Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн-брифінг голови Київської міської територіальної виборчої комісії Валентини Королькової від 27 жовтня (+повний текст, відео)

27 жовтня 2020 року, 15:59

Онлайн-брифінг голови Київської міської територіальної виборчої комісії Валентини Королькової щодо перебігу виборчого процесу у столиці.

 

Доброго вечора!

Іде третя доба підрахунку голосів у дільничних виборчих комісій та прийом протоколів у територіальних районних виборчих комісіях. Люди дуже втомлені, дуже перевантажені, хвилюються. Всі спостерігачі намагаються слідкувати за перебігом, за документами, за складанням протоколів, за здачею пакетів та протоколів, що надаються в територіальну виборчу комісію. Ми всі працюємо з неймовірним навантаженням. Величезна подяка всім членам дільничних виборчих комісій і районних територіальних виборчих комісій. І ми бажаємо всім сил, терпіння, мудрості та взаємоповаги.

У нас при всьому навантаженні практично всі дільниці готові здавати, деякі вже приходили, приїжджали в територіальні виборчі комісії районні, але пішли на уточнення. Уточнення стосуються технічних моментів. Якихось описок, не так записали в графу; всі голоси підраховано правильно, але якісь пункти могли заповнити на титульній сторінці не правильно. Також були ситуації, коли навпроти кандидатів, які не отримали жодного голосу, не було проставлено нулів. Такі протоколи також йшли на уточнення.

Було питання від журналістів: чи правда, що перемагає на посаду міського голови нинішній Київський міський голова Віталій Кличко в першому турі? 

Це можливо буде сказати тільки тоді, коли міська територіальна виборча комісія отримає протоколи від районних територіальних виборчих комісій. На цю хвилину жоден район, жодна ТВК не дала ще готовності до приїзду в міську територіальну виборчу комісію, щоб здати протокол. До отримання протоколів міська територіальна виборча комісія не може надавати жодної інформації з тих чи інших цифр. Ми можемо давати тільки якісь орієнтири, про які всі знають. І всі політичні партії, і соціальні опитування дають такі дані, але я не вважаю коректним до надходження протоколів визначатися і оприлюднювати ту чи іншу цифру.

Було питання про Оболонську територіальну виборчу комісію, чому там довго рахують, яка ситуація?

 На цю хвилину 88 дільниць уже здали свої протоколи. Решта очікують у черзі в територіальні виборчі комісії. Велика кількість пішла на перерахунок через названі вище різні технічні помилки і невідповідність заповнення протоколів у частині, яка не стосується підрахунку голосів.

Було ще також питання чи у виборчих комісіях на фінальній стадії процес зведення даних протоколів від дільниць?

Так,  на фінальній стадії у переважній кількості. І повідомлень про якісь суттєві проблеми до нас не надходило.

Також ми готові до прийому протоколів. У нас готова зала. У нас готові члени міської територіальної виборчої комісії до засідання. Ми відкрили засідання вчасно, воно у нас не закривалося відповідно до законодавства. І в приміщенні КМДА охорона буде пропускати всіх за посвідченнями, які видала (а ми видали 18 тисяч посвідчень спостерігачам від політичних партій і громадських організацій) та за посвідченнями членів комісій, які відповідно обіймають такі посади. У будь-який час: охорона готова, зала готова, ТВК готова.

Також були питання про те, що велика кількість людей не може витримати такого навантаження 3-добової безсонної роботи.

Я вважаю, що з часом повинні всі, хто займається даними питаннями, визначитися. Щоб законодавець врахував право людини на сон, право людини на відпочинок і не ставив членів дільничних виборчих комісій в таку складну ситуацію.

Але ми намагаємося знаходити порозуміння, і процес підрахунку триває. І такі ситуації не впливають на волевиявлення і підрахунок голосів.

Ще була заява «Опозиційної платформи – За життя» про те, що хтось якось намагається не так рахувати голоси, називалися різні райони. Я хочу звернутися до партії ОПЗЖ. Дана партія подавала спостерігачів більше 2 тисяч. Ми надрукували посвідчень більше 2 тисяч для даної партії. У них є достатня кількість спостерігачів і всі можливості спостерігати за перебігом виборчого процесу, слідкувати. І якщо є якісь порушення, треба називати, які саме і в якій частині; якщо їх немає – непотрібно деморалізувати тих людей, які і так важко працюють.

Тому ми бажаємо всім сил, мудрості, натхнення, терпіння і чекаємо всіх у міській територіальній виборчій комісії з протоколами!

Дякую!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]