Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 19 березня (+повний текст, відео)

19 березня 2021 року, 11:40

Онлайн-брифінг мера Києва Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко поінформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих на COVID-19 у Києві;

- яка заповненість лікарень;

- у скільки разів збільшилася захворюваність та летальність від коронавірусу порівняно з початком року;

- який показник тестування на COVID-19 у Києві;

- в якому режимі працюватимуть школи та садки під час локдауну;

- як тривають роботи на Подільсько-Воскресенському мосту.

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Інформую вас про ситуацію у столиці та дії міської влади. А ситуація із захворюваністю у нас – складна.

Кількість хворих на коронавірус у Києві, на жаль, збільшується. 1210 інфікованих виявили в місті минулої доби. Померли 24 людини. Усього за період пандемії у столиці 3015 летальних випадків від вірусу. А підтверджених випадків захворювання в місті на сьогодні 151133.

Серед тих, хто захворіли: 691 жінка віком від 18-ти до 93-ох років. Та 28 дівчаток від одного до 17-ти років. А також 462 чоловіки віком від 18-ти до 93-ох років. Та 29 хлопчиків від одного до 17-ти років. Захворіли, зокрема, 28 медиків.

До лікарень столиці минулої доби госпіталізували 129 пацієнтів. А також – 424 хворих із підозрою на коронавірус. Інші – на самоізоляції, під контролем лікарів.

Одужали за добу в Києві 258 людей. Усього коронавірус подолали 100804 мешканці столиці. Найбільше випадків захворювання виявили в Дарницькому районі – 302. В Дніпровському – 201. Та в Деснянському районі – 184 випадки.

Щодоби ми бачимо, яка велика кількість госпіталізованих пацієнтів. За весь період пандемії у лікарнях столиці не було стільки хворих на коронавірус. Зокрема й тих, хто перебуває у важкому стані та потребує кисневої підтримки. Загалом у стаціонарах медзакладів міста сьогодні лікуються  3453 хворих на коронавірус. Із них 32 дитини. 2433 пацієнти – у важкому стані. Кисневу підтримку отримують 2852 людини. Під апаратами ШВЛ – 53 хворих.

Хочу зазначити, якщо раніше більшість госпіталізованих це були люди старшого віку,  то тепер більше почали хворіти більш молоді кияни. Чимало пацієнтів – це 30-40 річні мешканці столиці.

Вчора ввечері я був у київській лікарні № 4. Одній з опорних, що лікують хворих на COVID-19. Так я вам скажу і зараз покажу, що відбувається сьогодні в медзакладах. Скільки швидких привозять пацієнтів. Як працюють лікарі. І як вони оцінюють сьогоднішню ситуація. Те, наскільки вона змінилася. Прошу відео.

(ВІДЕО)

Ви бачите, яка ситуація. І так сьогодні – в кожному медзакладі, де приймають хворих на коронавірус.

Ще хотів би навести трохи загальної статистики. Для розуміння. У порівнянні, із січнем цього року у нас – якщо брати середні цифри. Захворюваність збільшилася майже в 2 рази. І продовжує зростати. Летальність від вірусу – в півтора рази. Тільки останніми днями фіксують від 24-ох до 30 смертей щодоби. Кількість госпіталізованих збільшилася у понад два рази! Із них хворих у важкому стані – вдвічі більше, ніж у січні! І ви чули, що сказали лікарі: 90 відсотків пацієнтів потребують кисневої підтримки!

Під апаратами ШВЛ перебувають вдвічі більше людей. Якщо два місяці тому, в середньому, це було до 25 хворих. То сьогодні – за 50! І, увага, заповненість ліжок у січні в Києві була в середньому 30 відсотків. А тепер – понад 74 відсотки!

Це – факти і цифри. За ними – здоров’я і життя киян. Яких ми повинні захистити і вберегти! Саме тому, щоб призупинити таке стрімке розповзання хвороби, щоб не «лягла» медична система, щоб надати допомогу кожному, хто її потребує, ми були змушені ухвалити рішення про суворі протиепідеміологічні обмеження. Бо, якщо цього не зробити, – наслідки можуть бути катастрофічними!

Я розумію, скільки невдоволених людей. Я розумію, що всім складно. Але ми повинні подолати цей виклик. Я теж не в захваті від локдауну. Але політика – це і вміння брати на себе відповідальність. Незважаючи на цифри різних персональних рейтингів. Зараз не до них! На вагах – життя людей. Прошу всіх усвідомити це! І відповідально ставитися до свого здоров’я та здоров’я людей, які поруч.

Я сам перехворів на коронавірус. Як і багато моїх друзів, колег, знайомих. І особисто знаю багато людей, які захворіли вже вдруге! Вірус не відступив. Він став агресивнішим і з більш тяжкими наслідками. Пам’ятайте про це. І при перших симптомах хвороби – одразу звертайтеся до лікарів.

Хочу зазначити, що Київ збільшив рівень тестування на COVID-19. І робить найбільше тестів із усіх міст України. Сьогодні цей показник у столиці – 490 тестів на 100 тисяч населення. Ми робимо все можливе, щоб спростити процедуру тестування. Тепер, за направленням лікаря, тест можна здати у 71 пункті тестування. Такі пункти створені в амбулаторних комунальних закладах столиці. Підкреслю: тест за направленням лікаря – безкоштовний!

