Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Музей української діаспори презентував першу персональну виставку Олени Овчиннікової (+фото)

07 квітня 2023 року, 15:37

Ретроспектива творів Олени Овчиннікової під назвою «Memento Vitae» – перша персональна виставка мисткині на Батьківщині за роки незалежності. До експозиції увійшло понад 50 творів, створених художницею в Україні та в еміграції (США). Це живописні твори, акварелі, естампи та книжкова графіка. Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

«Сьогодні ми відкриваємо художню виставку Олени Овчиннікової, киянки, котра народилася і багато років працювала тут. І навіть зараз, проживаючи довгий час за кордоном, вона передає нам свої прекрасні мистецькі твори. Тематика її робіт є дуже актуальною та відгукується у серці кожного українця», – наголосила Ганна Старостенко.

На виставці представлена серія ліноритів «Люди з Верховини» (1959-1960), ескізи художниці до муралу в київському готелі «Інтурист», здійсненого в 1990 році. Також демонструється і низка робіт, на створення яких надихнуло художницю древнє село Халеп’я поблизу Трипілля та його мешканці. Кульмінацією виставки є серія «Декамерон», створена Овчинніковою в 2008-2020 роках у США і нещодавно передана до колекції Музею української діаспори в Києві.

«Пам’ятай про життя» – головний творчий девіз Бокаччо і Олени Овчиннікової. Це гасло вічне і сучасне. Під час чуми чи війни люди мусять знаходити в собі сили жити далі. І цитуючи Боккаччо: «…хто б їх зустрів по дорозі, сказав би, що смерть їх не візьме, а як, може, і скосить, то веселими», – говорить кураторка виставки, мистецтвознавиця Оксана Підсуха.

Проєкт ставить на меті заново відкрити непересічну українську художницю, недооцінену і досі майже невідому на Батьківщині, вписати її ім’я та творчий спадок у літопис національного відродження українського мистецтва, що увійшов в історію як рух «шістдесятництва».

Виставка триватиме із 6 квітня до 11 червня у Музеї української діаспори за адресою: вул. Князів Острозьких, 40-Б.

Відкриття виставки Олени Овчиннікової у Музеї української діаспори (фото – КМДА, Олексій Самсонов)

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]