Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

У столиці два показники Fast-Track Cities виконано: 93,1% людей, які живуть із ВІЛ і знають свій ВІЛ-статус, та 96% серед тих, хто отримує лікування і має невизначене вірусне навантаження

30 листопада 2023 року, 17:23

У столиці І і ІІІ показники Fast-Track Cities виконано: 93,1% людей, які живуть із ВІЛ і знають свій ВІЛ-статус, та 96% серед тих, хто отримує лікування і має невизначене вірусне навантаження. Про це на своїй сторінці у Facebook написав перший заступник голови КМДА Микола Поврозник та підкреслив, що кожен із показників має становити не менше 90%.

«Напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом провели засідання Київської міської координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Її завдання – консолідувати зусилля всіх учасників у протидії ВІЛ/СНІД, туберкульозу та інших споріднених соціально значущих захворювань. Із 2022 року ми реалізуємо дві міські цільові програми: «Громадське здоров’я» та «Здоров’я киян». Вони забезпечують заходи із профілактики та лікування на виконання показників Державної стратегії у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року включно з показниками Fast-Track Cities. Нагадаю, ще у 2016-му в Києві була підписана Паризька Декларація, і столиця доєдналася до програми прискорення заходів у боротьбі зі СНІДом Fast-Track Cities. Підбиваючи підсумки за 9 місяців 2023/2022 років, попри війну у країні маємо високі результати», – зауважив Микола Поворозник.

За його словами, спостерігається загальне збільшення кількості обстежених на ВІЛ на 24,1%, аналогічно й збільшення тестувань швидкими тестами на 51,6%. Результативність становила 0,49%. Фахівці зауважують, що збільшення захворюваності на ВІЛ-інфекцію відбувається внаслідок збільшення кількості тестувань, відповідно і виявлених випадків ВІЛ. Водночас третій рік поспіль спостерігається зниження смертності внаслідок причин, пов’язаних із ВІЛ-інфекцією.

«Наразі результати виконання показників Fast-Track Cities: І і ІІІ показники виконані – 93,1% людей, які живуть із ВІЛ і знають свій ВІЛ-статус (показник має становити не менше 90%) та 96% серед тих, хто отримує лікування має невизначене вірусне навантаження (показник має становити не менше 90%). ІІ показник, відповідно до якого 90% з тих, хто знає свій ВІЛ-статус, отримують АРТ – недовиконання становить 11,5%. Однією з основних причин недовиконання цього показника є велика кількість знятих із медичного обліку внаслідок міграційних процесів», – підкреслив Микола Поворозник.

Він зазначив, що на сьогодні в усіх районах Києва працюють 27 сайтів, де кожна людина може отримувати лікування за місцем свого проживання. У всіх столичних медзакладах, а їх більше 100, надається послуга з тестування на ВІЛ-інфекцію та тестування на вірусні гепатити В, С. У повному обсязі забезпечено дитячим харчуванням дітей, які народились від ВІЛ-інфікованих матерів. Другий рік поспіль за кошти місцевого бюджету реалізовується програма зі скринінгу, діагностики та лікування вірусних гепатитів В, С. Також повністю забезпечено медикаментами щодо профілактики та лікування опортуністичних інфекцій. Медзаклади столиці повністю забезпечені швидкими тестами на виявлення ВІЛ-інфекції.

«Тож попри воєнний стан, робота в цьому напрямі проводиться, ставимо завдання, розробляємо та затверджуємо плани їх виконання задля досягнення наших цілей у боротьбі з ВІЛ-інфекцією та туберкульозом», – підсумував Микола Поворозник.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]