Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації у столиці від 14 травня (+повний текст, відео)

14 травня 2021 року, 10:59

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко, зокрема, інформує:

- на скільки збільшилася кількість хворих на COVID-19 у Києві;

- скільки хворих на коронавірус перебувають у столичних лікарнях;

- скільки людей вакцинували в столиці;

- про роботу столичних шкіл та садків;

- щодо обшуків на комунальних підприємствах і в департаментах КМДА;

- про святкові заходи до Дня Європи;

- про те, як відремонтували Київський театр оперети.

Добрий день! Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Продовжую інформувати вас про ситуацію у столиці та дії міської влади. Ситуація із захворюваністю в столиці стабілізувалася. Сплесків із великою кількістю нових випадків останнім часом немає. Зменшилася і кількість хворих, і кількість госпіталізованих. Але, на жаль, високою залишається смертність від вірусу.

Минулої доби  в місті виявили 681-го інфікованого. Померли 22 людини – 11 жінок та 11 чоловіків. Усього за період пандемії у столиці 4905 летальних випадків від вірусу. А підтверджених випадків захворювання в місті на сьогодні 201209.

Серед тих, хто захворіли: 402 жінки віком від 18-ти до 92-ох років. Та 8 дівчаток від 2-ох до 17-ти років. А також 260 чоловіків віком від 18-ти до 85-ти років. Та 11 хлопчиків від одного до 17-ти років. Захворіли, зокрема, 9 медиків.

Минулої доби у стаціонари медзакладів потрапили 88 хворих на коронавірус. А також госпіталізували 144 пацієнтів із підозрою на COVID-19 та пневмоніями. Тобто загалом в лікарні за добу потрапили 232 людини.

Одужали минулої доби 848 киян. Усього коронавірус подолав 130961 мешканець столиці. Найбільше випадків захворювання виявили в Дарницькому районі – 128. У Шевченківському – 115. Та в Солом’янському районі – 110 випадків.

Загалом у стаціонарах медзакладів столиці сьогодні лікуються 1394 хворих на коронавірус. 1115 пацієнтів – у важкому стані. Кисневу підтримку отримують 1255 людей. Під апаратами ШВЛ – 34 хворих. Заповненість ліжок у комунальних медзакладах сьогодні майже 26 відсотків.  Із них з киснем заповнено – понад 30 відсотків ліжок.

У Києві, як і в інших регіонах України, триває вакцинація від COVID-19. Щеплення в столиці роблять вакцинами Covishield, Coronavac, AstraZeneca (виробництва Південної Кореї) та Pfizer, які надало Міністерство охорони здоров’я.

У столиці вже вакцинували понад 98 тисяч людей. Це, в основному, медики – майже 23,5 тисячі яких отримали щеплення. Соціальні працівники – отримали вакцину 2700 фахівців, люди похилого віку – понад 6,5 тисячі осіб та військові – 3100 осіб. Вакцинують також і столичних освітян, які задіяні в організації і проведенні ЗНО. Щеплено понад 6300 педагогів.

Щодо навчального процесу в Києві. З 5 травня всі навчальні заклади столиці відновили навчальний процес у звичайному режимі. Керівники установ отримали чіткі інструкції щодо організації навчання, проведення посиленої дезінфекції приміщень. А також – алгоритм дій у разі виявлення хворих учнів чи працівників закладу. 

На сьогодні всі школи столиці працюють у звичайному режимі. На дистанційному навчанні перебувають 15 класів у 10-ти школах міста. Усього хворих на коронавірус школярів у Києві – 103. Також хворіють 54  педагоги.

У дитячих садочках – через виявлені випадки вірусу – тимчасово закриті 6  груп у 5 садках. Наповненість дітей у садочках – 63 відсотки.

Наступне. Приємна новина. Сьогодні ввечері, після масштабної реконструкції, відбудеться відкриття головної сцени Київського національного академічного театру оперети. Це – єдиний в Україні театр оперети.

