Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 12 жовтня (+повний текст, відео)

12 жовтня 2020 року, 10:51
Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в Києві.
 
Віталій Кличко поінформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих у Києві;

- скільки хворих на коронавірус перебувають у столичних лікарнях;

- яку суму коштів місто виділило на протидію коронавірусу;

- скільки шкіл та садків закриті на карантин в Києві;

- коли школярі підуть на осінні канікули;

- про виплати до Дня захисника України;

- про закриття полігону у Підгірцях.

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Продовжую інформувати вас у прямому ефірі про ситуацію в столиці та дії міської влади.

Кількість хворих на коронавірус у столиці збільшилась за минулу добу на 196 людей. 6 випадків – летальних. Всього від коронавірусу в Києві померли 487 людей. Підтверджених випадків захворювання на COVID-19 на сьогодні у  столиці вже 27693.

Серед тих, хто захворіли: 109 жінок віком від 20-ти до 84-ох років. Та 5 дівчаток від 11-ти до 16-ти років. А також 68 чоловіків віком від 19-ти до 83-ох рокiв. Та 14 хлопчиків від одного року до 17-ти. Захворіли також 5 медиків.

До лікарень столиці госпіталізували 21-го пацієнт. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів. Одужала за минулу добу 91 людина. Всього коронавірус подолали 9793 мешканці Києва. Найбільше випадків захворювання минулої доби виявили в Оболонському районі – 56. У Дніпровському – 36. Та в Дарницькому районі – 32 випадки.

Таке зменшення числа хворих фахівці пояснюють «ефектом вихідного дня». Бо в вихідні працюють менше лабораторій і менше людей здають тести. Увесь минулий тиждень в Києві зростала кількість хворих і кількість госпіталізованих. І від сьогодні столиця знову потрапила в «помаранчеву зону» епідеміологічної небезпеки.

Щодо хворих у лікарнях. Сьогодні у стаціонарах столичних медзакладів лікуються 1787 хворих на коронавірус. Із них 38 дітей. 370 пацієнтів – у важкому стані. 562 отримують кисневу підтримку. 33 – під апаратами ШВЛ. Іще 140 пацієнтів перебувають в лікарнях із підозрою на коронавірус. Пневмонію в столичних медзакладах лікують 639 хворих.

Ми надалі працюємо і над збільшенням ліжок у медзакладах для лікування хворих на COVID-19. І над забезпеченням лікарень і медиків усім необхідним. Хочу повідомити, що днями місто додатково виділило з резервного фонду столиці майже 30 млн гривень. Це кошти на закупівлю комунальними медзакладами засобів індивідуального захисту.

Лікарі сьогодні ризикують найбільше, бо перебувають у контакті з хворими пацієнтами. Тому, щоб захистити себе та запобігти передачі інфекції, медики повинні дотримуватись правил інфекційного контролю та використання засобів індивідуального захисту. Закупівля таких засобів дозволить зменшити розповсюдження захворюваності серед медичних працівників.

За виділені кошти для медзакладів закуплять костюми біологічного захисту, бахіли, ізоляційні одноразові медичні халати, маски, медичні рукавички та захисні щитки. Крім того, нагадаю, що в кінці березня ми виділили понад 260 млн грн із резервного фонду бюджету столиці. За ці кошти для лікарень придбали засоби індивідуального захисту, необхідне обладнання та ліки.Окремо місто виділяє гроші на ремонт систем постачання кисню в лікарнях та закупівлю кисневих концентраторів.

Ми сьогодні робимо все, щоб захистити киян від розповсюдження вірусу. І щоб надавати необхідну допомогу хворим на COVID-19. Але тут важливі спільні зусилля і місцевої влади, і державної. Відокремлено діяти в такій ситуації не вийде. Адже йдеться про здоров’я і життя людей. Тому я і звернувся до Прем’єра та до міністра охорони здоров’я виконати обіцянки. І надати ліжковий фонд і фахівців для лікування хворих на коронавірус у державних медустановах, розташованих у Києві. Зокрема, у закладах Національної академії медичних наук, МОЗу та відомчих медзакладах. Ці заклади, підкреслю, знаходяться в столиці. У них є понад 11 тисяч ліжкомісць. Бо зараз почали говорити про мобільні госпіталі. Але де логіка, якщо є стільки вільних місць у медзакладах, де є всі умови і кваліфікований персонал?! Та відповіді на моє звернення місто досі не отримало

Наступне. Що стосується навчального процесу у столиці. На сьогодні в місті закриті на карантин 4 школи – через випадки захворювання серед вчителів. Дві школи у Печерському районі, одна в Оболонському і одна у Подільському.

