Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації у столиці від 16 жовтня (+повний текст, відео)

16 жовтня 2020 року, 11:03

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації у столиці.

Віталій Кличко інформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих у Києві;

- скільки киян протестували на COVID-19;

- про перевірки столичних лікарень, де надають допомогу хворим на коронавірус;

- що робить місто задля безпечного проведення місцевих виборів;

- скільки шкіл та садків закриті на карантин в Києві.

Вітаю всіх!

Інформую вас у прямому ефірі про ситуацію у столиці та дії міської влади. За минулу добу в Києві виявили ще 455 хворих на коронавірус. Померли 22 людини. Всього коронавірус забрав життя 557-ми киян.

Підтверджених випадків захворювання на COVID-19 на сьогодні у столиці вже 29 412. Серед тих, хто захворіли: 261 жінка віком від 18-ти до 94-ох років. Та 15 дівчаток від двох до 16-ти років. 163 чоловіки віком від 18-ти до 87-ми рокiв. Та 16 хлопчиків від двох років до 17-ти. Захворіли також 17 медиків.

До лікарень столиці госпіталізували 82 пацієнти. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів. Одужали за минулу добу 189 людей. Усього коронавірус подолали 10475 мешканців Києва. Найбільше випадків захворювання минулої доби виявили в Оболонському районі – 88. У Дарницькому – 64. Та в Подільському районі – 52 випадки.

Я продовжую перевіряти лікарні столиці, де надають допомогу хворим на коронавірус. Вчора ввечері, без попередження, відвідав Київську міську лікарню № 6. Це одна з опорних лікарень, де приймають хворих на COVID-19 із березня цього року. А минулого місяця на базі медзакладу розгорнули чотири інфекційних відділення загальною кількістю 200 ліжок. У тому числі 12 ліжок інтенсивної терапії. Створили 14 бригад медперсоналу для роботи в цих відділення. На сьогодні в шостій лікарні всі ліжка для хворих на коронавірус – заповнені.

Хочу зазначити, що місто з весни виділило цьому медзакладу 28,5 мільйони гривень. За ці кошти були закуплені медикаменти, 7 апаратів ШВЛ середнього класу та два портативних апарати, необхідні захисні засоби та костюми. А зараз – коротке відео, яке я зняв у лікарні.

(ВІДЕО)

Зазначу, що саме на базі лікарні № 6 ми плануємо обладнати нову лабораторію, де будуть робити ПЛР-тести. Бо ми розуміємо, що сьогодні необхідно збільшувати кількість тестувань. Аби оперативно виявляти інфікованих і запобігати подальшому розповсюдженню вірусу.

Хоча показник тестування в Києві – найвищий в Україні і становить сьогодні понад 300 тестів на 100 тисяч мешканців. Загалом у комунальних медзакладах і лабораторному центрі з початку пандемії дослідили понад 155 тисяч зразків біоматеріалу методом ПЛР. А методом ІФА – на виявлення антитіл – зробили понад 27,5 тисячі тестів. Досліджують зразки також в приватних та державних клініках Києва.

Від початку пандемії працюють в місті і мобільні бригади медиків, які забирають біоматеріал для аналізу на коронавірус у пацієнтів вдома. За минулу добу бригади відібрали 934 зразки. А всього з початку своєї роботи – майже 99 тисяч.

Наступне. Хочу повідомити, що на підготовку до місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня, місто надало з бюджету 1 мільйон 300 тисяч гривень. Це кошти на забезпечення дезінфікуючими засобами та засобами індивідуального захисту виборчих дільниць.

У столиці працюватимуть 1109 виборчих дільниць. І дуже важливо, щоб в нинішній епідеміологічній ситуації вибори відбулися безпечно. – І для тих, хто прийде голосувати. І для членів виборчих комісій, які весь день працюватимуть на дільницях.

Також у день виборів Муніципальна охорона Києва буде допомагати поліції забезпечувати правопорядок на дільницях. Та патрулювати вулиці столиці.

Наступне. Ситуація із захворюваністю в навчальних закладах міста, на жаль, погіршується. На сьогодні в Києві закриті на карантин вже 8 шкіл – через випадки захворювання серед вчителів. Три школи у Печерському районі, три – в Оболонському та по одній – в Подільському і Дарницькому районах.

 На дистанційному навчанні загалом 598 класи у 182-ох школах. Усього хворих на коронавірус школярів у Києві – 579. Хворіють і 449 педагогів. У дитячих садочках, через виявлені випадки вірусу, тимчасово закрили 86 груп у 75-ти садках. Три садочки зачинені на карантин. Наповненість дітей у дитсадках столиці – понад 55 відсотків.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ та із соцмереж. Питання від кількох ЗМІ. Сьогодні кілька громадських організацій заявили про волонтерську акцію «Безпечний вибір». І звернулися до всіх кандидатів у мери столиці, щоб зібрати кошти на маски, які волонтери збираються роздавати біля дільниць 25 жовтня. Чи підтримуєте ви таку акцію?

Звичайно, як я вже сказав, треба зробити все, щоб вибори відбулися безпечно для здоров’я киян. І місто про це дбає. Що стосується акції – це добре, коли всі – і влада, і волонтери, і небайдужі громадяни – об’єднують свої зусилля. Я думаю, це правильна акція. Бо всі виборці повинні прийти на дільниці в масках, мати можливість продезінфікувати руки. Почуватися безпечно.

Я вже поговорив із братом сьогодні. Володимир готовий перерахувати на волонтерську акцію 100 тисяч гривень. І, думаю, знайдеться ще немало людей, які приєднаються до цієї акції. Я – теж.

Питання з соцмереж. Як почувається волонтер, якого в середу поранили ножем у Солом’янському районі?

У середу ввечері в Солом’янському районі на волонтера «УДАРу», учасника АТО/ООС  напав озброєний чоловік. Сталося це біля магазину «Фора», де волонтери роздавали газети. Постраждалого оперативно доставили у Київську лікарню № 17.

Під час обстеження лікарі виявили 8 ножових поранень у різні частини тіла! Хлопця прооперували та госпіталізували до реанімаційного відділення. Зараз його стан лікарі оцінюють як стабільний. Він прийшов до тями та вже може розмовляти.

Я дуже вдячний нашим медикам, які врятували хлопцю життя. Бо рахунок ішов буквально на хвилини! І поліція спрацювала оперативно. Нападника затримали в той же вечір. Йому вже оголосили підозру.

Це вся інформація на сьогодні. Дякую вам за увагу.

Дотримуйтеся правил, дбайте про своє здоров’я!

Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]