Версія для людей з порушеннями зору
Версія для людей з порушеннями зору

Онлайн прес-брифінг Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці від 20 січня (+повний текст, відео)

20 січня 2021 року, 10:52

Онлайн прес-брифінг Київського міського голови Віталія Кличка щодо поточної ситуації в столиці.

Віталій Кличко поінформує:

- на скільки збільшилася кількість інфікованих на COVID-19 у Києві;

- скільки хворих на грип і ГРВІ зафіксували у столиці;

- про відновлення навчання в школах;

- про екологічні проекти міста. 

Добрий день!

Вітаю всіх, хто нас дивиться! І надалі інформую вас про ситуацію у столиці та дії міської влади.

У Києві за минулу добу виявили 606 хворих на коронавірус. Померли 16 людей. Усього за період пандемії у столиці 2227 летальних випадків від вірусу. А підтверджених випадків захворювання в місті на сьогодні вже 124240.

Серед тих, хто захворіли: 360 жінок віком від 18-ти до 99-ти років. Та 10 дівчаток від одного місяця до 16-ти років. А також 223 чоловіки віком від 18-ти до 89-ти рокiв. Та 13 хлопчиків від двох місяців до 17-ти років. Захворіли, зокрема, 16 медиків.

До лікарень столиці госпіталізували 59 пацієнтів. Інші – на самоізоляції під контролем лікарів. Одужали за добу в Києві вдвічі більше людей, ніж захворіли. – 1251. Усього коронавірус подолали 50339 мешканців столиці.

Найбільше випадків захворювання виявили в Деснянському районі – 108. У Дарницькому – 101. Та в Оболонському районі – 83 випадки.

На жаль, не набагато зменшується кількість хворих, які потребують госпіталізації. Та тих, що перебувають у важкому стані. У стаціонарах медзакладів столиці сьогодні лікуються 1217 хворих на коронавірус. Із них 8 – дітей.

903 пацієнти – у важкому стані. Кисневу підтримку отримують 1013 людей. Під апаратами ШВЛ – 29 хворих. Заповненість ліжок у комунальних медзакладах – понад 30 відсотків.

Хочу звернути увагу, що лікарі фіксують стрімке розповсюдження сезонних хвороб. Так, за даними Київського міського лабораторного центру МОЗ України, минулого тижня у столиці зареєстрували майже 11 тисяч хворих на грип та ГРВІ. Із них: понад 7800 дорослих та майже 3 тисячі дітей. Половина хворих дітей – шкільного віку.

До медичних закладів госпіталізували 448 пацієнтів, у тому числі – 24 дитини. Тому ще раз закликаю всіх берегтися. Одягатися тепло. Дотримуватися елементарних правил.

Наступне. Щодо навчального процесу у столиці. Нагадаю, що я неодноразово звертався до Уряду щодо відновлення навчання у молодшій школі. Щоб учні перших-четвертих класів могли повернутися за парти. Це поліпшить і процес навчання учнів молодших класів, і дозволить їх батькам працювати.

Враховуючи, що суворий карантин завершується в кінці цього тижня, Уряд має ухвалити рішення як далі вчитимуться школярі. Столична влада налаштована відновити з 25 січня навчання в усіх школах міста. До звичного навчального процесу повернеться початкова школа – з першого по четвертий клас. І мають повернутися за парти учні старших, особливо випускних, класів. Аби належно підготуватися до атестації, ЗНО та вступної кампанії у вищі учбові заклади.

Зазначу, що механізм змін до навчального процесу відпрацьований. І в разі необхідності, якщо епідеміологічна ситуація погіршиться, буде застосована змішана система навчання. Коли на дистанційне навчання відправлятимуть не всіх школярів.

Міська влада, як і до оголошення локдауну, відповідально ставиться до карантинних обмежень. І буде ухвалювати рішення про припинення навчання в окремих класах та школах, виходячи із ситуації із захворюваністю. Тобто керівництво закладів закриватиме на карантин окремі школи чи класи.

Столичні ж садочки продовжують працювати у звичайному режимі. На карантин зачинений один заклад дошкільної освіти – у Шевченківському районі. Також через виявлені випадки вірусу тимчасово закриті 39 груп у 36-ти садках. Наповненість дітей у дитячих садочках столиці – понад 40 відсотків.

А тепер я відповім на запитання від ЗМІ.

Питання від кількох ЗМІ. Нещодавно столиця України знову потрапила до переліку міст із найзабрудненішим повітрям. Які плани міської влади на 2021 рік щодо поліпшення довкілля в Києві?

Справді, забрудненість повітря – це проблема сьогодні для Києва. І її не вирішували десятками років. Окрім того, що місто стрімко розвивається і росте, в ньому чимало підприємств, які не відповідають за технологіями сучасним стандартам.

Наприклад – сміттєспалювальний завод «Енергія», що переробляє 25% столичного сміття. Належної реконструкції та оновлення на ньому не здійснювали десятки років! Кілька років тому ми взялися за вирішення цієї проблеми. Минулого року завершили капремонт усіх чотирьох електрофільтрів. Це дозволило значно зменшити рівень викидів у повітря.

Також у 2020-му, на «Енергії» розпочали будівництво високо-технологічної системи для хімічного очищення диму від спалювання побутових відходів. Встановлення системи хімочистки дозволить досягнути екологічних параметрів, що відповідатимуть європейським нормам. Це дуже важливий етап переоснащення заводу.

Також ми вже встановили в Києві перші стаціонарні пости моніторингу повітря, що дозволяє вивчати та реагувати на ситуацію зі шкідливими викидами. Такі пости вже є в Дарницькому районі міста.

Також зазначу, що на Дарницькій ТЕЦ, яка працює на вугіллі, завершили будівництво другого електрофільтру. Завдяки цьому вже суттєво знизили рівень шкідливих викидів. А в планах – будівництво фільтрів на інші котли та застосування більш екологічних і сучасних технологій роботи електростанції.

Також столиця здійснює підготовку до реконструкції Бортницької станції аерації. Це, нагадаю, державний проект. А паралельно, за рахунок бюджету Києва та Державного фонду регіонального розвитку, місто завершує будівництво насосної станції першого підйому. Вона збиратиме майже половину каналізаційних стоків столиці для подальшого їх транспортування на очисні споруди Бортницької станції .

Це – тільки частина великих екологічних проектів, які ми впроваджуємо. Ну, і продовжуємо робити Київ більш зеленим – створюючи нові парки та сквери, зони відпочинку.

Це вся інформація на сьогодні. Дякую вам за увагу!

Не нехтуйте своїм здоров’ям, дотримуйтесь правил.

Бережіть себе та тих, хто поруч!

Якщо у Вас виникли технічні питання або побажання з приводу доопрацювання Єдиного веб-порталу м. Києва, то зверніться, будь ласка, до служби технічної підтримки за номером: (044) 366-80-13 або напишіть на електронну пошту [email protected]