Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 24 березня (+повний текст, відео)

24 березня 2021 року, 10:44

Онлайн-брифінг мера Києва Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко поінформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих на COVID-19 у Києві;

- яка заповненість лікарень;

- скільки додаткових ліжок підготувала столиця для хворих на коронавірус;

- про роботу громадського транспорту під час локдауну;

- в якому режимі працюватимуть школи з 25 березня;

- про опалювальний сезон в місті.

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Продовжую Інформувати вас про ситуацію в столиці та дії міської влади.

А ситуація із захворюваністю залишається складною.

Кількість хворих на коронавірус у Києві, на жаль, продовжує збільшуватися.

1300 інфікованих виявили в місті минулої доби.

Збільшується і кількість летальних випадків від вірусу.

Померли 49 людей. Це найбільше смертей за добу від початку пандемії…

Усього за період пандемії в столиці 3163 летальних випадки від вірусу.

А підтверджених випадків захворювання в місті на сьогодні 155 336.

Серед тих, хто захворіли:

731 жінка віком від 18-ти до 92-ох років. Та 42 дівчинки від одного до 17-ти років.

А також.

482 чоловіки віком від 18-ти до 99-ти років. Та 45 хлопчиків від одного місяця до 17-ти років.

Захворіли, зокрема, 32 медики.

До лікарень столиці минулої доби госпіталізували 137 пацієнтів. А також – 384 хворих – з підозрою на коронавірус.

Інші – на самоізоляції під контролем лікарів.

Одужали за добу в Києві 333 людини. Усього коронавірус подолали 103 122 мешканці столиці.

Найбільше випадків захворювання виявили в Дарницькому районі – 235. У Деснянському та Оболонському – по 187. Та в Дніпровському районі – 184 випадки.

Як бачимо, збільшується кількість госпіталізованих пацієнтів. 

Зазначу, що сьогодні в лікарнях столиці – найбільша кількість хворих від початку пандемії. Особливо тих, хто перебуває у важкому стані та потребує кисневої підтримки.

Загалом у стаціонарах медзакладів столиці сьогодні лікуються 4065 хворих на коронавірус. Із них 39 дітей.

2703 пацієнти – у важкому стані. Кисневу підтримку отримують 3206 людей. Під апаратами ШВЛ – 49 хворих.

Заповненість ліжок в комунальних медзакладах сьогодні – понад 74 відсотки.

Ми розуміємо, що зараз потрібно зробити все можливе, щоб у медичній системі столиці не сталося колапсу. Тому міська влада постійно збільшує кількість ліжок для пацієнтів хворих на коронавірус.

Тільки минулого тижня підготували ще 844 ліжка. І на сьогодні в Києві – майже 6 тисяч ліжок для лікування хворих на COVID-19.

Також місто планує додатково виділити з резервного фонду столиці понад 23,5 мільйони гривень на закупівлю закупівлі гостро необхідного обладнання.

Зокрема йдеться про: 330 концентраторів, 5 моніторів пацієнта та 12 апаратів штучної вентиляції легень.

Це дозволить забезпечити додаткові місця для пацієнтів, що потребують кисневої підтримки. Та обладнати апаратами ШВЛ додаткові ліжка в реанімаціях столичних лікарень.

Також хотів би зазначити. І ще раз звернутися до киян. Для чого запровадили суворі обмеження і чому потрібно берегтися?

Сьогодні нам необхідно розірвати ланцюг захворюваності. Зупинити розповзання вірусу. Інакше – медична система не впорається з такою кількістю хворих! Практично всі сили в медичних закладах кинуті на допомогу пацієнтам з коронавірусом. А ще ж у нас чимало киян з іншими захворюваннями, і яким теж потрібна допомога лікарів. Привозять пацієнтів і з невідкладними випадками. Давайте думати і про це! Якщо «ляже» медична система, хто нам допомагатиме, хто рятуватиме здоров’я і життя киян?

Саме тому ми, не очікуючи рішень Уряду, запровадили з 20 березня до 9 квітня суворі карантинні обмеження в столиці.

А вже з 23-го березня їх запровадив і Уряд. Віднісши Київ до «червоної» зони епідеміологічної небезпеки. Відповідно – в місті діють усі обмеження «червоної» зони.

