Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 13 жовтня (+повний текст, відео)

13 жовтня 2020 року, 11:07

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко поінформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих у Києві;

- про тестування хворих на COVID-19;

- скільки ліжок розгорнула столиця для хворих на коронавірус;

- скільки шкіл та садків закриті на карантин в Києві;

- про будівництво метро на Виноградар;

- про необхідність зменшення тарифу на газ.

Вітаю всіх!

У прямому ефірі інформую вас про ситуацію в столиці та дії міської влади. Кількість виявлених хворих у Києві за минулу добу – 397 людей. 10 випадків – летальних. Всього від коронавірусу в нашому місті померли 497 людей.

Підтверджених випадків захворювання на COVID-19 на сьогодні у столиці вже 28090. Серед тих, хто захворіли: 214 жінок віком від 20-ти до 88-ми років. Та 17 дівчаток від двох місяців до 17-ти років. 157 чоловіків віком від 18-ти до 84-ох рокiв. Та 9 хлопчиків від семи років до 16-ти. Захворіли також 23 медики.

До лікарень столиці госпіталізували 65 пацієнтів. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів. Одужали за минулу добу 168 людей. Усього коронавірус подолав 9961 мешканець Києва.

Найбільше випадків захворювання минулої доби виявили в Дарницькому районі – 86. У Деснянському – 81. Та в Дніпровському районі – 57 випадків.

Київ, у ситуації такого розповсюдження вірусу, продовжує збільшувати кількість тестувань. Цей показник у столиці – найвищий в Україні і становить сьогодні 301 тест на 100 тисяч мешканців. Загалом у комунальних медзакладах і лабораторному центрі з початку пандемії дослідили понад 150,5 тисячі зразків біоматеріалу. Методом ПЛР. А методом ІФА – на виявлення антитіл – зробили майже 27 тисяч тестів. Досліджують зразки також у приватних та державних клініках Києва.

Продовжують працювати в місті і мобільні бригади медиків, які забирають біоматеріал для аналізу на коронавірус у пацієнтів удома. За минулу добу бригади відібрали 1096 зразків. А всього з початку своєї роботи – близько 95600 тисяч.

Ми продовжуємо також збільшувати і кількість ліжок  для лікування хворих на коронавірус у столичних комунальних медзакладах. І робимо все, аби забезпечити лікарні і медиків усім необхідним.

Ми розгорнули вже понад 2730 ліжок у 22-ох столичних лікарнях. Із них 17 лікарень уже приймають та лікують пацієнтів із вірусом. Інші – завершують облаштування відділень для прийому таких хворих.

Вчора я відвідав міську клінічну лікарню № 18, яку ми готуємо до прийому хворих на коронавірус. Один із поверхів медзакладу сьогодні обладнують під відділення для прийому хворих на коронавірус. Там розгорнули інфекційне відділення на 100 ліжок. А також є 60 ліжок для прийому пацієнтів із підозрою на COVID-19. Таких хворих лікарня вже приймає.

В інфекційному відділенні поки триває переобладнання. Будуть і окремі палати для інтенсивної терапії. Лікарня № 18 уже отримала від міста медикаменти на понад 300 тисяч гривень. А також 4 апарати ШВЛ на суму майже 3 млн грн. Місто виділило і понад 1 млн грн на ремонт системи кисневого постачання. Зокрема, там уже обладнали 30 точок для подачі кисню. Всього їх буде 80. У медзакладі здійснили підготовку та навчання медиків до того, як працювати з хворими на коронавірус. Та сформували 10 бригад медичного персоналу для роботи в інфекційному відділенні.

Медпрацівники, які працюватимуть із хворими на COVID-19, забезпечені необхідними засобами індивідуального захисту, медикаментами і спецобладнанням для дезінфекції приміщень. На це лікарня спрямувала майже 4 млн грн. Пропоную коротке відео про те, як готують лікарню № 18.

(ВІДЕО)

Також іще чотири лікарні готуються сьогодні до прийому хворих на коронавірус. Це Київський міський центр радіаційного захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та столичні лікарні №№ 1, 12 та 15.

