Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Місто готове взяти Гостинний двір на баланс та врятувати від руйнування

15 березня 2021 року, 13:57

Фонд державного майна України системно не виконує рішення Окружного адміністративного суду міста Києва та не укладає охоронний договір на будівлю. Про це повідомив сьогодні, 15 березня, заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко на своїй сторінці у Facebook.

«Складається враження, що хтось дуже зацікавлений саме у фізичному руйнуванні будівлі Гостинного двору, а усі історії затягування укладання охоронного договору та передачі Гостинного двору до власності громади міста Києва – лише засоби для досягнення поставленої мети», – підкреслив Володимир Бондаренко.

Гостинний двір є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення (пам’ятку внесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України згідно з наказом Міністерства культури України від 15 жовтня 2014 року № 869).

 Як зазначалось раніше, громада Києва вимагає повернути їй Гостинний двір.

Нагадаємо, 31 січня 2020 року на адресу Фонду державного майна України від Департаменту охорони культурної спадщини надійшов припис № 144/П від 27 січня 2020 року з вимогою: у 10-денний строк із дня отримання цього припису укласти охоронний договір на будівлю Гостинного двору; у 20-денний строк із дня отримання цього припису надати на розгляд у встановленому порядку науково-проектну документацію на проведення невідкладних протиаварійних та реставраційно-відновлюваних робіт на вказаному об’єкті культурної спадщини.

Фонд державного майна України не виконав вказаний припис та оскаржив його в суді. 30 вересня 2020 року рішенням першої інстанції (Окружний адміністративний суд міста Києва), яке 28 січня 2021 року підтримала апеляційна інстанція (Шостий апеляційний адміністративний суд) – у позові відмовлено.

 Станом на 15 березня 2021 року ані охоронного договору, ані документації попри рішення суду, яке набрало законної сили, немає.

 Департамент охорони культурної спадщини звернувся із позовом до суду щодо примусового виконання припису. Провадження відкрите 5 березня 2021 року.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]