Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Марина Соловйова: Гостинний двір – окраса та домінанта Контрактової площі, які необхідно рятувати від руйнувань

11 жовтня 2023 року, 17:59

Гостинний двір – це серце Подолу, що має належати столичній громаді та бути частиною публічного простору. Про це у прямому ефірі на «Радіо Київ – 98 FM» зазначила директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова.

«Таке рішення, на мій погляд, є справедливим і логічним: потрібно ініціювати передачу Гостинного двору з державної власності до комунальної. Місто обов’язково знайде кошти на відновлення Гостинного двору. Спочатку проєкт консервації, а після закінчення війни будемо відновлювати пам’ятку», – сказала директорка Департаменту.

За словами Марини Соловйової, чим швидше це відбудеться, тим швидше Гостинний двір відкриє знову свої двері киянам і гостям столиці.

«Це дуже велике завдання. Проте я вважаю, що воно того варте, адже Поділ неможливо уявити без Гостинного двору. Це його перлина, яку варто рятувати. Питання є актуальним не лише для цього об’єкта, але й для низки інших історичних будівель», – зауважила вона.

Нагадаємо, що будівля Гостинного двору перебуває на державному обліку. Свого часу Міністерство культури України домоглося рішення Уряду передати цю будівлю в управління Міністерству культури та інформаційної політики. Столична влада разом з активістами тривалий час бореться за передачу місту цієї пам’ятки для її порятунку та подальшої реставрації. Проте відтоді приміщення дедалі більше руйнується і наразі перебуває у критичному стані.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]