Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Міжмузейний проєкт «Українська зима: від Романа до Йордана»: киян запрошують відсвяткувати традиційну зиму у столиці

28 листопада 2023 року, 13:06

Національний музей народної архітектури та побуту України та Музей історії міста Києва презентують міжмузейний проєкт «Українська зима: від Романа до Йордана» та запрошують святкувати традиційну зиму у столиці. Про це повідомляє Департамент культури КМДА.

В інтерактивній залі представлені експонати з фондової колекції Національного музею народної архітектури та побуту України (картини Василя Непийпива, рушники, керамічні іграшки), витинанки й різдвяні листівки з фондів Музею історії міста Києва, а також символи різдвяно-новорічного періоду: колядницькі зірки «звізди», «павуки», дідухи, витинанки та ляльки.

Перлиною інтерактивного простору є велика різдвяна шопка з фігурами Йосипа, Марії, Ісусика, тварин, а також солом’яний вертеп, виготовлений учнями дитячої студії «Соломія».

Також на виставці презентують унікальну фондову колекцію: різдвяно-новорічну атрибутику львівського етнографа та художника Володимира Шагала, предмети декоративно-ужиткового мистецтва, різнорегіональну кераміку, музичні інструменти колядників, автентичні зимові строї, килими, рушники, ікони, картини наївного малярства Михайла Онацька, Івана Лисенка та інших.

В експозиційній зоні, що присвячена традиціям передріздвяних свят (Катерини, Андрія, Миколая), відвідувачі знайомляться з давніми ворожіннями на долю, традиціями молодіжних вечорниць, звичаєм випікання особливого медового печива «миколайчиків» та різдвяними прикрасами, виготовлення яких традиційно припадало на цей час.

Відтворений святковий інтер’єр хати з дідухом на покуті, керамічним посудом для 12-ти обрядових страв представляє традиції Святвечора, коли напередодні Різдва вся родина збирається за столом, аби вшанувати пам’ять предків.

Особливе місце в експозиції відведено традиції різдвяного колядування, що побутувало на Маланки. У цій частині виставки представлений святковий одяг, а також маски тотемних тварин – кози, коня, кобилойки, ведмедя – символів родючості, сили та здоров’я.

Також на виставці можна побачити посуд, у якому освячували воду на Водохреща та йорданські «хрещики», які, за віруваннями, оберігали садибу від зла. Ці побутові та сакральні предмети використовували на Водохреща – останнє свято різдвяно-новорічного циклу, коли символічно «розстрілювали коляду», а дідуха «пускали на теплий дух».

Виставка триватиме до 14 січня. Відкриття відбудеться 29 листопада о 17:00 – вхід за запрошеннями.

Графік роботи експозиції згідно із графіком роботи МВЦ Музею історії міста Києва (вул. Б. Хмельницького, 7): ср.-нд.: 12:00-19:00, пн-вт.: вихідні. Каса працює з 12:00 до 18:30.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]