Я наголошую: це те, що місто робить самотужки. В умовах, коли динаміка розповсюдження вірусу така, що дуже скоро ліжок у лікарнях у нас може не вистачити. І при цьому державні, відомчі та медзаклади Академії медичних наук не приймають киян, хворих на коронавірус. Хоча мають загалом 11 тисяч ліжок і кваліфікований персонал.

Я вважаю, що це не державницька і, м’яко кажучи, дивна позиція уряду і міністерства охорони здоров’я. Які тим часом розповідають про розгортання госпіталів у палацах спорту і так далі….

Наступне. Стосовно навчального процесу у столиці. На жаль, ситуація із захворюваністю в навчальних закладах  погіршується. На сьогодні в місті закриті на карантин 5 шкіл – через випадки захворювання серед вчителів. Три школи у Печерському районі, одна в Оболонському і одна в Подільському. На дистанційному навчанні загалом 520 класів у 174-ох школах. Усього хворих на коронавірус школярів у Києві – 591. Хворіють і 403 педагоги.

У дитячих садочках теж спостерігається зростання захворюваності. Через виявлені випадки вірусу тимчасово закрили 74 групи у 66-ти садках. Два садочки зачинені на карантин. Наповненість дітей у дитсадках столиці – понад 55 відсотків.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ та із соцмереж.

Питання від кількох ЗМІ. Як триває будівництво метро на Виноградар? І чи встигнете до кінця наступного року збудувати дві нові станції?

Будівництво метро на Виноградар триває за графіком. На початку вересня від майбутньої станції «Мостицька» ми запустили в роботу тунелепрохідницький механізований комплекс. І на сьогодні вже прокладено 114 метрів тунелю. Також демонтували тимчасові конструкції, що були необхідні для старту комплексу. І тепер він набирає проектну потужність, щоб прокладати 200 метрів тунелю за місяць.

Роботи не припиняються і на інших ділянках. Триває процес бетонування двохярусного тунелю, що пройде від станції метро «Мостицька» до станції «Проспект Правди». Там нагадаю, бороти ведуться відкритим способом.

Відкрити дві нових станції ми плануємо наприкінці наступного року. За оцінками фахівців, ними будуть користуватися понад 90 тисяч пасажирів за добу. Далі в наших планах – будівництво ще двох станції у напрямку Виноградаря.

Питання із соціальних мереж. Ксенія запитує: синоптики попереджають про різке похолодання наступного тижня. Чи готове місто за лічені дні розпочати опалювальний сезон?

Столиця здійснили всі технічні та організаційні заходи, щоб розпочати опалювальний сезон вчасно. Ми також провели гідравлічні випробування, за результатами яких тепловики усунули 6,5 тисячі пошкоджень. Тому місто готове оперативно розпочати опалювальний сезон.

Разом із тим, міська влада дбає про те, щоб кияни сплачували справедливу ціну за отримані послуги. Нагадаю, минулого опалювального сезону, за постановою уряду, діяла так звана газова знижка на природний газ для теплопостачальних підприємств України. Нагадаю, у структурі тарифу на опалення та гарячу воду вартість природного газу становить 80%. Тому, завдяки знижці, кияни зекономили на гарячій воді та опаленні загалом 1,5 мільярди гривень. Але така постанова діяла тільки для минулого опалювального сезону. Аналогічного рішення, яке б стосувалось цього опалювального сезону, уряд не ухвалив. І в теплопостачальних підприємств не тільки Києва, а й усієї України немає правових підстав застосовувати актуальну ціну на газ.

Більше того, парламент не спромігся за цей час ухвалити законопроект, що дав би можливість застосовувати актуальну ціну газу. Що на 35% нижче, ніж та, за якою рахували тарифи в 2018-му. Тому я звертаюсь до депутатів парламенту невідкладно винести на розгляд та ухвалити законопроект № 2458. Він дозволить теплопостачальним підприємствам України застосовувати нижчу ціну на газ. Та встановлювати нижчі ціни на тепло та гарячу воду для населення. І кияни, і жителі інших міст України повинні сплачувати реальну, нижчу ціну за послуги!

Я дякую вам за увагу! Будьте уважними до свого здоров’я і не нехтуйте правилами!

Бережіть себе!

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]