Велика зала театру тривалий час перебувала в аварійному стані і потребувала негайної реставрації. Місто виділило кошти на її здійснення. Так, в залі, зокрема, виконали роботи з протипожежної безпеки. Встановили нове обладнання системи. Укріпили арки сцени та інших елементів глядацької зали. Встановили нову систему кондиціювання. Замінили крісла для глядачів. Та здійснили реставрацію інтер’єру зали. При цьому зберегли атмосферу початку 20 сторіччя. Також встановили сучасну систему освітлення і звуку. Це дозволить колективу  робити видовищні вистави! Пропоную подивитися коротке відео про те, як тепер виглядає приміщення оновленого театру!

(Відео)

Тож сьогодні, ввечері п’ятниці, ви можете потрапити на гала-концерт на честь відкриття оновленої Київської оперети!  

А цієї суботи українська столиця відзначатиме День Європи. Це – особливе свято, сповнене історичного та  особливого значення. Адже мільйони українців відстояли своє прагнення, щоб наша держава рухалася європейським шляхом і стала частиною європейської спільноти.

І ми робимо все, щоб Київ був сучасним і відповідав ключовим критеріям європейської столиці. Ми оновлюємо інфраструктуру, розвиваємо міські сервіси, створюємо нові сучасні зони відпочинку, туристичні об’єкти. І підтримуємо контакти з містами-побратимами Києва, налагоджуємо нові економічні та культурні зв’язки.

Протягом дня 15 травня на Михайлівській площі будуть зустрічі та спілкування з послами і консулами європейських держав. Також можна буде ознайомитися з культурою цих країн. Відбудуться виступи колективів та віртуальні екскурсії. А розпочнеться свято о 08:00, коли з Пейзажної Алеї дадуть старт першим в Європі екоперегонам «ScootKyiv». Участь у них візьмуть кияни, гості міста. А також представники посольств, столичної та центральної влади. Сподіваємось, цьогорічна концепція відзначення Дня Європи в Україні буде цікавою та пізнавальною для киян та гостей столиці.

 А тепер я відповім на питання від ЗМІ. Питання від кількох ЗМІ. В структурних підзрозділах міської влади та на комунальних підприємствах кілька днів тривають обшуки. Ви заявили про тиск на вас та наступ на місцеве самоврядування. Прокуратура ж запевняє, що політики в цьому немає. Так у чому причини?

Так, останні кілька днів – відбувається атака на столичну владу, спрямована проти мене особисто. Десятки обшуків на ключових комунальних підприємствах та в департаментах міської адміністрації. Вдома у їх керівників. І все це подається під виглядом боротьби з корупцією. Блискавичної боротьби… Називають якісь мільйони, десятки мільйонів гривень! Маніпулюють інформацією. Лунає відверта брехня.

Скажу одне: міська влада завжди співпрацює з правоохоронними органами і допомагає в розслідуванні справ про фінансові порушення. КМДА постійно здійснює внутрішні фінансові аудити і передає правоохоронцями матеріали щодо виявлених порушень. Із 2015 року Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудити КМДА здійснив 385 перевірок. І передав матеріали за 316-ти об’єктами аудиту. На сьогодні за цими матеріалами зареєстровано 168 кримінальних проваджень або матеріали долучені до порушених раніше кримінальних справ. За всіма кримінальними провадженнями правоохоронці підготували 52 повідомлення про підозру. За 27-ми – передали обвинувачувальні акти до суду.

Із тих, нібито «гучних», справ, про які сьогодні заявляють – частина стосуються підрядників. Говорять, що ті не сплатили податки. Так підкреслю – міські підприємства податки сплатили! Які питання до міста?! По деяких справах місто передало матеріали 2 роки тому. Наприклад, по Департаменту соцполітики. А деякі комунальні підприємства вже двічі надавали документи на вимогу правоохоронців, а зараз ті прийшли шукати документи знову!

Ну це ж все шите білими нитками! І смішно чути, що, мовляв, ніякої політики. Просто – велика спецоперація. Так, спецоперація. Але проти мене особисто, а мішенню стали міські підприємства і підрозділи адміністрації. Скажу одне: це – брудна політична боротьба і спроба закрутити гайки місцевому самоврядуванню. Пройде цей номер в Києві – в інших містах тим більше!

Тому, я вважаю, що ті, хто спланував цю атаку, повинні повернутися в законне русло. І припинити дестабілізацію ситуації у столиці. Нам потрібно працювати, втілювати заплановані проекти, зміни в Києві, а не влаштовувати шоу!

Це вся інформація на сьогодні. Дякую вам за увагу!

Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]