Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Номер один у питанні подолання епідемії ВІЛ – обізнаність про власний ВІЛ-статус – Валентина Гінзбург

01 грудня 2023 року, 12:17

Коли йдеться про успішність подолання епідемії ВІЛ, на перше місце виходить обізнаність людини про власний ВІЛ-статус. Без цього будь-які наймасштабніші заходи міста та чисельних громадських інституцій не можуть бути стовідсотково ефективними. На цьому у Всесвітній день боротьби зі СНІДом наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

«Людина, яка знає про свій ВІЛ-статус та отримує адекватну терапію, контролює захворювання та має всі шанси прожити повноцінне життя. Натомість ті, хто не знають або відмовляються від лікування, ризикують власним здоров’ям і кожного дня наражають на небезпеку інших», – сказала Валентина Гінзбург.

За її словами, наразі у столиці запроваджено комплексний підхід до подолання захворювання, що підтримується, зокрема, заходами двох міських цільових програм – «Громадське здоров’я» та «Здоров’я киян».

Початковий етап перевірки свого здоров’я – доступний скринінг ВІЛ-інфекції, а також, що не менш важливо, супутніх захворювань (туберкульоз, гепатити).

«Перевіритися на ВІЛ та опортуністичні інфекції сьогодні кожен може не лише у спеціалізованому «Центрі СНІДу». Аналіз безоплатно та швидко зроблять у будь-якому найближчому до вас медзакладі, навіть у сімейного лікаря. Для цього місто забезпечило всі комунальні медичні установи швидкими тестами», – наголосила Валентина Гінзбург.

Наступний важливий момент – лікування. Так само, як і з тестуванням, для проходження антиретровірусної терапії мешканцю столиці вже не треба долати відстані, як це було ще кілька років тому. Достатньо обрати найближчий до себе консультативно-діагностичний центр, адже в кожному з них працюють спеціальні кабінети, де приймають лікарі-інфекціоністи, які пройшли відповідну підготовку.

«Така децентралізація дозволила зробити більш доступною медичну послугу. А це є додатковим стимулом для того, щоб перевіритися і, в разі потреби, розпочати лікування і проходити терапію без пауз», – зазначила Валентина Гінзбург.

Важливий момент, який також не залишився поза увагою міста, – профілактика передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини. Усі вагітні майже 100% обстежені на ВІЛ, а в разі необхідності – отримують лікування, що знижує ризики інфікування дитини. Також за кошти міста всі діти, які народилися від ВІЛ-інфікованих жінок, упродовж першого року життя забезпечені дитячим харчуванням, адже не можуть харчуватися материнським молоком.

Валентина Гінзбург нагадала, що у столиці реалізується програма прискорення заходів у боротьбі зі СНІДом Fast-Track Cities. Наразі Департамент охорони здоров’я організовує та контролює роботу з досягнення її основних постулатів: 90% людей, які живуть із ВІЛ, мають знати свій ВІЛ-статус, 90% із тих, хто знає про ВІЛ-статус – отримувати антиретровірусну терапію і у 90% із них – мати пригнічення вірусу.

За 9 місяців 2023 року порівняно з аналогічним періодом 2022-го в Києві зафіксовано збільшення на 51,6% тестувань швидкими тестами в муніципальних медичних закладах. Ефективність АРТ стабільно впродовж останніх років складає 96%.

«Ці наведені та інші позитивні показники – результат кропіткої діяльності. За кожним із них – регулярний аналіз, планування, запровадження нових форм роботи, навчання фахівців, відкриття спеціалізованих кабінетів і жорсткий контроль з боку Департаменту охорони здоров’я. Адже за кожною статистичною одиницею стоїть людське життя. Врятоване життя. Тож звертаюся до киян. Проявіть до себе увагу та небайдужість. Скористайтеся можливостями, що створені в місті. Навіть якщо є побоювання дізнатися про захворювання. Адже вибір тут такий – знати, лікуватися та жити, або не знати та жити недовго, ризикуючи життями інших», – констатувала Валентина Гінзбург.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]