень обізнаності людей про ці захворювання є вкрай низьким. Захворювання починається поступово, перебігає без симптомів і не проявляється тривалий час, тому гепатит (особливо С) часто називають «лагідним убивцею».

«Тож не «пропустити» це, як і багато інших захворювань, можна виконуючи лише одне просте правило: бути на постійному зв’язку зі своїм сімейним лікарем, повідомляти йому про будь-які зміни у самопочутті та регулярно проходити профілактичні огляди і скринінги!» – наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я.

Валентина Гінзбург повідомила, що окрім лікарських засобів для лікування хворих на вірусні гепатити, що розподіляє Міністерство охорони здоров’я України, ліки закуповуються також за рахунок місцевого бюджету на виконання заходів міської цільової програми «Здоров’я киян». Висококваліфіковану медичну допомогу хворим на хронічні вірусні гепатити в Києві надає гепатологічний центр на базі Київської міської клінічної лікарні № 15 та інфекційне відділення для хворих на вірусний гепатит Київської міської клінічної лікарні № 5.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]