Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 16 квітня (+повний текст, відео)

16 квітня 2021 року, 10:55

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко, зокрема, інформує:

- на скільки збільшилася кількість хворих на COVID-19 у Києві;

- скільки хворих на коронавірус перебувають у столичних лікарнях;

- скільки людей померло від коронавірусу за останній тиждень;

- які ускладнення для здоров’я можливі після коронавірусу;

- чи продовжуватимуть карантин у столиці;

- про гідравлічні випробування на тепломережах.

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Продовжую інформувати вас про ситуацію в столиці та дії міської влади. А епідеміологічна ситуація залишається, на жаль, складною.

Кількість нових випадків захворювання, смертей від вірусу та госпіталізованих пацієнтів –  суттєво не зменшується. Минулої доби  в місті виявили 1609 інфікованих. Померли 49 людей  – 18 жінок та 31 чоловік. Усього за період пандемії в столиці 4121 летальний випадок від вірусу. А підтверджених випадків захворювання в місті на сьогодні 183 300.

Серед тих, хто захворіли: 926 жінок віком від 18-ти до 91-ого року. Та 32 дівчинки від одного до 17-ти років. А також 621 чоловік віком від 18-ти до 92-ох років. Та 30 хлопчиків від десяти місяців до 17-ти років. Захворіли, зокрема, 44 медики.

До лікарень столиці минулої доби госпіталізували 156 хворих на коронавірус. А також госпіталізували 371 пацієнта з підозрою на COVID-19 та пневмоніями. Тобто загалом в стаціонари медзакладів за добу потрапили 527 людей.

Одужали минулої доби в Києві 1156 людей. Усього коронавірус подолали 114 396 мешканців столиці. Найбільше випадків захворювання виявили в Дарницькому районі – 320. У Дніпровському – 294. Та в Деснянському районі – 190 випадків.

Як бачимо, не зменшується суттєво і кількість госпіталізованих пацієнтів. А значить – навантаження на медичну систему столиці. Сьогодні в лікарнях міста – 4079 хворих на коронавірус. 3020  пацієнтів – у важкому стані. Кисневу підтримку отримують 3577 людей. Під апаратами ШВЛ – 55 хворих.

Як я сказав, великою залишається кількість летальних випадків від вірусу в столиці. Тільки з початку цього тижня – за 5 діб – у Києві померла 231 людина. 

Також хотів би зазначити, що багатьом із тих, хто подолав коронавірус, доводиться потім лікувати і наслідки хвороби.  За спостереженнями лікарів, після COVID-19 у пацієнтів трапляються післяінфекційні ускладнення. Найбільш поширені з них –  ураження судинних систем органів людини. Зокрема, серцево-судинної. Може розвиватися серцева недостатність, інфаркти та інсульти.  А через вплив на ендокринну систему у хворих погіршується робота щитовидної та підшлункової залози. Звідси – тахікардія, набряки, слабкість, у деяких людей – випадіння волосся. Також розвивається або ускладнюється перебіг цукрового діабету. Знижується слух.

Зрозуміло, що страждає і дихальна система – легені. А через ураження судин нирок у пацієнтів розвивається ниркова недостатність. Тобто відновлення організму після коронавірусу відбувається не так швидко і не так просто. Особливо, коли зараз ускладнився перебіг хвороби, коли вірус став більш агресивним.

Саме тому головне – берегтися від зараження! Адже жоден з нас не знає, як відреагує організм на коронавірус,  і якими можуть бути ускладнення від цієї хвороби. І саме тому потрібні ті обмеження, що ми запровадили раніше і потім подовжили. Ми робимо все, щоб зупинити стрімке розповсюдження вірусу! Зберегти здоров’я і життя киян. І тому я не втомлююся закликати всіх берегтися і дотримуватися необхідних правил.

Наступне – не про коронавірус. Місто завершило опалювальний сезон. І на сьогодні  від подачі тепла відключили всі житлові будинки. Лікарні, дитячі садки та школи відключають за індивідуальними заявками закладів, враховуючи режим їх роботи в період локдауну.

Цей опалювальний сезон був ускладнений різкими перепадами температур, що спричиняють пошкодження мереж. Однак, навіть за таких умов, нам вдалося знизити рівень аварійності на 15%. Це – результат системної модернізації тепломереж. За два останніх роки місто оновило 270 км трубопроводів.

І хочу повідомити.  Цього року, як і минулого, ми на місяць відтерміновуємо початок гідравлічних випробувань на тепломережах. Хоча зазвичай розпочинали випробування одразу після завершення опалювального сезону. Міська влада зважає на подовження суворих карантинних обмежень, дистанційний режим навчального процесу в школах. Та на те, що багато киян сьогодні працюють дистанційно – з дому. Тому гідравлічні випробування тепломереж місто розпочне після 4 травня.

Також хочу нагадати активним і небайдужим киянам. 25 квітня завершується подача заявок на участь проектів у Громадському бюджеті на 2022 рік. Навіть в умовах економічної кризи, що спричинила пандемія, ми продовжуємо виділяти кошти на проекти, які пропонують кияни.

На сьогодні вже подали 409 проектів – на суму понад 214 мільйонів гривень. Серед них 71 великий проект і 338 – малих. Майже половина проектів стосуються сфери освіти. Далі йдуть сфера ЖКГ, культура та туризм, дороги і транспорт, спорт та екологія. Цікаво, що жінки більш активно беруть участь в ініціативах та реалізації проектів Громадському бюджету.

Хочу зазначити, що з моменту запровадження – з 2016 року – Громадський бюджет став ефективним інструментом, що дозволяє людям втілити свої ідеї в своєму місті. Загалом, за п’ять років у столиці вже реалізували понад 1000 проектів киян.  На реалізацію проектів у 2022-му місто планує виділити з бюджету 200 мільйонів гривень.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

Питання від кількох ЗМІ. Чи є ймовірність продовження суворого карантину в Києві і після 30 квітня?

Все буде залежати від динаміки захворюваності і від заповненості ліжок у лікарнях столиці – в першу чергу, ліжок, обладнаних подачею кисню.

Поки що говорити про поліпшення ситуації – зарано. Бо, як бачимо, не зменшується ні кількість нових випадків інфікування, ні кількість госпіталізованих у важкому стані. І збільшується кількість смертей. Також в лікарнях досі велика кількість тяжких хворих, які потребують кисневої підтримки.

 Запровадження суворих обмежень дозволило дещо стабілізувати ситуацію. Але вона залишається складною. Саме тому ми подовжили дію карантину. І тепер багато чого залежить від самих киян. Від того, наскільки вони свідомі і дбають про своє здоров’я. Наскільки дотримуються простих, але таких важливих правил. На жаль, не всі це розуміють…

Нагадаю, рішення про послаблення обмежень буде ухвалювати комісія з надзвичайних ситуацій міста, до складу якої входять фахівці різних сфер. В тому числі, і медики – інфекціоністи та епідеміологи.

У нас попереду Великодні свята. І ми вже готуємо додаткові  протиепідеміологічні заходи та норми, аби після свят не сталося інфекційного вибуху. Ці правила розробляє комісія з надзвичайних ситуацій міста. І до Великодня ми їх оприлюднимо.

Це вся інформація на сьогодні. Дякую вам за увагу!

Не будьте легковажними! Бережіть себе та тих, хто поруч!

До зустрічі!

 

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]