Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Микола Поворозник: «Стратегія розвитку охорони здоров’я столиці сфокусована на людей»

14 лютого 2018 року, 16:33

Нова стратегія розвитку сфери охорони здоров’я столиці сфокусована на людей. Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник під час виступу на одній із сесій Саміту мерів міст-учасників Європейської мережі ВООЗ «Здорові міста».

«У грудні 2017 року Київською міською радою прийнято рішення та затверджено Концепцію розвитку системи охорони здоров’я міста Києва, яка уособлює собою «дорожню карту», що має задати столичній медицині напрямок руху на шляху вдосконалення. Фактично, це чітко визначений перелік завдань, що ставить перед собою влада, розвиваючи столичну медицину з урахуванням вимог часу та оновленого законодавств», – розповів Микола Поворозник.

За його словами, основними завданнями вищезазначеної концепції є: вдосконалення системи управління, механізмів фінансування закладів охорони здоров’я всіх рівнів надання медичної допомоги, подальший розвиток первинної ланки та впровадження нової моделі фінансування, приведення у відповідність до потреб закладів другого рівня надання медичної допомоги, впровадження системи електронної охорони здоров’я, створення системи контролю за захворюваністю – CDC Kiev.

«Для реалізації положень концепції у столиці розширюється автономізація закладів охорони здоров’я, яка передбачає, що лікарні можуть набувати статусу некомерційного комунального підприємства (НКП). Здійснюється низка організаційно-правових і реорганізаційних заходів, які забезпечать оптимізацію надання медичної допомоги, економію бюджетних коштів, ефективне та раціональне використання ресурсів та зростання задоволення мешканців у отриманні якісної медичної допомоги. Для створення інструментів інформаційної/електронної охорони здоров’я та створення єдиного медичного простору в місті Києві розпочато впровадження системи «еHealth». Сьогодні у всіх центрах первинної медико-санітарної допомоги усіх 10 районів Києва за допомогою різних сервісів упроваджено електронний запис на прийом до сімейного лікаря, педіатра та вузького спеціаліста. Наступним етапом стане реєстрація усіх лікарів та отримання ними електронного цифрового підпису, запровадження функціонування електронної карти пацієнта та електронного кабінету лікаря і пацієнта», – зазначив Микола Поворозник.

Окрім того, він зауважив, що у листопаді 2017 року в Подільському районі столиці розпочав роботу пілотний проект «Лікар у Вашому домі», позитивний досвід якого планується реалізувати у 2018 році на території інших 9 районів.

«У рамках впровадження проекту ми маємо можливість надавати медичну допомогу тим верствам населення, які не здатні до самообслуговування та потребують постійної сторонньої допомоги. Окрім того, аби наблизити медичну допомогу до населення столиці, ми облаштовуємо стаціонарні пункти для обстеження на неінфекційні захворювання», – розповів Микола Поворозник.

Також для реалізації положень Концепції проводяться організаційно-правові заходи зі створення мережі закладів охорони здоров’я інтенсивного, планового, реабілітаційного та паліативного лікування, спеціалізованих медичних центрів відповідно до потреби населення. Визначаються профілі надання медичної допомоги (медичних послуг) для кожного закладу охорони здоров’я із наступним забезпеченням їх медичним обладнанням та устаткуванням. Усе це забезпечить організацію функціонування госпітального округу на підставі проведеного аналізу потужності ліжкового фонду, інтенсивності лікарень, територіального розміщення лікарень та наявності транспортних комунікацій та кадрового потенціалу.

За його словами, з метою наближення медичної допомоги до мешканців міста Києва:

  • розпочато роботу амбулаторної мобільної бригади паліативної допомоги, що є першим етапом початку діяльності Центру паліативної допомоги дітям м. Києва;
  • у рамках реалізації програми протидії захворюванню на туберкульоз уперше закуплений і введений в експлуатацію сучасний цифровий пересувний флюорограф; надається соціальна допомога у вигляді продуктових наборів хворим, які лікуються амбулаторно; закуплено засоби індивідуального захисту органів дихання для медичних працівників закладів охорони здоров’я міста Києва всіх рівнів підпорядкування з метою запобігання захворюванню на туберкульоз;
  • у рамках реалізації ініціативи Fast Track Cities (Паризької декларації) задля виконання цілей Об’єднаної програми ООН із ВІЛ/СНІДу «90-90-90» – безперервного каскаду заходів із профілактики, догляду та лікування, спрямованих на протидію епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу: забезпечується безкоштовне обстеження на ВІЛ-інфекцію у закладах охорони здоров’я міста Києва усіх рівнів підпорядкування; з метою наближенню медичної допомоги ВІЛ-інфікованим особам до місця їх проживання, проводяться ремонтні роботи та закуповується необхідне обладнання для відкриття кабінетів замісної підтримувальної терапії; розпочато забезпечення ВІЛ-інфікованих пацієнтів антиретровірусними препаратами за рецептами лікарів через аптечну мережу;
  • функціонують 6 кабінетів замісної підтримувальної терапії у 3-х лікарнях столиці, ведеться робота щодо створення таких кабінетів у всіх 10 районах Києва.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]