Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Марина Соловйова: Київ працює над збереженням пам’яток і документує пошкодження та збитки, нанесені культурній спадщині через військову агресію рф

20 вересня 2023 року, 14:04

Попри ворожі обстріли, Київ продовжує працювати над збереженням пам’яток столиці. Так, за І півріччя 2023 року фахівці Департаменту охорони культурної спадщини КМДА обстежили 236 об’єктів, що мають охоронний статус. За результатами огляду власникам було вручено 31 припис щодо усунення виявлених порушень. Про це повідомила директорка Департаменту Марина Соловйова, коментуючи засідання постійної комісії Київради з питань збереження та захисту культурної спадщини.

«Пріоритетний напрямок роботи Департаменту під час воєнного стану – зберегти та захистити вже існуючі об’єкти культурної спадщини, а також надати охоронний статус нововиявленим. Окрім того, продовжуємо сприяти колегам із постраждалих і деокупованих регіонів: надаємо їм методичну допомогу та культурно-просвітницьку підтримку. Адже маємо спільну мету – зберегти та накопичити українське надбання для майбутніх поколінь», – зазначила Марина Соловйова.

Під час засідання учасники детально обговорили звіт Департаменту охорони культурної спадщини КМДА за перше півріччя 2023 року в межах виконання Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року, Програми економічного і соціального розвитку на 2021-2023 роки та міської цільової програми «Охорона та збереження культурної спадщини столиці на 2022-2024 роки».

Також Марина Соловйова наголосила, що фахівці Департаменту продовжують документувати пошкодження і збитки, нанесені культурній спадщині Києва через військову агресію рф. Так, у І півріччі спеціалісти вже оглянули пошкоджені внаслідок ракетних обстрілів об’єкти культурної спадщини за адресами: вул. В’ячеслава Чорновола, 28/1 (Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит»), б-р Тараса Шевченка, 17 (КНП «Київська міська клінічна лікарня № 18»), вул. Ромоданова, 12/2 (КНУ ім. Тараса Шевченка), вул. Терещенківська, 9 (Національний музей «Київська картинна галерея»).

За результатами обстежень склали Акти огляду технічного стану та надали відповідні рекомендації щодо проведення необхідних і невідкладних робіт для збереження об’єктів із культурною цінністю.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]