Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 15 жовтня (+повний текст, відео)

15 жовтня 2020 року, 11:04

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко інформує:

-Про кількість інфікованих киян.
-Скільки медиків звільнилося зі столичних лікарень.
-Скільки шкіл та садків закриті на карантин в Києві.
-Про початок опалювального сезону.
-Про будівництво Подільсько-Воскресенського мосту.
-Про добудову житлових комплексів «Аркади».

 

Вітаю всіх!

Інформую вас у прямому ефірі про ситуацію в столиці та дії міської влади. За минулу добу в Києві виявили ще 445 хворих на коронавірус. 17 випадків – летальних. Усього від коронавірусу в нашому місті померли 535 людей.

Підтверджених випадків захворювання на COVID-19 на сьогодні у столиці вже 28957. Серед тих, хто захворіли: 252 жінок віком від 18-ти до 89-ти років. Та 18 дівчаток від чотирьох до 17-ти років. 159 чоловіків віком від 18-ти до 92-ох рокiв. Та 16 хлопчиків від двох років до 17-ти. Захворіли також 16 медиків.

До лікарень столиці госпіталізували 56 пацієнтів. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів. Одужали за минулу добу 57 людей. Всього коронавірус подолали 10286 мешканців Києва. Найбільше випадків захворювання минулої доби виявили в Деснянському районі – 106. У Солом’янському – 67. Та в Оболонському районі – 52 випадки.

Кількість хворих, які потребують госпіталізації, у столиці, на жаль, не зменшується. У стаціонарах столичних медзакладів сьогодні лікуються 1797 хворих на коронавірус. Із них 33 дитини. 405 пацієнтів – у важкому стані. 571 отримують кисневу підтримку. 19 – під апаратами ШВЛ. Іще 143 пацієнти перебувають в лікарнях із підозрою на коронавірус. Пневмонію у столичних медзакладах лікують 648 хворих.

Підкреслю, що місто зробило і робить все можливе, аби медичну допомогу могли отримати всі хворі на коронавірус. Ми поступово збільшуємо кількість ліжок у комунальних медзакладах для прийому хворих на COVID-19. Виділяємо додаткові кошти медичним закладам. Уже розгорнули майже 2800 ліжок у 22-ох столичних лікарнях. Але кількість хворих, яким потрібна госпіталізація, збільшується. А ресурс ліжкомісць міста має межі. При цьому державні, відомчі медзаклади та заклади Академії медичних наук, маючи загалом 11 тисяч ліжок і кваліфікований персонал, не приймають хворих на вірус киян. Я вважаю таку ситуацію неприйнятною і непрофесійною з боку органів державної влади!

Уряд, звичайно, може рекомендувати Києву та іншим містам, які обмеження їм запроваджувати. І перекласти весь тягар боротьби з пандемією на місцеву владу. Але в цій ситуації не можна ділити лікарні на комунальні і державні, якщо вони знаходяться в одному місті. Бо йдеться про здоров’я і життя людей! Стадіони-госпіталі – це не краще за обладнані лікарні з кваліфікованим персоналом!

Наступне. Щодо навчального процесу в столиці. На канікули столичні школярі підуть із 21 жовтня. На сьогодні в місті закриті на карантин 5 шкіл – через випадки захворювання серед вчителів. Три школи – у Печерському районі та по одній – в Оболонському і Подільському районах. На дистанційному навчанні загалом 594 класи у 186-ти школах. Хворих на коронавірус школярів у Києві – 610. Хворіють і 412 педагогів. У дитячих садочках, через виявлені випадки вірусу, тимчасово закрили 78 груп у 68-ми садках. На карантин зачинені 4 садочки. Зокрема, за останні дні додалися два садки в Святошинському районі. Наповненість дітей у дитсадках столиці сьогодні – понад 57 відсотків.

І не про коронавірус. Хочу повідомити, що із 16 жовтня Київ розпочинає опалювальний сезон. Із завтрашнього дня ми розпочнемо подачу тепла в систему. Рішення місто ухвалило з огляду на середньодобову температуру. За прогнозами, з наступного тижня буде похолодання, вночі температура опуститься до 3-5 градусів тепла. А на повний запуск централізованої системи опалення – протяжністю в 27 тисяч кілометрів до майже 12 тисяч будинків – нам потрібно приблизно тиждень.

