Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 23 листопада (+повний текст, відео)

23 листопада 2020 року, 11:00

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко інформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих у Києві;

- скільки киян, хворих на COVID-19, госпіталізували;

- про смертність від коронавірусу;

- про тестування на COVID-19 в столиці;

- скільки шкіл та садків закриті на карантин.

Добрий день! Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Я продовжую інформувати вас про ситуацію у столиці та дії міської влади.

Ситуація із розповсюдженням вірусу залишається складною. За минулу добу в Києві виявили ще 1212 хворих. Померли 20 людей. Усього коронавірус забрав життя 1143-ох киян. А підтверджених випадків захворювання на сьогодні вже 60218.

Серед тих, хто захворіли: 721 жінка віком від 19-ти до 94-ох років. Та 29 дівчаток від семи місяців до 17-ти років. А також 435 чоловіків віком від 19-ти до 92-ох рокiв. Та 27 хлопчиків від одного місяця до 17-ти років. Захворіли, зокрема, і 44 медики.

І вперше в нас така кількість госпіталізованих. До лікарень столиці минулої доби потрапили 112 пацієнтів. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів. Одужали у столиці за добу двоє людей. Усього коронавірус подолали 20744 мешканця Києва. Найбільше випадків захворювання виявили в Деснянському районі – 376. У Дніпровському – 283. Та в Дарницькому районі – 215 випадків.

Не зменшується, як я сказав, у столиці і кількість хворих на коронавірус, які потребують госпіталізації. Сьогодні у стаціонарах медзакладів міста лікуються 2069 хворих на коронавірус. Із них 26 дітей. У важкому стані перебувають 827 пацієнтів. Кисневу підтримку отримують 1092 людини. Під апаратами ШВЛ – 30 хворих.

Зазначу, що останніми тижнями збільшилась і кількість летальних випадків від вірусу. За статистикою, найбільше помирають люди у віці понад 65 років – 71 відсоток. А також у віці 50-65 років – 23 відсотки. Це, в основному, пацієнти, що мають супутні патології: цукровий діабет, ожиріння, хвороби серця. У них вірус викликає ускладнення. Загалом за період пандемії у столиці померли 496 жінок, 647 чоловіків.

Як зазначають лікарі, серед тих, у кого внаслідок хвороби виникають ускладнення, – це і люди, які пізно звертаються за медичною допомогою. Не в лікарню, а навіть до сімейного лікаря чимало людей звертаються тільки на 7-8 день після перших симптомів захворювання. Тим самим втрачають дорогоцінний час.

Перш за все, при перших симптомах коронавірусу, треба поінформувати свого сімейного лікаря. Сімейний лікар повинен опитати пацієнта і, за наявності симптомів Covid-19, направити до нього мобільну бригаду, яка візьме зразки на ПЛР-тест. Лікарі закликають не займатися самолікуванням і не вживати ліків, що не застосовують при вірусному захворюванні.

Зараз я пропоную послухати лікаря-пульмонолога, завідуючу інфекційним відділенням Київської лікарні № 17 Світлану Гук. Вона працює з пацієнтами, хворими на коронавірус. І сама вже двічі перехворіла на COVID-19. Тому не з чуток знає про цю хворобу та як її подолати. Прошу відео.

(ВІДЕО)

Я закликаю всіх дослухатися до порад лікарів і дотримуватися їх. А також не нехтувати елементарними правилами безпеки.

Тепер щодо навчального процесу у столиці. На сьогодні в місті закриті на карантин 8 шкіл. На дистанційному навчанні загалом 1016 класів у 272-ох школах. Усього хворих на коронавірус школярів у Києві – 1166. Також хворіють більш як 790 педагогів.

У дитячих садочках – через виявлені випадки вірусу – тимчасово закриті 176 груп у 135-ти садках. Повністю зачинені на карантин чотири дитсадки. Наповненість дітей у садках сьогодні – понад 46 відсотків.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ. Питання від кількох ЗМІ. Чи планує столиця робити масове тестування на Covid-19?

Давайте почнемо з того, що жодна велика країна не робить масового тестування своїх громадян. Це надто складно технічно! Лабораторії не встигнуть за короткий час обробити дуже велику кількість тестів. Безкоштовні ж тести на коронавірус у державних медзакладах роблять пацієнтам із підозрою на COVID-19 за рекомендацією лікаря. І до сімейного лікаря потрібно зателефонувати, а не йти на прийом. Бо сьогодні головне – не створювати масового скупчення людей, серед яких можуть бути й інфіковані.

Хочу зазначити, що показник тестування в столиці – найвищий в Україні і становить сьогодні понад 350 тестів на 100 тисяч мешканців. Так, у комунальних медзакладах і лабораторному центрі з початку пандемії дослідили майже 227 тисяч зразків біоматеріалу методом ПЛР. А методом ІФА – на виявлення антитіл – зробили майже 80 тисяч тестів.

Працюють також і мобільні бригади медиків, які забирають зразки матеріалу для дослідження у пацієнтів вдома. За минулу добу такі бригади відібрали 65 зразків біоматеріалу для ПЛР-тестів. Така кількість зумовлена вихідним днем. Загалом же від початку роботи мобільних бригад – майже 139 тисяч зразків.

Це вся інформація на сьогодні. Я не втомлюся звертатися і закликати всіх: не применшуйте загрозу! Не нехтуйте правилами. Носіть маску, дотримуйтеся соціальної дистанції, не йдіть у місця великого скупчення людей.

Як людина, яка перехворіла на COVID-19, я знаю наскільки неприємний і виснажливий цей вірус.

Не хворійте! Бережіть себе!

Дякую за увагу і до зустрічі!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]