Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Марина Соловйова: Попри постійні ворожі обстріли, Київ працює над збереженням пам’яток культури міста

14 вересня 2023 року, 10:41

Попри постійні ворожі обстріли, Київ працює над збереженням пам’яток культури столиці. Про це зазначила директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова під час засідання постійної комісії Київради з питань збереження та захисту культурної спадщини. На засіданні Департамент охорони культурної спадщини відзвітував про виконання міської цільової програми «Охорона та збереження культурної спадщини Києва на 2022-2024 роки» за минулий рік.

«Попри активні бойові дії, у лютому 2022 року фахівці Департаменту продовжували працювати та виконувати усі заходи програми. Зокрема рятували та досліджували об’єкти культурної спадщини, складали облікову документацію, проводили перевірки і всі інші необхідні завдання, які вимагали реалії. Прозоро і публічно звітуємо про свою роботу, окремо зупиняючись на кожному з напрямів роботи Департаменту», – сказала Марина Соловйова.

За словами директорки Департаменту, наразі у столиці 3 594 об’єктів культурної спадщини, із них 352 – національного значення, 2 066 – місцевого значення, 1 176 – щойно виявлених об’єктів, об’єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Київ: Собор Святої Софії і прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра».

Також протягом 2022 року фахівці Департаменту провели невідкладні заходи з убезпечення пам’яток культурної спадщини від руйнації внаслідок ворожих обстрілів, зокрема Фонтану «Самсон», пам’ятників князю Володимиру та Богданові Хмельницькому тощо. А також роботи зі збереження та захисту музейних інституцій від руйнації внаслідок військової агресії. Мова йде зокрема про Музей історії Михайлівського Золотоверхого монастиря та Музей «Кам’яниця київського війта».

Окрім того, у межах проведення Днів Європейської спадщини в Києві також реалізували серію семінарів для користувачів об’єктів культурної спадщини щодо збереження пам’яток під час повномасштабного вторгнення.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]