Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 11 грудня (+повний текст, відео)

11 грудня 2020 року, 11:05

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко інформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих у Києві;

- яку кількість киян, хворих на COVID-19, госпіталізували;

- скільки немовлят народилося з початку карантину в Києві;

- у якому режимі працюватимуть столичні школи та садки під час локдауну;

- про підтримку столичних підприємців;

- про боротьбу з ожеледицею.

Добрий день! Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Я і надалі інформую вас про ситуацію у столиці та дії міської влади. У Києві останніми днями, на жаль, збільшується кількість хворих на коронавірус. За минулу добу виявили ще 1880 інфікованих. 26 людей померли. Усього за період пандемії у столиці 1551 летальний випадок від коронавірусу. А підтверджених випадків захворювання на сьогодні вже 88317.

Серед тих, хто захворіли: 1006 жінок віком від 18-ти до 88-ми років. Та 64 дівчинки від 16-ти днів до 17-ти років. А також 735 чоловіків віком від 18-ти до 88-ми рокiв. Та 73 хлопчики від одного місяця до 17-ти років. Захворів, зокрема, і 61 медик. До лікарень столиці госпіталізували 104 пацієнти. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів.

Одужали за добу найбільше киян за весь період пандемії – 922 людини. Усього коронавірус подолали  27769 мешканців столиці. Найбільше випадків захворювання виявили в Дарницькому районі – 494. У Дніпровському – 284. Та в Оболонському районі – 159 випадків.

Як я сказав, у столиці останніми днями збільшилась і кількість виявлених хворих, і тих, які потребують госпіталізації. У стаціонарах медзакладів міста сьогодні лікуються 1915 хворих на коронавірус. Із них 11 дітей. 1248 пацієнтів перебувають у важкому стані. Кисневу підтримку отримують 1402 людини. Під апаратами ШВЛ – 22 хворих. Заповненість ліжок у комунальних медзакладах – майже 48 відсотків.

Щодо навчального процесу у столиці. На сьогодні в Києві зачинені на карантин 3 школи. На дистанційне навчання перевели 836 класів у 250-ти школах. Усього хворих на коронавірус школярів у Києві – 1245. Також хворіють понад 1000 педагогів.

 Через виявлені випадки вірусу тимчасово закриті 167 груп у 130-ти садках. 4 садочки повністю зачинені на карантин.

Наповненість дітей у дитсадках сьогодні – понад 51 відсоток. І трохи іншої статистики – про життя під час пандемії. Цього тижня в Києві народились 594 немовляти: 302 хлопчики та 292 дівчинки. Всього з березня цього року у столиці з’явилася на світ 23281 дитина. У порівнянні з таким же періодом минулого року це менше майже на 6 відсотків.

Взяла шлюб за попередній тиждень у нашому місті 241 пара. А розлучилися – 72 родини. Усього з березня шлюб узяли майже 14800 пар. Розлучилися ж – 2559. У порівнянні з минулим роком за цей період кількість зареєстрованих шлюбів у столиці зменшилася на 30%. Кількість розлучень також зменшилась – на 11%. Любіть і бережіть своїх близьких! Підтримуйте один одного і все буде добре!

Наступне. Сьогодні наше завдання – рятувати здоров’я і життя людей. А також – допомагати бізнесу, вберегти економіку міста від стрімкого падіння. Хочу повідомити, що міська влада і наступного року продовжить підтримувати столичних підприємців. Я ініціював збереження преференцій для малого та середнього бізнесу, що Київ запровадив у березні. Та запровадження деяких інших пільг.

 До розгляду депутатів Київради підготовлені проекти рішень, що передбачає як продовження пільг, які ми вже надали. Так і встановлення їх для інших категорій підприємців. Це дозволить їм зберегти робочі місця. І головне – свій бізнес.

 Проекти рішень, зокрема, передбачають:

  • на період карантину, коли бізнес фактично не працює, сплата за договорами розміщення засобів пересувної та сезонної торгівлі – незалежно від розміру плати, визначеної у договорах оренди – становитиме 1 гривню;
  • також пропонуємо і надалі зменшену вартість оренди комунального майна – на 50%;
  • для ресторанного бізнесу, пересувної та сезонної торгівлі на 50% зменшується пайова участь в утриманні об’єктів благоустрою.

 Перелік пільг, які пропонує місто, не потребує внесення змін до існуючих договорів. Ми розуміємо, що місто недоотримає частину доходів. Але ми маємо зберегти і підтримати столичний бізнес. Люди повинні працювати і заробляти.

І трохи про погоду. Учора вдень та сьогодні вночі в Києві були опади і сильна ожеледиця. «Київавтодор» у посиленому режимі обробляв вулично-дорожню мережу.   Уночі працювали понад 300 одиниць спецтехніки і 36 бригад із ручного прибирання. Понад 270 працівників. Також до боротьби з ожеледицею  залучені 5 тисяч двірників та 60 одиниць техніки житлово-комунальних підприємств.

Опади тривали до 06:00 ранку за температури -1°С.  Тож дорожникам довелось обробляти одні й ті ж ділянки вулиць по кілька разів. Мокрий сніг із магістралей прибирали за допомогою колон спецтехніки. Триває і постійна обробка тротуарів, пішохідних переходів, зупинок громадського транспорту.

Я також звертаюся до власників кафе, ресторанів, магазинів: не нехтувати правилами благоустрою і обробити протиожеледними засобами територію біля своїх закладів. Бо погодні умови такі, що це треба робити регулярно через певний час. Оскільки на оброблених ділянках тротуарів знову швидко з’являється ожеледь.

Будьте уважними і обережними! Та без гострої потреби не виходьте на вулицю.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ. Питання від кількох ЗМІ. Як під час локдауну, що уряд планує запровадити в січні, будуть працювати школи та дитячі садочки столиці?

Усі школи Києва з 25 грудня мають піти на зимові канікули, що триватимуть до 11 січня. Після цього школи розпочнуть навчання в дистанційному режимі. Департамент освіти КМДА вже розробив план навчання. Також ми продовжимо транслювати онлайн-уроки на телеканалі «Київ». Наскільки я знаю, такі ж уроки будуть підготовлені і на загальнодержавному рівні.

Заклади професійно-технічної освіти підуть на канікули трошки пізніше – з 31 грудня до 15 січня. Другий семестр вони розпочнуть також у дистанційному форматі – з 18 до 24 січня.

У разі подовження локдауну, якщо уряд ухвалить таке рішення, ми будемо вимушені подовжити і дистанційне навчання у школах та закладах професійно-технічної освіти.

Що стосується дитячих садочків – вони працюватимуть у звичному режимі.

Це вся інформація на сьогодні. Дякую вам за увагу!

Не нехтуйте своїм здоров’ям! Дотримуйтеся правил!

Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]