На жаль, зростає кількість класів, що відправили на самоізоляцію через хворобу учнів. Сьогодні на дистанційному навчанні загалом 502 класи у 188-ми школах. Усього хворих на коронавірус школярів у Києві – 480. Хворіють і 359 педагогів.

У дитячих садочках теж спостерігається зростання захворюваності. Через виявлені випадки вірусу тимчасово закрили 67 груп у 58-ми садках. Два садочки зачинені на карантин. Наповненість дітей у дитсадках столиці – понад 54 відсотка.

І не про коронавірус. Хочу повідомити, що до Дня захисника України, який ми відзначаємо 14 жовтня, місто виплачує матеріальну допомогу окремим категоріям киян. Усього її отримають понад 29 тисяч людей. Це – ветерани АТО, волонтери та родини Героїв Небесної сотні.

Отримають допомогу і внутрішньо переміщені особи, які перебувають на обліку та проживають у столиці. Розмір такої допомоги – від 800 до 1500 гривень. По півтори тисячі гривень отримають члени сімей загиблих або поранених учасників Революції Гідності. А також – родини загиблих та поранених на війні на Сході України. В тому числі, і сім’ї волонтерів. Тисячу гривень надамо киянам, які отримали тяжкі тілесні ушкодження під час Революції Гідності. Допомогу у розмірі 900 та 800 гривень, отримають мешканці столиці, які зазнали травм середньої тяжкості під час Революції Гідності, та кияни-учасники АТО, бійці-добровольці.

Виплати відбуваються за міською цільовою програмою «Турбота. Назустріч киянам».

А тепер я відповім за запитання із соцмереж та від ЗМІ.

Питання із соціальних мереж. Ганна цікавиться: через впровадження нової системи навчання керівники шкіл самі визначають графік канікул. Чи буде місто впливати на рішення директорів шкіл? Одночасні канікули допомогли б збити хвилю захворюваності.

Так, школи сьогодні можуть розробляти окремі плани навчання. І заздалегідь планувати розклад канікул. Але місто вже надіслало рекомендації керівникам навчальних закладів про те, щоб розпочати осінні канікули раніше – з 21 жовтня.

Запропонував таке рішення Департамент освіти і науки з урахуванням рекомендацій Міністерства освіти для запобігання поширенню вірусу. А також – для створення безпечних умов проведення місцевих виборів. Адже більшість виборчих дільниці знаходяться саме в навчальних закладах.

За парти, після канікул, школярі мають повернутись 29 жовтня. Втім, підкреслю, все буде залежати від епідеміологічної ситуації в місті. Я не виключаю, що, за умов її погіршення, на дистанційне навчання школярів доведеться відправити раніше.

Наразі ситуація із захворюваністю на коронавірус у освітніх закладах контрольована, але динаміка – негативна. Школи та садочки і надалі працюють за визначеним регламентом.

Питання від кількох ЗМІ. Місто намагається вирішити проблему з модернізацією одного з найбільших полігонів побутових відходів – полігону № 5 у Підгірцях. Коли буде оприлюднено чіткий план дій щодо сміттєзвалища?

Полігон № 5 у Підгірцях – це найбільше сміттєзвалище в Україні. За рік на нього звозять понад 450 тисяч тонн відходів. Працює цей полігон уже 34 роки. Уявіть скільки там сміття!

Ми впроваджуємо на полігоні новітні технології, аби мінімізувати його негативний вплив на екологію. Нагадаю, кілька років тому ми встановили сучасну станцію очищення фільтрату фірми «ROCHEM», що здатна сьогодні очищати 750 кубометрів фільтрату на добу. Це не допускає виливу фільтрату в навколишнє середовище.

Не так давно я підписав розпорядження про початок робіт з рекультивації усього полігону – тобто, його закриття! Проєкт рекультивації першої карти на полігоні вже пройшов державну експертизу. Сьогодні закуповуємо необхідне обладнання. Зазначу, що процес цей буде тривалим. Ми повинні зробити все можливе, аби надійно законсервувати сміття і не допустити різного роду аварійних випадків.

Паралельно місто працює над створенням альтернативи полігону. Київ уже розробив «План управління відходами», що передбачає будівництво переробних підприємств.

Дякую вам за увагу! Вкотре звертаюсь до всіх: ситуація серйозна. Не нехтуйте правилами безпеки!

Сьогодні елементарні речі можуть врятувати здоров’я і життя. Ваше та людей, які поруч.

Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]