Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Микола Поворозник: На боротьбу з ВІЛ/СНІД та вірусними гепатитами у 2023 році Київ виділив понад 8,9 млн грн

21 грудня 2022 року, 14:53

Київ виділив понад 8,9 млн грн на виконання заходів із боротьби з ВІЛ/СНІД та вірусними гепатитами, передбаченими програмою «Громадське здоров’я» у 2023 році. Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник під час засідання Київської міської координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДУ.

«Ще у 2016 році Київ приєднався до міжнародного руху боротьби з епідемією СНІДу FAST TRACK CITIES, взявши на себе зобов’язання досягти цільові показники «90-90-90». Це означає, що 90% людей, що живуть із ВІЛ, знатимуть про свій позитивний ВІЛ-статус; 90% людей, які знають про свій позитивний ВІЛ-статус, отримуватимуть антиретровірусне лікування; 90% людей із тих, хто отримує лікування, матимуть пригнічене вірусне навантаження, що дозволить їм залишатися здоровими і призведе до зниження ризику передачі ВІЛ у регіоні. Сьогодні бачимо, що впровадження та реалізація міської цільової програми профілактики та лікування ВІЛ/СНІД 2017-2021 років за стратегією FAST TRACK CITIES дала свої позитивні результати і попри воєнний стан ця робота продовжується», – зазначив Микола Поворозник.

За його словами, на сьогодні досягнуто таких результатів:

  • І показник становить 81,8% осіб, які живуть із ВІЛ і знають свій ВІЛ-статус (у 2017 році – 50%);
  • ІІ показник: 80% із тих, хто знає свій ВІЛ-статус і отримує лікування (у 2017-му – 29%);
  • ІІІ показник: 95% серед тих, хто отримує лікування, має невизначене вірусне навантаження (у 2017-му – 28%).

«Сьогодні у всіх районах столиці працюють 27 кабінетів, де кожна людина може отримувати лікування за місцем проживання. Також у всіх медзакладах Києва, а це більше 100 закладів, надається послуга із тестування на ВІЛ-інфекцію та тестування на вірусні гепатити В, С. Уперше у цьому році реалізовувалась програма за кошти місцевого бюджету з діагностики та лікування вірусних гепатитів В, С. Попри воєнний стан робота у цьому напрямі проводиться. Місто ставить завдання, ми розробляємо та затверджуємо плани їх виконання задля досягнення наших цілей у боротьбі з ВІЛ-інфекцією та туберкульозом», – зазначив Микола Поворозник.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]