Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 13 січня (+повний текст, відео)

13 січня 2021 року, 11:16

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко інформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих у Києві;

- яку кількість тестів зробили у столиці вихідними;

- про роботу шкіл і садків під час карантину;

- про тарифи, які діятимуть цього опалювального сезону.

Добрий день! Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Продовжую інформувати вас про ситуацію в столиці та дії міської влади. У Києві за минулу добу виявили 906 хворих на коронавірус. Померли 13 людей. Усього за період пандемії в столиці 2128 летальних випадків від вірусу. А підтверджених випадків захворювання в місті на сьогодні вже 119392.

Серед тих, хто захворіли: 497 жінок віком від 18-ти до 94-ох років. Та 19 дівчаток від одного місяця до 14-ти років. А також 375 чоловіків віком від 18-ти до 87-ми рокiв. Та 15 хлопчиків від одного місяця до 16-ти років. Захворіли, зокрема, 25 медиків.

До лікарень столиці госпіталізували 72 пацієнти. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів. Одужали за добу 848 людей. Усього коронавірус подолали 44828 мешканців столиці.

Найбільше випадків захворювання виявили в Дніпровському районі – 165. У Дарницькому – 160. У Дніпровському – 260. Та в Деснянському районі – 127 випадок.

Трохи зменшилася останнім часом кількість хворих, які потребують госпіталізації. Але, на жаль, не меншає людей, які перебувають у лікарнях у важкому стані. У стаціонарах медзакладів міста сьогодні лікуються 1393 хворих на коронавірус. Із них п’ятеро дітей. 864 пацієнти – у важкому стані. Кисневу підтримку отримують 1170 людей. Під апаратами ШВЛ – 32 хворих. Заповненість ліжок у комунальних медзакладах – близько 36-ти відсотків.

Зазначу, що в святкові дні, коли люди відпочивали, у столиці було значно менше звернень для тестування на коронавірус. Тестували, в основному тих, хто потребував госпіталізації.

Нагадаю, тест на COVID-19 роблять усім пацієнтам, що потрапляють в столичні лікарні. Незалежно від того, з якою хворобою вони звертаються. І самостійно чи по швидкій допомозі.

Показник тестування в Києві залишається найвищим в Україні і становить сьогодні понад 400 тестів на 100 тисяч населення. Загалом, від початку пандемії в комунальних медзакладах і лабораторному центрі дослідили майже 315 тисяч зразків біоматеріалу методом ПЛР. А на виявлення антитіл – ІФА-тестів – зробили майже 105 тисяч. Роблять ПЛР та ІФА тести також і в приватних клініках та лабораторіях.

Наступне. Столичні школи, після канікул, розпочали дистанційне навчання. Дитячі ж садочки працюють під час локдауну у звичному режимі. На сьогодні у столиці на карантин не зачинений жоден із садків. Тимчасово закриті 57 груп у 53-ох дитсадках. Наповненість дітей у садочках – майже 50 відсотки.

Хочу повідомити, що я звернувся до Міністерства освіти та Уряду з тим, аби відновити навчання у молодшій школі. Щоб учні перших-четвертих класів могли відвідувати школу. Бо, якщо в нас працюють дитсадки, то було б логічно, щоб працювала і молодша школа.

Оскільки перебування дітей у старших групах садочків і в молодших класах мало чим відрізняється. І дистанційне навчання для учнів молодших класів – неефективне. Тому повернення в школи учнів перших-четвертих класів поліпшить і процес навчання. І дозволить їх батькам спокійно працювати. Сподіваюсь, Уряд дослухається та ухвалить виважене і логічне рішення.

І трохи не коронавірусної статистики. Від початку цього року – майже за два тижні – у столиці народилися 682 немовляти. Із них: 358 хлопчиків і 324 дівчинки. Зокрема, 9 двієнь.

Шлюб із 1 січня 2021 року в Києві взяли 258 пар. А розлучилися 78 родин. Розумійте і підтримуйте один одного! Бо в складні часи головна наша опора – це наша сім’я, наші рідні та близькі. Тому бережіть їх!

Також хотів би зазначити, що на Київ насувається різке похолодання. Міські служби готуються і до прибирання вулиць, якщо будуть снігопади. І до обігріву житлового фонду. А також – облаштовують пункти обігріву.  Зважаючи на те, що, за прогнозами, температура може знизитися до -15-17 градусів за Цельсієм, із 14 січня в Києві почнуть працювати 32 пункти обігріву – в усіх районах міста.

У цих пунктах можна буде отримати першу медичну допомогу, випити гарячого чаю.  А в деяких - за потреби - взяти собі теплий одяг і взуття. Ознайомитися з адресами, за якими працюватимуть пункти обігріву, можна на сайті КМДА.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ. Уряд підвищив ціни на газ та електрику. Як реагує на це міська влада?

Питання тарифів підіймається кожного опалювального сезону. Збільшується вартість електроенергії та газу, що є основними складовими для виробництва тепла та постачання гарячої води. І це є причиною для перегляду тарифів на тепло та гарячу воду.

Київ має обгрунтовані та затвердженні розрахунки. Але… Цього опалювального сезону ціна послуг на опалення та гаряче водопостачання не зміниться! Мешканці багатоквартирних будинків сплачуватимуть за комунальні послуги за тарифами ще 2019-го року.

Разом із тим, кияни сьогодні можуть вплинути на суми в платіжках за комуналку. Майже 800 будинків вже скористались міськими програмами з енергозбереження. Термомодернізація будинків дозволяє зменшити витрати за комунальні послуги у 2-3 рази.

І столиця продовжує втілювати такі програми. На 2021 рік виділили з бюджету понад 150 мільйонів гривень на заходи з енергозбереження. Докладніше дізнатися, як можна долучитися до міських програм, можна на сайті КМДА.

Бажаю кожному з вас гарного дня. І, як завжди, прохання: бережіть себе і тих, хто поруч!  

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]