Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Максим Бахматов: «Місто розпочинає роботу над проектом із демеркуризації заводу «Радикал»

06 грудня 2019 року, 16:00

Місто розпочинає роботу над проектом із демеркуризації заводу «Радикал». Про це під час брифінгу повідомив радник Київського міського голови Максим Бахматов.

Він нагадав, що 24 жовтня Київрада ухвалила рішення про виділення коштів у розмірі 4,3 млн грн на розробку Проекту демеркуризації промислового майданчика ВАТ «Радикал» на 2019-2020 роки.

«Є величезна екологічна проблема, яка тягнеться з 1951 року. Є завод-банкрут із 1996 року. Є спроби з ним щось зробити: від кримінальних справ до екологічних висновків, починаючи з 2001 року. Це проблема національного масштабу, яка ускладнюється тим, що в Україні немає ані хімічного заводу, ані полігону для утилізації токсичних речовин. Тож питання щодо виділення фінансування для здійснення очисних робіт має вирішуватись на державного рівні», – зазначив Максим Бахматов.

Він додав, що єдине в Україні спеціалізоване підприємство, що здійснює переробку ртутєвмісних відходів – ТОВ «Микитртуть», нині розташовується на тимчасово окупованій території Донецької області.

Окрім того, в Україні практики щодо закриття та утилізації таких підприємств немає.

Начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Андрій Мальований розповів, що обсяг ртутєвмісних відходів, які мають бути вилучені та вивезені з території ВАТ «Радикал», становить приблизно 200 тис. тонн, із них 10 тис. тонн сильно насичені ртуттю.

«На щастя, аналіз ртутного забруднення території підприємства, ґрунтів та підземних вод у 2012 році також показав, що протягом 50 років не буде потрапляння ртуті у басейн річки Дніпро. Але динаміка є, і проблему цю місто і країна мають вирішувати», – наголосив Андрій Мальований.

Він також додав, що перед узгодженням Проекту демеркуризації інформацію щодо вмісту ртуті необхідно оновити, але провести відповідний аналіз у холодний період часу не є технологічно допустимим (середньодобова температура має становити 8 градусів). Тому оновлення ТЕО та узгодження проекту утилізації відбуватиметься вже у 2020 році.

Департамент промисловості та розвитку підприємництва КМДА, у свою чергу, вже планує проведення відкритих торгів із залученням до участі міжнародних організацій.

«Запрошуємо міжнародних експертів взяти участь у тендері та допомогти вирішити проблему із заводом «Радикал», – закликав Максим Бахматов.

Після розробки та здійснення Державної експертизи Проекту демеркуризації буде порушене питання перед Кабінетом Міністрів України щодо виділення державного бюджетного фінансування для здійснення очисних робіт території та об’єктів ВАТ «Радикал» або залучення для цього коштів відповідних фондів і програм Європейського союзу.

Нагадаємо, завод «Радикал» було введено в експлуатацію в 1951 році. Товариство було монополістом з виробництва деяких видів синтетичних матеріалів, зокрема пінополіуретану, бертолетової солі, гермобутилу, хімічних засобів захисту рослин. У липні 1996 року підприємство зупинили, але з порушенням виводу потужностей з експлуатації. Залишки хімічних речовин не було вивезено з підприємства, що створило складну екологічну ситуацію та загрозу здоров’ю мешканцям міста Києва.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]