Підключення лікарень, шкіл садочків та інших закладів соціальної сфери відбувається за окремими заявками їхніх керівників. Кияни повинні мати комфорт і тепло в оселях. Особливо, коли під час пандемії насуваються ще й сезонні захворювання на ГРВІ та грип. Тому я дав доручення ЖЕКам і теплопостачальним підприємствам подбати, щоб в усіх квартирах киян було тепло. Контролювати стабільне та надійне теплопостачання буде спеціально створена в місті житлово-комунальна інспекція.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ та із соцмереж. Питання з соціальних мереж. Павло питає: не так давно під час онлайн прес-конференції ви заявили, що будівельники розпочали встановлювати арочну частину Подільсько-Воскресенського мосту в проектне положення. Візуально не видно, що там тривають роботи. Роз’ясніть.

Встановлення арочної конструкції в проектне положення – процес тривалий. Треба врахувати все. Контролювати до сантиметрів, як поводить себе і опускається багатотонна конструкція. Для того, щоб опустити міст на постійні опори, використовують надпотужні домкрати. І цей процес завершать, за сприятливих погодних умов, наприкінці жовтня.

Для підтримки конструкції змонтували 68 нових вантів, виготовлених у Німеччині. Виконали роботи з влаштування мережі зовнішнього освітлення та декоративної підсвітки, яку вже бачать кияни. Також триває процес встановлення металевих конструкцій для з’їздів на вулиці Верхній та Нижній вал.

На лівоповоротному з’їзді з мостового переходу на Рибальський півострів завершують влаштування дорожнього полотна. На лівому березі встановили фундаменти та опори шляхопроводу через залізницю. На ділянці від вулиці Центральної Садової до перетину з залізницею, тривають роботи з влаштування насипу.

Питання від кількох ЗМІ. Скільки медиків звільнились зі столичних лікарень за час пандемії коронавірусу?

Загалом за 9 останніх місяців зі столичних медзакладів звільнилися понад 7 тисяч працівників. Майже половина з них – технічні робітники, а не медики. Та, на жаль, є й відтік медичних кадрів. Навіть в умовах постійних зусиль міста для поліпшення умов роботи медпрацівників. Наприклад, Київ виплачує медикам надбавку до заробітної плати з міського бюджету. На 9 місяців цього року столиця виділила на ці видатки майже 985 млн грн.

Причини звільнення медиків – різні. Зрозуміло, що однією з вагомих причин є і пандемія. В ситуації стрімкого поширення вірусу, багато тих медпрацівників, які належать до груп ризику, вирішили не наражати себе на небезпеку і залишили роботу.

Але є й інші причини немалої кількості вільних вакансій у столичних медзакладах. На сьогодні їх майже 7,5 тисячі. Зокрема, й через те, що випускники, які навчалися за державним і місцевим замовленням (лікарі і середній медичний персонал), після навчання не йдуть працювати до комунальних лікарень.

Вимогу відпрацювати у замовника не менше трьох років скасували в 2017 році. Тобто студенти набувають освіту за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів, а потім обирають роботу на свій розсуд.

Наприклад, цього року зі столичних коледжів випустилися 557 випускників-бюджетників. І тільки 207 з них пішли працювати в комунальні лікарні медсестрами. Така ж ситуація і з молодими лікарями.

Переконаний, така ситуація не влаштовує й інші регіони. І виправити її має уряд. Саме в компетенції уряду внести зміни до нормативно-правових актів та врегулювати питання працевлаштування випускників медичних навчальних закладів, які навчаються за державні та місцеві кошти.

Бо в нинішній ситуації ми ризикуємо підірвати систему охорони здоров’я відсутністю кваліфікованих кадрів. Та й будь-яких кадрів взагалі! Така ж ситуація, наприклад, і в сфері освіти. Треба мислити і діяти системно. У нас немає часу на очікування чи експерименти!

Я дякую вам за увагу! І пам’ятайте: коло звужується, вірус все ближче до кожного з нас. Захищаємо себе дотриманням правил, свідомим ставленням до свого здоров’я та правил безпеки.

Бережіть себе!

 

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]