Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

КМДА готує звернення до поліції та Мінкультури щодо незаконного знесення пам’ятки на вул. Лабораторній

12 листопада 2019 року, 17:02

Департамент охорони культурної спадщини готує звернення до поліції та Мінкультури щодо незаконного знесення пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення – садиби на вул. Лабораторній, 9-Б.

У жовтні Верховний Суд відкрив касаційне провадження у справі про зняття статусу пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення з садиби на вул. Лабораторній, 9-Б.

Департамент охорони культурної спадщини виступає третьою особою у справі на стороні відповідача – Мінкультури України.

Досі засідання не було призначене, проте забудовник, не зважаючи на це та на діючі приписи, зніс пам’ятку.

Варто зауважити, що пам’ятка досі перебуває у Державному реєстрі нерухомих пам’яток України.

«Це не просто зухвале нехтування законодавством, а злочин проти культурного надбання, проти нашої історії. Департамент вже готує відповідні звернення до правоохоронних органів та паралельно до Міністерства культури. Таке зухвальство з боку забудовників не може пройти безкарно», – наголосив директор Департаменту Олександр Никоряк.

Він додав, що цей безпрецедентний випадок вкотре показує нагальну необхідність прийняття у другому читанні законопроекту щодо посилення відповідальності за нищення пам’яток.

«Уже наче мантру ми повторюємо про необхідність цього законопроекту. Сподіваюсь, що цей випадок примусить парламентарів бути активнішими та прийняти документ у другому читанні. Адже мова йде не тільки про збільшення штрафів та посилення відповідальності за руйнацію пам’яток, тут виписана низка заходів, що дадуть зелене світло у наведенні ладу у сфері охорони та збереження об’єктів культурної спадщини», – наголосив Олександр Никоряк.

Нагадаємо, забудовник – компанія «Скайпроджект» зверталася до Мінкультури з позовом про зняття статусу пам’ятки з садиби. ТОВ «Скайпроджект» через Окружний адмінсуд м. Києва та Шостий апеляційний адміністративний суд м. Києва скасувало наказ Мінкультури від 15.09.2010 706/16-10, яким будинок було занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Проте Мінкультури звернулося з касаційною скаргою до Верховного Суду.

Наразі судовий процес триває.

Забудовник хотів знести пам’ятку задля забудови ділянки.

ТОВ «Скайпроджект»: код ЄДРПОУ 40486379, кінцевий бенефіціар (згідно даних Єдиного державного реєстру) – Глимбовський Олександр Вацлович.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]