Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Місто закуповує послугу соціальної адаптації для військовослужбовців та їхніх рідних

05 червня 2023 року, 10:10

Послуга соціальної адаптації військовослужбовців та їхніх рідних – це одна з дев’яти соціальних послуг, які місто закуповує за соціальним замовленням, що наразі є найбільш передовим шляхом розвитку сфери соціальних послуг. Про це повідомив директор Департаменту соціальної політики КМДА Руслан Світлий.

«На сьогодні основною проблемою у наданні послуги соціальної адаптації військовослужбовцям є те, що вони ще не звільнені з лав Збройних Сил України, а перебувають на реабілітації у шпиталях Києва. Тому зараз їхні основні потреби це медична реабілітація та виплати. Тож нині ця послуга надається переважно рідним наших захисників, які потребують соціальної адаптації. Щодо військовослужбовців, які зараз перебувають на лікуванні та реабілітації у столичних закладах, то мультидисциплінарні команди спілкуються з ними, надають психологічну підтримку, консультують із юридичних питань, виявляють потреби самих захисників і членів їхніх сімей у соціальній адаптації», зазначив Руслан Світлий.

За інформацією Департаменту соціальної політики,  у період із лютого до квітня цього року послуга соціальної адаптації вже надана 11 особам. Основними отримувачами на сьогодні є діти і молодь з моторними і комплексними порушеннями та 1 військовослужбовець, який зараз на етапі звільнення з лав ЗСУ у зв’язку із складним пораненням.

Мультидисциплінарна команда, яка працює з військовими, складається з 5 осіб (фахівці із соціальної роботи, психологи, юристи), які надають весь комплекс необхідної допомоги. За потреби надавач послуги буде збільшувати склад команди і заходи для захисників та членів їхніх сімей. Наразі мультидисциплінарні команди працюють із родинами військовослужбовців, які потребують підтримки. 

За інформацією Департаменту, найбільш активно послуга зараз надається дітям і молоді з інвалідністю. Для роботи із ними залучені фахівці з психології і поведінкової терапії, сенсорної інтеграції, логопеди, арт-терапевти, спортивні тренери, які у межах своїх занять (індивідуальних і групових) не тільки розширюють спектр необхідних для життя навичок отримувачів послуги соціальної адаптації, а й працюють над комунікацією, соціалізацією дітей та молоді, сприяють створенню дружніх стосунків, проведенню спільних заходів, які розширюють спектр можливостей залучення дітей і родин у суспільне життя громади. 

Щоб отримати послугу соціальної адаптації потрібно звернутися до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Довідково.

Категоріями осіб, які можуть отримати послугу соціальної адаптації є:

- учасники бойових дій;

- особи, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членів сімей таких осіб, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України та постраждалих учасників Революції Гідності;

- діти та дорослі з інвалідністю, у тому числі з моторними та комплексними порушеннями, а також члени їх сімей.

Суть послуги соціальної адаптації полягає у сприянні інтеграції особи в цивільне життя і допомозі з вирішенням питань, які людина самостійно не в змозі подолати у зв’язку зі складними життєвими обставинами.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]