 Також медичні бригади продовжують забирати біоматеріал для тестування в пацієнтів вдома. У визначених груп населення і за направленням сімейних лікарів. Зокрема, в інвалідів та людей похилого віку. Тільки минулого тижня медики виїжджали до 3500 пацієнтів.

  Наступне. Як ви знаєте, для школярів 5-11 класів ми розпочали канікули на два дні раніше. А молодша школа піде на них із завтрашнього дня. Після завершення канікул  школи розпочнуть навчання в дистанційному режимі. До 9 квітня. Крім молодших класів.  Департамент освіти КМДА вже розробив план навчання. Також ми продовжимо транслювати онлайн-уроки на телеканалі «Київ».

 Садочки в столиці працюватимуть. Наповненість у них сьогодні – понад 50 відсотків. У всіх закладах мають посилити протиепідемічні заходи та дезінфекцію. У приміщеннях гуртожитків закладів професійної та вищої освіти також повинні посилити санітарний режим та контроль.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

Питання від кількох ЗМІ. Чи відбуваються роботи на Подільсько-Воскресенському мосту? Бо пишуть, що будівництво, нібито, припинили.

Я вчора був на об’єкті. Перевіряв, проводив там робочу нараду. Хочу повідомити: На Подільсько-Воскресенському мостовому переході, попри складну епідеміологічну ситуацію,  роботи тривають.

Підкреслю, коли ми говоримо про цей об’єкт, то йдеться не тільки про міст через Дніпро. А про комплекс мостів та естакад, що сполучать Поділ, Воскресенський масив та житловий масив Троєщина. Комплекс, розрахований, зокрема, і під рух метро, тунелі та станції метрополітену.

Виконаний вже великий обсяг робіт. Ми вийшли на фінальну стадію будівництва. У кінці весни буде готовий заїзд на Подільсько-Воскресенський міст із Верхнього Валу. Там сьогодні вручну перекладають електричні кабелі та мережі комунікацій. Оскільки в даному місці це – практично ювелірна робота.

Триває також монтаж шумозахисних та бар’єрних огорож на об’єкті. Будівництво тунелів метрополітену та насипу під конструкції метро та дорожнє покриття на території Русанівських садів. Арочний міст через річку Дніпро вже встановили в проектне положення. Ванти натягнуті. Невдовзі розпочнуть демонтаж тимчасових опор.

Роботи тривають і на Лівому березі, де облаштовують насип. Вони були затягнуті через блокування мешканцями Русанівських садів проїзду будівельного транспорту. Зараз, аби не загострювати ситуацію, ми пішли іншим – на жаль, більш складним і затратним – шляхом. Пісок доставляють баржами, потім – тимчасовими понтонами до місця будівництва. Затримки також були через те, що іноземні фахівці не могли приїхати через обмеження, пов’язані з пандемією.

Сьогодні все нормально – роботи тривають. На ділянках об’єкту працюють близько 30 одиниць техніки та понад 100 спеціалістів. Загальна довжина усього комплексу – понад 10 кілометрів. Мостовий перехід – більше семи кілометрів. Роботи ще чимало. Але ми не зупиняємося. Стосовно фінансування – місто виконує зобов’язання.

Зазначу також, що роботи з відселення мешканців Русанівських та Воскресенських садів майже завершені. Загалом 251 земельна ділянка підлягала вилученню під будівництво об’єкту. В переважній більшості випадків із власниками вдалося досягти компромісу. Комусь надали квартири, іншим – земельні ділянки із садовими будинками, або виплатили грошові компенсації. Із п’ятьма садівниками питання на стадії вирішення. По 9-ти – вирішуємо в судах.

Виклики є, ми їх долаємо. Ключове завдання, щоб будівництво не зупинилося. І ми все для цього робимо. Бо, хоч пандемія і внесла свої корективи, ми повинні запустити цього року автомобільний рух Подільсько-Воскресенським мостовим переходом!

Пропоную подивитися коротке відео про те, як сьогодні виглядає об’єкт і що на ньому відбувається. Прошу відео.

(ВІДЕО)

Це вся інформація на сьогодні. І нагадаю. Із нуля годин 20 березня – тобто в ніч із п’ятниці на суботу – Київ запроваджує суворі карантинні обмеження. До 9 квітня включно.

Я закликаю всіх поставитися свідомо та відповідально до ситуації та дотримання правил! Не час бути легковажними! Не нехтуйте своєю безпекою!  Маски, дистанція, антисептики. Увага до свого здоров’я.

Не втрачаємо оптимізму! Ми все подолаємо. Всі разом. Як гідні люди, про яких писала видатна українська поетеса і письменниця Ліна Костенко. Сьогодні в неї день народження.

Хочу привітати Ліну Василівну, яку я знаю особисто і дуже поважаю.

«Хай буде все небачене побачено,

Хай буде все пробачене пробачено.

Єдине, що від нас іще залежить, –

Принаймні вік прожити як належить».

На все добре! Бережіть себе та тих, хто поруч!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]