Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Олександр Никоряк: Упродовж 2021-2023 років Департамент охорони культурної спадщини відреставрує 8 пам’яток

20 травня 2021 року, 16:35

Упродовж 2021-2023 років Департамент охорони культурної спадщини відреставрує 8 пам’яток. Про це директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк сказав під час відкриття після реставрації будівлі Подільського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану  ДРАЦСу.

Участь у відкритті взяв також профільний заступник голови КМДА Володимир Прокопів.

«Окрім Подільського РАЦС, Департамент відреставрував також Будинок Петра І на Костянтинівській, 6/8. Унікальна будівля, де наразі розміщена не менш унікальна експозиція у музеї «Кам’яниця київського війта». Головним експонатом Музею є сама середньовічна кам’яниця. Експонати Музею розповідають про історію надання Магдебурзького права Києву, про інститут війтівства та урядовий устрій києво-подільської автономії, про роль козацького фактору і взаємини міщан із монастирською юрисдикцією тощо. Тут представлена низка унікальних експонатів, єдиних у світі. Також завершені роботи з реставрації «Будинку купця «Апштейна» на вул. Спаській, 12», – повідомив Олександр Никоряк.

Він повідомив, що наразі проводяться ремонтно-реставраційні роботи на 4 об’єктах, а до кінця 2023 буде відреставровано загалом 8 пам’яток.

«Протягом 2021-2023 Департамент відреставрує ще 8 об’єктів. До кінця цього року плануємо закінчити реставрацію келії Флорівського монастиря. А до кінця 2023 року будуть завершені реставраційні роботи ще на 7 об’єктах», – додав Олександр Никоряк.

Зокрема, мова йде про наступі пам’ятки:

  • Колона Магдебурзького права;
  • Прибутковий будинок, у якому проживали відомі художники на вул. Десятинній, 14;
  • Житловий будинок на вул. Сковороди, 9-Б;
  • Житловий будинок на вул. Володимирській, 3;
  • Комплекс споруд церкви Здвиження на вул. Воздвиженській, 1;
  • Пам’ятник князю Володимиру на Володимирський гірці;
  • Корпус настоятеля та проскурні Братського монастиря на вул. Сковороди, 2.

«Але це лише частина пам’яток, які реставруватимуть у Києві, адже мова йде про об’єкти, що в підпорядкуванні нашого Департаменту. Не забуваймо, що у інших структурних підрозділів КМДА, у районних держадміністрацій теж в управлінні є пам’ятки, фінансування реставрації яких планується кожним підрозділом окремо», – наголосив Олександр Никоряк.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]