Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 14 вересня (+повний текст, відео)

14 вересня 2020 року, 10:55

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко поінформує:

 - на скільки збільшилася кількість інфікованих у Києві;

 - скільки киян протестовано на COVID-19;

 - чи працюватимуть школи після віднесення Києва до «помаранчевої» зони;

 - про перевірки суб’єктів господарювання на дотримання протиепідеміологічних норм; 

 - про перехоплюючі паркінги в Києві.

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

І надалі інформую вас у прямому ефірі про ситуацію в столиці та дії міської влади.

За минулу добу в Києві виявили 168 хворих на коронавірус. Троє людей померли. Всього коронавірус забрав життя 272-ох киян. А підтверджених випадків захворювання на COVID-19 на сьогодні в столиці вже 17429.

Серед тих, хто захворіли: 90 жінок віком від 22-ох до 90-та років. Та 7 дівчаток від одного до 17-ти років. 63 чоловіки віком від 20-ти до 78-ми рокiв. Та восьмеро хлопчиків від одного року до 14-ти. Захворіли також 7 медиків.

До лікарень столиці потрапили 27 пацієнтів. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів. Одужали за минулу добу 45 людей. Всього коронавірус подолали 5326 мешканців Києва.

Найбільше випадків захворювання виявили в Дніпровському районі – 48. В Оболонському – 20. Та в Солом’янському районі – 16 випадків. Таке зменшення кількості виявлених випадків медики пояснюють тим, що у вихідні дні працюють не всі лабораторії.

Що стосується тестування. Його показник у Києві – найвищий в Україні. І становить 217 тестів на 100 тисяч мешканців. Загалом з початку пандемії у комунальних медзакладах і лабораторному центрі досліджено понад 112600 зразків біоматеріалу методом ПЛР. Методом ІФА – на виявлення антитіл – зробили вже близько 21 тисячу тестів. Досліджують зразки також і в приватних та державних клініках.

У столиці активно працюють і мобільні бригади медиків, які забирають біоматеріал для аналізу на коронавірус у пацієнтів удома. За минулий тиждень бригади відібрали 6225 зразків. А всього з початку своєї роботи – понад 67 тисяч.

Оскільки Київ постійно збільшує кількість тестувань, нам потрібні лабораторні потужності для дослідження тестів. Щоб оперативніше отримувати їх результати. І, відповідно, оперативніше надавати медичну допомогу хворим. Хочу повідомити, що місто веде переговори про придбання обладнання і запуск у роботу ще однієї лабораторії. Це дозволить дещо розвантажити роботу лабораторій у комунальних медзакладах та лабораторного центру.

Наступне. Багато батьків цікавляться, як працюватимуть столичні школи у зв’язку із тим, що Київ із сьогоднішнього дня віднесений до «помаранчевої» зони епідеміологічної небезпеки.

Школи поки що працюють у визначеному форматі і за розробленими регламентами. У випадку будь-яких змін усі батьки отримають оперативну інформацію від класних керівників своїх дітей. Керівники шкіл від початку навчання мають чіткі інструкції, як діяти у випадку спалаху хвороби. Та різні варіанти сценаріїв організації навчального процесу – в залежності від конкретної ситуації, від кількості учнів у класах та загалом у школі.

На дистанційному навчанні сьогодні 2 школи Оболонського району. Як я повідомляв раніше, там захворювання виявили у вчителів. Також у 56-ти школах міста перевели на дистанційне навчання 133 класи через захворювання учнів на коронавірус. Загалом серед школярів виявили 179 хворих. Та 97 – серед вчителів.

Також хочу нагадати. У столиці продовжують працювати групи контролю за дотриманням закладами міста регламентів роботи. За минулий тиждень представники Держпродспоживслужби і «Муніципальної охорони», спільно з поліцією, перевірили 280 ресторанів і кафе, магазинів та ринків Києва. Склали 71 протокол про порушення. Тобто кожен четвертий суб’єкт господарювання працює з порушеннями! І це – під час зростання кількості хворих у місті. А потім ми питаємо, чому Київ опинився в «помаранчевій» зоні?

 Наголошу: посилення обмежень, якщо їх запровадять, ударить, у першу чергу, по самих підприємцях. Тому закликаю всіх працювати, дотримуючись правил безпеки і визначених регламентів! 

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ та користувачів соцмереж.

Питання від ЗМІ. Повернення до більш суворих правил тягнуть за собою нові обмеження на перевезення в громадському транспорті. Чи вистачить тепер місту транспорту? Чи купуватиме Київ новий транспорт?

Головне – люди повинні розуміти, що під час пандемії, громадським транспортом треба користуватися в разі нагальної необхідності. Аби доїхати на роботу чи у справах. Увесь наземний громадський транспорт столиці курсує і буде курсувати за звичним графіком та розкладом. Крім транспорту, рух якого тимчасово змінили через ремонтні роботи на дорогах. Інформація про зміну маршрутів є на сайті та на сторінках у соцмережах КП «Київпастранс».

Щодня на маршрути в столиці виходять: 350 автобусів, майже 330 тролейбусів та понад 260 трамваїв комунального підприємства «Київпастранс». 

Щодо нової техніки. Ми оновлюємо парк громадського транспорту. Навіть в умовах боротьби з пандемією та кризи, що вона спричинила. До кінця цього року місто отримає 200 нових сучасних автобусів! 80 – довжиною 12 метрів та 120 автобусів довжиною  майже 19 метрів. Усі автобуси з низьким рівнем підлоги, що відповідає вимогам перевезення маломобільних пасажирів.

Поставки відбудуться на умовах лізингу. Першу партію – близько 100 автобусів – ми очікуємо отримати вже в жовтні. Решту, як я сказав, – до кінця цього року. 

Запитання із соцмереж. Володимир цікавиться: в центрі міста знову величезні корки. Водії залишають авто де попало. Де інспекція із паркування? 

Паркувальна інспекція працює. Тільки з початку цього місяця евакуювали понад 2 тисячі авто. Стягнули понад 1 мільйон гривень із порушників! Але ще багато людей нехтують правилами і продовжують залишати свої авто в недозволених місцях.

Водії мають усвідомити, що краще припаркуватися на 200-300 метрів далі, оплатити парковку і бути спокійним, аніж потім шукати авто на штрафмайданчиках і платити штраф. Або, якщо не хочеш платити за парковку, – пересувайся громадським транспортом.

Для авто, що приїжджають у Київ з області чи інших регіонів, ми облаштовуємо перехоплюючі паркінги. Де люди можуть на в»їзді в столицю залишити свою автівку і далі їхати громадським транспортом.

Таких паркінгів ми робимо зараз шість – поблизу шести станцій метро. І перший з них – біля метро «Видубичі» – працює вже два місяці. Такі ж парковки будуть біля станцій метро «Академмістечко», «Святошин», «Червоний Хутір», «Іподром», «Сирецька».

Я дякую вам за увагу! Не розслабляйтеся. Будьте обережними і дотримуйтесь елементарних правил!

Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]