Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 19 жовтня (+повний текст, відео)

19 жовтня 2020 року, 10:56

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко інформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих у Києві;

- скільки киян госпіталізовано з COVID-19;

- що робить місто, щоб забезпечити киснем столичні опорні лікарні;

- скільки шкіл та садків закриті на карантин в Києві;

- про опалювальний сезон.

Вітаю всіх!

Я продовжую інформувати вас у прямому ефірі про ситуацію в столиці та дії міської влади. За минулу добу в Києві виявили ще 385 хворих на коронавірус. Померли п’ятеро людей. Усього коронавірус забрав життя 587-ми киян. Підтверджених випадків захворювання на COVID-19 на сьогодні у столиці вже 30 848.

Серед тих, хто захворіли: 189 жінок віком від 18-ти до 96-ти років. Та 17 дівчаток від п’яти до 17-ти років. 169 чоловіків віком від 18-ти до 85-ти рокiв. Та 10 хлопчиків від двох років до 17-ти. Захворіли також 13 медиків.

До лікарень столиці госпіталізували 65 пацієнтів. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів. Одужали за минулу добу 13 людей. Усього коронавірус подолали 10 709 мешканців Києва. Найбільше випадків захворювання минулої доби виявили в Деснянському районі – 88. У Печерському – 58. Та у Дніпровському районі – 54 випадки.

У стаціонарах столичних медзакладів сьогодні лікується 1761 хворий на коронавірус. Із них 29 дітей. 367 пацієнтів – у важкому стані. 621 отримує кисневу підтримку. 31 – під апаратами ШВЛ. Іще 173 пацієнти перебувають у лікарнях із підозрою на коронавірус. Пневмонію у столичних медзакладах лікують 560 хворих.

Кількість пацієнтів, які потребують госпіталізації, постійно збільшується. Тому місто вже розгорнуло майже 2800 ліжок у 22-ох столичних лікарнях. 19 із цих лікарень уже приймають пацієнтів із вірусом. Три лікарні готуються і облаштовують відділення для лікування хворих на COVID-19. Це – Київський міський центр радіаційного захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та столичні лікарні № 12 та  № 18.

Зазначу, що однією із умов для прийому хворих на коронавірус є відлагоджена система кисневого постачання та наявність кисневих концентраторів у відділеннях. Із початку року на ці потреби місто з бюджету виділило майже 14 мільйонів гривень.

Днями Київ отримав доручення від МОЗ про забезпечення в опорних лікарнях 80% ліжок киснем. Для цього держава виділила  Києву – поки що на папері – 29,6 млн грн. І визначила, що ці роботи ми повинні здійснити до 1 листопада. Разом із тим, уряд не вніс жодних змін у порядок закупівель робіт із капітального ремонту щодо спрощення цієї процедури. А сьогодні тільки процедура закупівлі займає близько двох місяців! І, якщо врахувати ще й ремонтні роботи, то до 1 листопада встигнути – нереально. Таке доручення від Кабміну  отримали всі регіони. І, зважаючи на те, що кошти досі не надійшли, то «допомогою» держави назвати це складно.

До речі, відповіді на наше звернення щодо прийому хворих киян в обладнані лікарні з медперсоналом Академії медичних наук, МОЗу та відомчі, столиця досі не отримала. Тому можу сказати, що місто сьогодні самотужки і готує ліжка в лікарнях, і обладнує відділення, і виділяє кошти з резервного фонду столиці. Робить все, щоб захистити здоров’я і життя киян.

Наступне. Що стосується навчального процесу в Києві. Нагадаю, що місто рекомендує школам розпочати осінні канікули трохи раніше, ніж зазвичай – із 21 жовтня. Це, на думку фахівців, дозволить дещо знизити рівень захворюваності серед учнів і педагогів. Бо динаміка розповсюдження вірусу в навчальних закладах, на жаль, негативна. 

На сьогодні в місті закриті на карантин 9 шкіл через випадки захворювання серед вчителів.  По три школи в Печерському та Оболонському районах.  Та по одній – у Подільському, Дарницькому і Святошинському районах. Збільшилась і кількість класів, що відправили на самоізоляцію через хворобу учнів. Сьогодні на дистанційному навчанні загалом 621 клас у 189-ти школах. Усього хворих на коронавірус школярів у Києві – 605. Також хворіють 485 педагогів. 

У дитячих садочках  теж спостерігається зростання захворюваності. Через виявлені випадки вірусу тимчасово закриті 92 групи у 79-ти садках. Два садочки зачинені на карантин. А два вже відновили свою роботу після карантину. Наповненість дітей у дитсадках столиці – понад 52 відсотки.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ та із соцмереж. 

Питання від ЗМІ. Як розпочався опалювальний сезон у столиці? Скільки будинків та соціальних об’єктів вже підключені до опалення?

Київ із п’ятниці, 16 жовтня, розпочав опалювальний сезон. Сьогодні тепло вже отримують соціальні об’єкти – лікарні, школи, садочки, інші установи соціальної інфраструктури. Також тепло подали вже у майже половину житлових будинків столиці. Найбільше підключених будинків сьогодні – в Голосіївському, Дніпровському, Печерському та Святошинському районах. 

Нагадаю, що на повний запуск централізованої системи опалення – протяжністю в 2,7 тисячі кілометрів до майже 12 тисяч будинків – місту потрібно приблизно тиждень. Тому ми поступово подаємо теплоносій. І якщо виникають проблеми, оперативно їх усуваємо. 

Слідкувати за тим, аби в оселях киян було тепло, тепер буде Міська житлово-комунальна інспекція.  Також інспектори перевірятимуть, як комунальні служби реагують на скарги від мешканців столиці. Хочу зазначити, що у вересні, під час підготовки до опалювального сезону, інспекція здійснила понад 400 перевірок. За їх результатами  вже усунули багато недоліків. 

Питання із соцмереж. Біля кількох столичних шкіл люди бачили, як дітям роздають у пакетах якісь подарунки. А пакети – брендовані назвами політичних партій і кандидатів у депутати Київради чи на посаду мера. Як на це реагуватиме влада?

Передвиборчі перегони вийшли на фінішну пряму. І в деяких кандидатів здають нерви. Тому вони намагаються, навіть порушуючи закон, проводити незаконну агітацію. Хочу нагадати: заклади освіти не є і не повинні бути майданчиками для політичної агітації. 

Київрада ще у 2018-ому році заборонила політичну агітацію в закладах освіти у будь-якому форматі. В тому числі, і під час проведення батьківських зборів. І, я переконаний, ті особи, які порушують встановлені правила, повинні нести відповідальність за це.

Я також звертаюсь до киян. Якщо ви бачите, що політична агітація ведеться із залученням до неї школярів або на території закладів освіти, дитячих садочків –  повідомляйте про це у правоохоронні органи.

Місцеві вибори повинні відбутися прозоро, демократично і безпечно. Із дотриманням чинного законодавства та всіх правил протиепідемічної безпеки. І місто робить все для  цього.

Це вся інформація на сьогодні. Дякую вам за увагу! До зустрічі завтра.

Будьте уважними до свого здоров’я! Бережіть себе!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]