Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 16 вересня (+повний текст, відео)

16 вересня 2020 року, 11:09

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко поінформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих у Києві;

- кияни якого віку найчастіше помирають від коронавірусу;

- скільки столичних шкіл та садків закрито на карантин;

- як Київ готується до опалювального сезону.

Вітаю всіх, хто нас дивиться!

Продовжую інформувати вас у прямому ефірі про ситуацію в столиці та дії міської влади.

Ситуація із розповсюдженням вірусу залишається складною. За минулу добу виявили 356 хворих. Вісім людей померли. Всього коронавірус забрав життя 291 киянина. А підтверджених випадків захворювання на COVID-19 на сьогодні в столиці вже 18070.

Серед тих, хто захворіли: 184 жінки віком від 18-ти до 76-ти років. Та 15 дівчаток від двох до 15-ти років. А також 139 чоловіків віком від 18-ти до 83-ох рокiв. Та 18 хлопчиків від одного року до 16-ти. Захворіли і 8 медиків.

До лікарень столиці госпіталізували 38 пацієнтів. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів. Одужали за минулу добу 134 людини. Всього коронавірус подолали 5519 мешканців Києва. Найбільше випадків захворювання виявили в Дарницькому районі – 74. У Дніпровському – 66. Та в Деснянському районі – 45 випадків.

Також із невтішного. В Києві, як і по Україні, збільшилася смертність від коронавірусу. Як і раніше, на початку пандемії помирають в основному люди похилого віку. Здебільшого вік киян, які не подолали вірус, – 65 років і старші. У такому віці померли 192 людини.

Наймолодша серед померлих – 25-річна мешканка Дніпровського району. Найстарший – 96-річний житель Солом’янського району. Тому я закликаю всіх берегтися! Не розказувати що, це як звичайний грип. Не йти в місця великого скупчення людей. Не поводитися легковажно. Турбота про своє здоров’я – це і ваше життя. І безпека інших людей. І можливість належного функціонування медичної системи Києва. Для нас головне – не допустити інфекційного вибуху. Бо ліжка то можна додати. А от хто нас лікуватиме? Думайте і про це, будь ласка.

Наступне. Що стосується навчального процесу в столиці. Ми контролюємо ситуацію. І там, де виявляють хворих дітей чи педагогів, – класи або школи відправляють на дистанційне навчання. 

Через випадки захворювання серед вчителів на карантин закриті сьогодні 4 столичних школи. По одній в Оболонському, Дарницькому, Голосіївському та Солом’янському районах. У 90-та школах на дистанційне навчання перевели загалом 188 класів, де є хворі учні. Усього хворих на коронавірус школярів у столиці – 207. Та 108 педагогів.

 Про дитячі садочки. Через виявлені випадки вірусу тимчасово закриті 4 групи у садочках в Дарницькому та Подільському районах. Загалом працюють 561 комунальний дитсадок із 568-ми. В інших закладах тривають планові ремонти. Три садочки, що були на карантині, відновили свою роботу. Наповненість дітей у садках – майже 51 відсоток. 

 А тепер я відповім на запитання. Питання із соцмереж.

Ірина Малиновська цікавиться: чому заборонені планові операції, якщо пацієнт і лікар можуть здати ПЛР тест? Люди повмирають і без коронавірусу, якщо якщо їх не прооперують... якась маячня...

 Із 14 вересня в Україні діє оновлене визначення зон епідеміологічної небезпеки. Київ, як ви знаєте, потрапив у помаранчеву зону. І ми повинні виконувати ті рішення, що ухвалює уряд. У постанові № 641 Кабінету Міністрів ідеться про те, що в помаранчевій зоні забороняється проведення планових операцій та госпіталізацій. 

Але ці обмеження не поширюються на медичну допомогу в разі ускладнення вагітності або пологів, допомогу породіллям, новонародженим. Не стосуються обмеження і госпіталізації при онкозахворюваннях та планових операцій, перенесення яких матиме ризик для здоров’я і життя людини. Також не забороняється надавати паліативну медичну допомогу в стаціонарних умовах. Обмеження стосуються тільки тих операцій чи госпіталізацій, перенесення яких не несе ризику щодо здоров’я та життя людини. Вирішувати, які операції треба здійснювати, а які можна відкласти, мають лікарі. 

І питання від кількох ЗМІ. За прогнозами синоптиків, цьогорічна осінь буде прохолодною. Чи готовий Київ раніше розпочати опалювальний сезон? 

Технічно місто вже готове до пуску тепла в мережу. Фахівці комунального підприємства «Київтеплоенерго» здійснили перевірку котелень та теплопунктів. Усунули 6,5 тисячі пошкоджень на тепломережах та пошкоджень, що виникли в результаті гідравлічних випробувань.  Підкреслю, що саме якісне проведення гідравлічних випробувань влітку допомагає уникнути багатьох аварійних ситуацій взимку, коли тепло вже запущене.

Також зазначу, що місто готове надати необхідну допомогу управляючим компаніям, ОСББ та іншим житловим об’єднанням, аби  вони змогли вчасно вступити в опалювальний сезон. Фахівці «Київтеплоенерго» можуть оглянути справність обладнання і систем. Також закликаю всі ці об’єднання  перевірити наявність заборгованості за тепло. Тобто зробити все необхідне, аби потім не здійснювати роботи в авральному режимі, коли на вулиці буде мінусова температура. 

 І ще. Ми не тільки оновлюємо тепломережі і замінюємо аварійні труби (цього року – понад 100 км на найбільш проблемних ділянках). А й запроваджуємо новітні технології для утримання мереж.

У новому опалювальному сезоні «Київтеплоенерго» досліджуватиме тепломережі за допомогою дронів з тепловізорами. Головне завдання такої техніки – оперативне виявлення ймовірних пошкоджень та «слабких місць» тепломереж, моніторинг стану енергетичного обладнання.

Дякую вам за увагу! Ми все подолаємо, якщо будемо свідомими і обережними.

Не нехтуйте правилами! Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]