Але ми добилися того, щоб під заборону не потрапив громадський транспорт. Він у столиці працює – за визначеним регламентом і з дотриманням норм безпеки. З наповненістю не більше 50-ти відсотків місць, що передбачені технічною характеристикою транспортного засобу.

І тут би я хотів наголосити! Громадський транспорт під час карантину працює виключно для тих пасажирів, які добираються на роботу чи в невідкладних справах. Для киян, які працюють в сферах життєзабезпечення міста!

Натовпи в транспорті – це, я вважаю, безвідповідальність тих людей, які не дотримуються рекомендацій і нехтують правилами. Які роблять вигляд, що в нас ситуація нормальна і немає ніякого вірусу.

Бо зараз дехто закидає: мовляв, зачинили магазини, ресторани та багато іншого, запровадили локдаун – зупиніть і транспорт. А як добиратимуться на роботу люди, які працюють на критично важливих підприємствах столиці?

Нагадаю, навіть в найскладніший період першої хвилі вірусу метро, наприклад, не закривали в тих же Мілані чи Нью-Йорку. Але в ньому їздило дуже мало пасажирів. Тільки ті, кому справді потрібно дістатися на роботу.

Тому давайте свідомо ставитися до ситуації і реалій, в яких живемо вже більше року! Розуміти всі ризики власної легковажності.

Інакше, якщо ситуація не поліпшиться, і міська влада, і уряд будуть ухвалювати рішення щодо зупинки громадського транспорту в столиці.

Але ми всі пам’ятаємо, яке обурення викликало таке рішення рік тому. Коли не працювало метро, а наземний транспорт перевозив тільки пасажирів за спецперепустками.

І також нагадаю, що, за обмеженнями «червоної» зони, установи, заклади, підприємства некритичних сфер повинні перевести співробітників на дистанційну роботу.

Наступне. Щодо освітнього процесу.

Для учнів 5-11 він розпочнеться з 25 березня в дистанційному форматі.

Учні ж молодшої школи, якщо епідеміологічна ситуація не погіршиться, сядуть за парти вже наступного понеділка.

Для вчителів, керівників закладів освіти підготовлені онлан-рекомендації, вебінари та матеріали для проведення дистанційних уроків, поради психологів.

З цими та іншими матеріалами освітяни та батьки учнів можуть ознайомитися на сайті Департаменту освіти і науки КМДА в розділі «Дистанційне навчання».

А також, за потреби, звернутися на «Гарячу лінію онлайн».

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

Питання від кількох ЗМІ. 

Як столиця пройшла цей опалювальний сезон? І чи будуть переглядати тарифи на наступний?

Завершити опалювальний сезон місто планує згідно з графіком. Утім, якщо погода буде як зараз – «вередливою» і холодною, ми готові подавати тепло в домівки киян, виходячи із середньодобової температури.

Цей опалювальний сезон був непростим. Сильні морози, снігопади, перепади температур. Тепловикам довелося усувати багато аварій, що траплялися через зношеність системи теплопостачання. Як тільки дозволить погода, ми продовжимо програму модернізації, заміни труб на найбільш аварійних ділянках.

Нагадаю, що за два останніх роки місто замінило понад 230 кілометрів труб на теплотрасах.

Наголошу, дуже важливо, що завдяки спільній позиції мерів міст ми не допустили підвищення тарифу на тепло в цьому сезоні.

Проте, основні виклики нас чекають попереду. Із 1-го травня завершується дія постанови Уряду, що дозволяла підприємствам теплопостачання купувати газ у НАК «Нафтогаз» на прийнятних умовах.

Введення ринкових засад для тепловиків звичайно є прогресивним кроком. Але початок реформи співпадає з піком пандемії і низькою платоспроможністю людей.

Також залишається невизначеним джерело компенсації збитків теплопідприємств за цей опалювальний сезон. Не кажучи вже про долю багато мільярдних боргів за газ підприємствам тепло-енергетичного комплексу.

Тому, спільно з Урядом, ми повинні оцінити реальну можливість різкого переходу на нову модель роботи саме зараз. Оцінити всі ризики та розглянути варіанти поетапних змін.

Переконаний, що наше основне завдання в цей складний для країни період – не допустити будь-яких перебоїв в життєзабезпеченні міст.

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]